Prvý 24 jadrový procesor pre mobilné počítače.

Intel ho uviedol vo svojej 13. generácii Intel Core i9-13980HX. Dá sa krátkodobo pretaktovať až na 5,6 GHz. Medzi novinkami sú aj série P a U, pričom tieto procesory majú až 14 jadier (6 výkonných a 8 energeticky úsporných). K slovu sa dostáva aj rozšírená technológia Intel Thread Director, ktorá riadi rozdeľovanie procesov medzi jadrá. Práve toto bolo úskalie 12. generácie CPU Intel Core.

V mobilnom segmente sa ukázali ako energeticky náročnejšie. To sme si všimli aj na našich testoch notebookov, kde bol vidno prepad vo výdrži niekoľkých desiatok minút až hodín oproti starším procesorom. Na tieto zmeny upozorňovali aj iní používatelia a testeri najnovších notebookov s 12. generáciou CPU.

Intel ale sľubuje energetickú efektivitu a výdrž na batériu. Hovorí o skutočne dlhej výdrží v reálnom používaní. S týmto sme zatiaľ nemali najlepšie skúsenosti. Svoj podiel na tom budú mať aj výrobcovia notebookov, ktorí ešte musia vyladiť ich optimalizačné utility.

Zdroj: Intel Corporation
Špecifikácie Intel Evo v skratke

Intel Evo je platforma, ktorá sa sústreďuje práve na poskytnutie technologického zázemia pre ultra mobilné riešenia. Rýchle prebudenie z úsporného režimu alebo vysoký výkon Wi-Fi, prípadne rýchle nabíjanie. Tá je napríklad vyžadovaná aj na používanie aplikácie Intel Unison.

Tiež prichádza séria označená ako N. Procesory tejto série budú tvoriť základný segment pre menej náročných používateľoch. Nájdete ich medzi Pentiami a Celeronmi, ktoré sa už po novom budú nazývať ako Intel Processor a tiež v sérii Intel Core i3. Zariadenia s týmtito CPU by mali priniesť až 10 hodín prehrávania videa v HD kvalite.

Zdroj: Intel Corporation
Nová rodina produktov Intel Processor N uvedená na výstave CES 2023

Až najnovšie modely notebookov nám ukážu, ako je to s energetickou efektivitou. Minulá generácia CPU v notebookoch bola totiž veľmi ovplyvnená tým, či ich používate s externým zdrojom alebo z batérie. V režime práce na batériu rapídne poklesol výkon z nového štartu. V mnohých situáciách bolo lepšie ich použiť s napájacím zdrojom.

Výkon nových procesorov jednoznačne stúpol a pomerovo sa vždy dostaneme na lichotivé čísla od Intelu. Premenené na percentá, ktoré patria k bežnému koloritu prezentácií firiem, aj frekvencia s 5,6 GHz s Turbo Boost podľa výrobcu prinesie o 49 % rýchlejší multitasking a o 11 % vyšší výkon na jadro.

Nová generácia je stále so zachovaním 35 a 65 W spotreby. V prípade notebookov sme si ale všimli, že z niekdajších 45 W adaptérov sa stali súčasťou balenia 65 W adaptéry. Na adaptér s nižším výkonom vás notebook upozorní ešte pred spustením operačného systému.

Rast výkonu je možný a firmy na inováciách nesporne pracujú. NVIDIA je dobrým príkladom, ako priniesť každý rok výkonnejšiu kartu. Má vyššiu spotrebu a jej rozmery sú ohromné a budete musieť vopred zvážiť, či sa vám zmestí do desktopovej skrine. Vo výsledku dostanete vyšší výkon aj pomerovú efektivitu, no k tomu treba započítať aj vyššiu spotrebu a rozmery.

Naruší túto koncepciu karta NVIDIA RTX 4070 Ti, ktorá naopak, sľubuje nižšiu spotrebu?

Zdroj: Microsoft, Intel

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.