Indické železnice sú najväčšou železničnou sieťou v Ázii. Vyprevadia denne zhruba 11-tisíc vlakov, ktoré prepravia okolo 13 miliónov pasažierov. A to sa veru značne prejaví na účtoch za palivo.

V snahe znížiť spotrebu paliva sa Indické železnice rozhodli čiastočne prejsť na solárnu energiu. Nasadenie solárnych panelov na strechu vlaku, ktorý pomenovali Diesel Electric Multiple Unit (DEMU), si vyžadovalo veľa úsilia. Za bežnej prevádzky totiž vlak dosahuje rýchlosť až 80 km za hodinu.

Solárne panely sú napojené na palubnú batériu, ktorá ukladá nadbytočnú energiu. Tá sa momentálne využíva výlučne na chod svetiel, informačných displejov a ventilátorov pre cestujúcich. Vlak aj naďalej ťahá dieselová lokomotíva.

Indické železnice odhadujú, že vlak so šiestimi vagónmi, ktoré sú vybavené solárnymi panelmi, by mohol ušetriť ročne až 21-tisíc litrov nafty, čo vychádza na takmer 20-tisíc dolárov.

V porovnaní s rokom 2015, kedy Indické železnice minuli za naftu 2,5 miliardy dolárov, by im mala solárna energia počas nasledujúcich desiatich rokov pomôcť ušetriť až 6,31 miliárd dolárov.

Zdroj: Engadget

Značky: