Bez Google služieb sa dá žiť, ak sa chce.

Huawei už takmer 3 roky funguje bez Google služieb. V redakcii jeho telefóny dlhodobo používame, aby sme zistili, ako sa s nimi žije, a tejto téme sme sa na webe TOUCHIT.sk venovali už niekoľkokrát – v marci 2020 aj v októbri 2021. V tomto článku zosumarizujeme aktuálny stav v roku 2022.

Na základe našich skúseností môžeme povedať, že bez Google služieb sa dá žiť, ak sa chce. Spočiatku si možnože budete musieť zvyknúť na pár drobností, ktoré v prípade Huawei telefónov fungujú trochu inak ako v ostatných Android zariadeniach. K dispozícii je však bohatá výbava rôznych funkcií a nástrojov, vďaka ktorým si do telefónu nainštalujete všetky aplikácie, ktoré potrebujete.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Aplikačný obchod Huawei AppGallery neustále rastie

Základom Huawei telefónov je aplikačný obchod Huawei AppGallery. Ide o tretí najväčší aplikačný obchod na svete a dostupný je vo viac ako 170 krajinách. AppGallery ponúka 800-tisíc aplikácií a má 580 miliónov aktívnych používateľov na celom svete. V Európe je ich 45 miliónov. Pojem aktívny používateľ znamená, že používateľ navštívi obchod AppGallery aspoň raz za mesiac.

Objektívne treba povedať, že AppGallery ponúka množstvo slovenských aplikácií. V obchode sa nachádzajú prakticky všetky kľúčové bankové a telekomunikačné aplikácie, ako aj aplikácie obchodov (Lidl, Kaufland) a viacerých poisťovní. Slovensko ide príkladom ostatným krajinám, čo sa ponuky lokálnych aplikácií v AppGallery týka.

Huawei telefóny bez Google služiebZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Obchod Huawei AppGallery neustále rastie a ponúka množstvo slovenských aplikácií

Ostatné aplikácie si jednoducho vyhľadáte alebo prenesiete cez Phone Clone

Pokiaľ sa aplikácia zatiaľ nenachádza v AppGallery, môžete si ju jednoducho vyhľadať a nainštalovať viacerými spôsobmi. K dispozícii je vyhľadávanie Petal Search, ktoré je priamo zabudované do Huawei telefónov. Vďaka tejto funkcii si jednoducho vyhľadáte a nainštalujete ľubovoľnú aplikáciu – stačí zadať jej názov. Zároveň si môžete vyhľadať akékoľvek iné informácie, ako to robíte v prípade tradičných vyhľadávačov.

Vyhľadávanie Petal Search (s dôrazom na aplikácie) je takisto integrované aj do obchodu AppGallery, čo zjednodušuje prístup k žiadaným aplikáciám, ako je Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Signal či Waze. Všetky tieto aplikácie fungujú v Huawei telefónoch bez problémov.

S nastavením vášho nového Huawei telefónu vám pomôže aj predinštalovaný nástroj Phone Clone. Ten si nainštalujete v starom telefóne a následne môžete presunúť všetky kľúčové dáta, ako sú kontakty, správy, história volaní, aplikácie a dáta. Vďaka Phone Clone nemusíte vyhľadávať aplikácie v AppGallery či cez Petal Search, nakoľko sa vám presunú priamo zo starého telefónu.

Huawei telefóny bez Google služiebZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
V Huawei telefónoch bez problémov fungujú aplikácie ako Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Signal či Waze

S Huawei telefónmi sa dá platiť a môžete pristupovať k vášmu Gmailu

Huawei dokázal za posledného 3,5 roka odstrániť prakticky všetky obmedzenia, ktoré vyplývajú z toho, že prišiel o prístup ku Google službám. Jedným z kľúčových obmedzení, ktoré mu používatelia často vytýkali, bola nemožnosť bezkontaktne platiť. To však už neplatí – Huawei telefóny už takmer rok umožňujú bezkontaktné platby cez systém Curve Pay.

Funguje to jednoducho. Stačí si aktivovať Curve kartu, spárovať si s ňou vaše ostatné platobné karty a môžete začať bezkontaktne platiť Huawei telefónom. Je verejným tajomstvom, že Huawei aktuálne pracuje na riešení, ako platiť mobilom a inteligentnými hodinkami priamo.

Takisto neplatí, že na Huawei telefónoch nemôžete používať váš Gmail účet. Je pravda, že aplikácia Gmail štandardne nefunguje (hoci, aj to sa dá obísť, viď. nižšie), avšak k vášmu Gmailu môžete bez problémov pristupovať cez zabudovaný emailový klient alebo cez aplikáciu, ako je Outlook alebo Spark Mail – tento emailový klient odporúčame a stiahnete ho priamo z AppGallery.

Nastavenie služby Curve PayZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Nastavenie služby Curve Pay

Na Huawei telefónoch spustíte aj Google aplikácie – cez Gspace

Počas dlhodobého používania Huawei telefónov sme našli viacero nástrojov, ktoré zlepšujú celkový používateľský zážitok a minimalizujú rozdiel v porovnaní s Android telefónmi s Google službami. Dokonca sme našli aj nástroj, ktorý vám sprístupní Google služby – jeho výhodou je, že si Google služby „zapnete“ iba vtedy, kedy vy chcete.

Nástroj na sprístupnenie Google služieb sa nazýva Gspace a stiahnete si ho z obchodu Huawei AppGallery. Gspace funguje tak, že vytvorí virtuálny telefón s Google službami a vďaka tomu umožňuje pristupovať k obchodu Google Play, inštalovať z neho aplikácie a prihlasovať sa v nich do Google účtu. Z praktického hľadiska odporúčame cez Gspace používať iba aplikácie, ktoré sú priamo naviazané na Google služby, ako sú Mapy Google či YouTube.

Gspace používame v redakcii od začiatku roka 2021 a nepostrehli sme žiadne problémy s našim Google účtom. Objektívne treba povedať, že občasné reklamy, ktoré sa zobrazujú v Gspace, môžu byť otravné, avšak je možné ich odstrániť za malý poplatok. Je praktické, že aplikácie z Gspace si môžete vytiahnuť priamo na domovskú obrazovku a rýchlo ich vďaka tomu spúšťať – rovnako ako štandardne nainštalované aplikácie.

Cez nástroj Gspace si môžete stiahnuť do Huawei telefónu Google aplikácie a používať ich aj s prihlásením. Príkladom je YouTube či Mapy Google

Aplikácie a nástroje, ktoré odporúčame majiteľom Huawei telefónov v roku 2022

Na základe našich dlhodobých skúseností z používania Huawei telefónov odporúčame tieto nástroje:

  • Aurora Storedoplnkový zdroj aplikácií, z ktorého sťahujeme aplikácie, ktoré nie sú v AppGallery. Aurora Store si môžete stiahnuť z oficiálneho webu, TU
  • Business Kalendár 2 – aplikácia z Huawei AppGallery, ktorá umožňuje synchronizáciu Google kalendára so systémovou aplikáciou Kalendár v Huawei telefónoch
  • Gspace – aplikácia z Huawei AppGallery, pomocou ktorej používame aplikácie od Googlu
  • Petal Maps – systémová Huawei aplikácia, ktorá sa rýchlym tempom zlepšuje a predstavuje atraktívnu alternatívu ku Google či Apple mapám
  • Phone Clone – systémový nástroj na prenos dát zo starého telefónu do nového Huawei telefónu
  • Spark Email – výborný emailový klient, ktorý je v AppGallery. Používame ho na prístup k nášmu Gmailu, Outlooku aj pracovným emailom
  • Tubio – nástroj z Huawei AppGallery na bezdrôtový prenos webových alebo lokálnych videí z telefónu do televízora
Huawei telefóny bez Google služiebZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei telefóny bez Google služieb

Huawei postupne rozširuje svoj ekosystém

Pri pohľade na aktivitu, ktorú Huawei vyvíja počas posledných rokov, je zrejmé, že čínsky gigant buduje svoj vlastný ekosystém služieb, aby sa dokázal osamostatniť a rásť aj v ére post-Google služieb. Okrem už spomenutého vyhľadávania Petal Search a výborných Petal Máp (naša obľúbená aplikácia z radu Petal nástrojov), vyvíja Huawei aj svoj Petail Mail, Petal Dokumenty a Petal Knihy.

Zároveň ponúka služby, ako je GameCenter, čo je herná platforma s 210 miliónmi aktívnych používateľov na celom svete, či Huawei Ads, čo je priama konkurencia k marketingovým platformám od Googlu a Applu. Huawei Ads umožňuje zadávateľom reklamy osloviť viac ako 730 miliónov používateľov na celom svete a využívať širokú škálu formátov reklamy vrátane natívnych reklám, bannerov, videoreklám a reklám s odmenou.

Článok vznikol v spolupráci s Huawei.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit