Ortuťových výbojok či iných kompaktných žiariviek sme sa zbavili už v minulosti, teraz prichádzajú na rad ďalšie typy svietidiel.

Európska únia chce zamedziť výrobe svietidiel, ktoré obsahujú škodlivé látky. Typicky hovoríme najčastejšie o ortuti. To je dôvodom k uplatneniu ďalšieho obmedzenia na dodávku niektorých žiariviek, avšak patria sem aj halogénové zdroje svetla. Najväčšie obmedzenia sa udiali v roku 2021, kedy boli obmedzené dodávky niekoľkých typov kompaktných žiaroviek s predradníkom, prípadne nízkonapäťové halogénové žiarovky rôznych typov. Na zmeny upozornil web Watt24.

Minulý rok nepriniesol v tomto smere žiadne obmedzenia, avšak tento rok bude prelomový. Z trhu budú postupne miznúť kompaktné žiarivky bez predradníku. Kruhové žiarivky T5, lineárne žiarivky T5 a T8, prípadne halogénové žiarivky. Neznamená to, že sa nebudú dať kúpiť. Výrobcovia ich ale budú musieť prestať vyrábať a dovážať na územie Európskej únie.

ziarivkyZdroj: Watt24
ziarivkyZdroj: Watt24

Žiadna panika – máte dve možnosti

Neúprosný koniec mnohých žiariviek je tu, avšak netreba šíriť paniku alebo sa obávať. Špeciálne svietidlá budú mať aj naďalej udelenú výnimku a súkromné osoby majú možnosť vytvoriť si dostatočné zásoby svetelných zdrojov alebo prejsť už teraz na modernejšie LED osvetlenie. To ste ale mnohí už pravdepodobne urobili v minulosti a tak sa vás najnovšie zmeny nedotknú. U mnohých nastane v praxi pravdepodobne prípad, kedy budú potrebovať vymeniť jedno či dve svietidlá v domácnosti.

Kedy sa zmeny udejú?

V rámci roku 2023 je dôležitých niekoľko dátumov. Prvá zmena sa udiala 25. februára 2023, kedy výrobcovia nemôžu uvádzať nové modely troch vyradených typov svietidiel. Ide o kompaktné žiarivky bez predradníku, lineárne žiarivky so životnosťou nad 25 000 hodín a kruhové žiarivky T5 / T9.

Opäť dodávame, že tieto svietidlá si budete môcť stále kúpiť a pravdepodobne ešte bude trvať niekoľko mesiacov, pokým obchodníci minúť skladové zásoby. Znamená to ale, že do Európy sa už ďalšie dovážať nebudú. Rovnako to bude platiť aj pre ďalší dôležitý dátum a tým je 25. 8. 2023. V tento deň prichádza obmedzenie na dodávky lineárnych žiaroviek T5 a T8.

Posledný dôležitý dátum v rámci týchto obmedzení je 1. september, kedy bude obmedzenie halogénových žiaroviek G9 a nízkonapäťových halogénových žiaroviek G4 a GY6.35.

led light G4Zdroj: ha11ok / Pixabay

Nakúpiť alebo počkať?

Otázka ohľadne kúpy a ceny je namieste. Mnohých bude zaujímať celková dostupnosť a je tu aj riziko narastajúcich cien. Je pravdepodobné, že táto zmena sa dotkne najviac výrobných hál rôznych podnikov, prípadne obchodov alebo iných zariadení, kde používajú tento typ svietidiel. Typicky to môže byť napríklad nemocnice alebo rôzne úrady, či iné mestské inštitúcie. Všetko závisí od toho, aké používajú osvetlenie a akú modernizáciu v tejto oblasti spravili za posledných pár rokov. Alternatíva existuje a výrobcovia ju majú k dispozícii.

Podľa vyššie uvedeného zdroja až 40 % všetkých podnikov v súčasnosti používa žiarivky T8. Práve tieto podniky budú najviac postihnuté vychádzajúcou zmenou v obmedzeniach, ktoré smernica prináša.

Neprekvapí vás, že nastupujúca technológia je LED, ktorá má množstvo výhod. Jednak čo sa týka životnosti, ako aj v úspore. Investícia do tohto typu osvetlenia sa vám vráti pravdepodobne ešte daný rok alebo v priebehu niekoľkých rokov. Špeciálnu výnimku budú mať výrobné haly alebo podniky, ktoré sú závislé na istom type osvetlení či už z dôvodu kvality kontroly produktov pod požadovaným typom svetla alebo z dôvodu bezpečnosti.

Toto ale nie je novinka a výrobné haly napríklad nepoužívajú žiarovky, ktorých frekvenčné pásmo koliduje s rotujúcimi časťami bežiacich strojov. Tie by sa ľudskému javili ako stojace a mohlo by dôjsť k úrazom. Aj preto už roky používajú žiarivky. Prechod na LED je tak jedno z možných riešení.

Výrobcovia vedia o tomto zákaze už niekoľko rokov a majú alternatívy vo forme LED produktov, ktoré sú rozmerovo kompatibilné do pôvodných zariadení. Najčastejším problémom bude pravdepodobne pôvodná inštalácia. Ak by pôvodne používali napríklad žiarivku neobsahujúcu elektroniku predradníka priamo v sebe, ale v základnej inštalácii. Tu bude potrebná výmena elektrikárom, ktorý predradník odstráni.

led lights girlZdroj: Pham Trung Kien / Pixabay

Nedostatok produktov?

Späť k našej pôvodnej otázke a k dileme, ktorú budete musieť vyriešiť aj vy. Na výber máte teda dve možnosti, pričom jedna z nich vás tak či tak počká neskôr. Prvá je, urobiť si dostatočné zásoby svietidiel, aby ste pokryli potrebné výmeny v prípade, že sa pokazia. Druhá možnosť, ktorú síce prvou možnosťou oddialite, ale napriek tomu vás dobehne, je výmena svietidla za novší typ.

Myslite aj na špecifické zariadenia ako napríklad biolampy, ktoré používajú halogénové žiarovky.

Odhadovanie cenových stropov či výkyvov cien nemá v tejto chvíli zmysel, keďže bude závisieť na správaní trhu. Predpokladáme však, že s pribúdajúcimi mesiacmi a blížiacemu sa termínu 1. septembra, kedy bude platiť kompletná reštrikcia väčšieho počtu svietidiel na tento rok, budú ceny stúpať. Najmä z dôvodu vyššieho objemu nákupov, aby sa používatelia stihli pred zásobiť. Rovnako tak môže byť vyššia cenová hladina v nasledujúcich mesiacoch ku koncu roka.

Za všetkých je RoHS

Túto skratku ste na mnohých výrobkoch už pravdepodobne videli a ide o takzvanú smernicu

RoHS (Restriction of the use of Hazardous Substances) v preklade Obmedzenie používania nebezpečných látok. Cieľom Európskej únie je zamedziť prísunu nebezpečných výrobkov na trh a v tomto prípade ide najmä o svete svetelné zdroje obsahujúce ortuť. Tá je považovaná za nebezpečnú látku a jej používanie je v elektronických zariadeniach zakázané, pričom doteraz platili viaceré výnimky. Okrem iného táto smernica stanovuje takzvané postupné vyraďovanie neudržateľných svetelných zdrojov. Samotný problém nie je len v prítomnosti ortuti ako nebezpečnej látky pre používateľa, ale aj so zložitejšou recykláciou takýchto zariadení.

Výhody zákazu

Hovoriť o výhodách akéhokoľvek zákazu znie trochu ironicky. Európska únia ale argumentuje, že zo zákazu výroby a neskoršieho predaja žiariviek bude mať prospech planéta. Faktom je, že prospech bude mať aj vaša peňaženka a hoci sú alternatívne LED svietidlá drahšie, vo výsledku to bude pre vás znamenať úsporu. Je však celkom na mieste poukázať na to, že LED už dnes môžeme chápať ako hlavné svetelné zdroje v mnohých oblastiach života. Alternatívou by už sme ich eventuálne nemuseli niekoľko rokov považovať.

Dnes už klasické žiarovky takmer vôbec nepoužívame a namiesto toho používame rôzne úsporné LED alternatívy. Ako príklad môžeme použiť 60 W žiarovku, ku ktorej dnes kúpite ekvivalent vo forme LED svietidla s príkonom 6 W. To je 10-násobná úspora.

Cena klasickej žiarovky je dnes na úrovni niekoľko desiatok centov. Ak máme na mysli 60 W žiarovku, v prípade LED alternatívy je cena na úrovni niekoľkých EUR. Vždy závisí od príkonu a od produkcie typu svetla. Lacnejšie sú tie, ktoré produkujú teplejšie svetlo, bližšie k chladnejšiemu je cena vyššia.

Počiatočná cena ale nie je všetko. Pozrime sa na to cestou budúcej spotreby. Cena elektrickej energie rastie a rásť bude. Pre náš ilustračný príklad o pár riadkov vyššie platí, že použitie 6 W LED žiarovky ušetríte 10-násobok energie. Pre ešte jednoduchšiu predstavivosť.

Svietenie klasickou 60 W žiarovkou po dobu 1 hodiny vám pri úspornej Philips LED 13 100 W alternatíve s príkonom 6 W ponechá až 10 hodín svietenia LED žiarovkou. A to už je poznateľný rozdiel a táto náhrada za novšie a šetrnejšie typy svietidiel sa vám určite vráti. Napríklad so závitom E27 a teplotou farieb 6500K stojí 4,99 eur. Jej príkon je 12,5 W.

philips led 12 100 WZdroj: Amazon.com

LED je budúcnosť

Z nášho pohľadu je vyhýbanie sa LED osvetleniu niečo, čo pre vašu budúcnosť nemá veľký význam. Túto zmenu skôr či neskôr budete musieť urobiť. Navyše dnes už máte množstvo produktov, , ktoré už používate vo forme LED. Dostatok rozmerových a tvarových alternatív existuje už teraz a výrobcovia na to budú postupne reagovať. Budú tak nahrádzať pôvodné osvetlenia, ktoré zmizli z trhu za nové. Ide najmä o prispôsobenie tvaru a elektrotechnickej charakteristiky.

Z tejto zmeny používateľ môže len získať, keďže ceny už nie sú tak vysoké a líšia sa v závislosti na type svietidla a produkcii typu svetla. Zohľadniť treba len fakt, že teplejšie svetlo býva spravidla lacnejšie ako vysoko intenzívne biele svetlo.

Všeobecne sa dá hovoriť o tom, že ušetríte až 80 % energie oproti pôvodným svetelným zdrojom, ktoré ste používali doteraz. LED náhrada sa teda priamo pýta najmä v prípade, že máte stropné osvetlenie s viacerými bežnými alebo halogénovými žiarovkami.

Jednou z ďalších výhod, ktorú môžeme spomenúť a býva obľúbená, či už vo forme stropných svietidiel alebo samostatných zariadení je tlmené svetlo. Intenzitu svetla si môžete regulovať a tak meniť celkovú svetelnosť a teplotu farby. Špecializované doplnky ako napríklad LED pásiky alebo viacfarebné žiarovky majú možnosť nielen nastavenia intenzity svetla, ale aj farby na škále RGB.

Zdroj: Watt24

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.