Prvotné odhady boli optimistickejšie.

Čipová kríza je tu s nami už dva roky. Prišla v roku 2020 a hoci sa pôvodne očakávalo, že by sa situácia mohla zlepšiť už v druhej polovici roka 2021, nedostatok čipov pretrváva do dnešného dňa. A podľa Pata Gelsingera, riaditeľa Intelu, budú musieť výrobcovia s týmto problémom ešte nejakú dobu bojovať.

Gelsinger sa v rozhovore pre CNBC vyjadril, že očakáva, že nedostatok čipov bude trvať až do roku 2024. Dôvodom je obmedzená dostupnosť kľúčových výrobných nástrojov, čo zabraňuje rozširovaniu kapacít, ktoré sú potrebné na uspokojenie zvýšeného dopytu.

Pripomeňme, že problém s nedostatkom čipov spôsobilo viacero premenných. Veľkú úlohu zohráva to, že svet je čoraz viac digitálny a čipy sa dnes dávajú prakticky do každého zariadenia, aj do práčok. Znamená to, že dopyt prirodzene rastie. S príchodom pandémie koronavírusu však došlo k narušeniu výroby čipov a priemysel sa z toho ešte úplne nezotavil, a to aj napriek tomu, že sa niektorí výrobcovia snažia všemožnými spôsobmi zlepšiť situáciu.

Každopádne, na trhu grafických kariet a aj v niektorých ďalších segmentoch badať čiastočné zlepšenie situácie. Na kompletné zotavenie priemyslu si však budeme musieť počkať ešte minimálne 2 roky, ak je prognóza Intelu správna.

Zdroj: CNBC

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit