Inteligentná domácnosť nie je nová technológia. Tieto riešenia existovali na trhu už dávnejšie, avšak až v roku 2017 o nich začali spoločnosti vo veľkom hovoriť. Inteligentnú domácnosť dnes ponúka telekomunikačný operátor, ale aj poskytovateľ elektriny, a to znamená jediné – tieto technológie sa snažia osloviť masové publikum.

Neznamená to automaticky, že každý z vás si bude cez smartfón kontrolovať dom alebo na diaľku vypínať žehličku, ako to Telekom prezentuje vo svojej reklame. Avšak nemožno poprieť fakt, že o inteligentnej domácnosti sa hovorí stále viac. Firmy sa snažia edukovať používateľov o tom, aký prínos tieto technológie prinášajú a aj u nás v redakcii a v našich domácnostiach sa začína hromadiť čoraz viac riešení tohto typu. Fakt je, že za posledných 10 mesiacov sme videli a vyskúšali viac inteligentných domácností ako za všetky posledné roky dokopy a nie je to tým, že by takéto riešenia neexistovali.

Hneď na úvod je dôležité zdôrazniť, že podobne ako smartfóny, počítače a iné zariadenia, aj riešenia inteligentných domácností môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií. Tie sa odlišujú svojou funkcionalitou, možnosťami, ale aj náročnosťou inštalácie. Toto si treba uvedomiť a myslieť na to aj pri čítaní článku.

Hoci sme dali dokopy naše poznatky z testovania rôznych riešení, nie všetky sa dajú navzájom porovnávať, pretože sú určené pre rozdielne segmenty používateľov. Z hľadiska funkcionality môžeme samozrejme porovnať jednoduché riešenie, ktoré pozostáva z riadiacej jednotky a niekoľkých senzorov a stojí 250 eur napr. s technológiami firmy Domotron, ktorej systém stojí rádovo okolo 5000 eur v základnej verzii a treba si ho objednať ideálne ešte pred ukladaním elektroinštalácie do stien nového domu. Z praktického hľadiska však ide o porovnávanie jabĺk s hruškami.

Tento článok vám prináša HomeSystem.sk

Čo prináša inteligentná domácnosť?

Hlavná podstata inteligentnej domácnosti spočíva v potenciálne bezpečnejšom a pohodlnejšom bývaní. Bezpečnosť zabezpečujú kamery a senzory vo vašej domácnosti, ktoré vás nielen v prípade vašej neprítomnosti upozornia na niečo nezvyčajné a celú situáciu zaznamenajú vo videoforme. Správanie kamier a senzorov si môžete prispôsobiť, takže záleží iba na vás, či ich budete využívať ako ochranu pred zlodejmi alebo ich použijete aj na komunikáciu s vašimi blízkymi či kontrolu domácich maznáčikov. Nie každá kamera ponúka všetky spomenuté funkcie, avšak hovoríme o všeobecných možnostiach.

Čo sa pohodlnejšieho bývania týka, inteligentná domácnosť vám niektoré úkony zautomatizuje. Nejde iba o to, že môžete z gauča alebo z práce na diaľku ovládať svetlá pomocou smartfónu alebo si v niektorých prípadoch meniť vykurovanie. Ide aj o to, že si môžete nastaviť, aby sa vykurovanie automaticky prispôsobovalo premenným, ako je otvorené okno či aká je denná doba a deň. Alebo si nastavíte, aby sa v noci automaticky zaplo malé svetlo, keď potrebujete ísť na záchod. To, že chcete niekam v noci ísť, si všimne vhodne umiestnený pohybový senzor, ktorý nariadi inteligentnej domácnosti, aby zapla svetlo.

Ak očakávate od inteligentnej domácnosti pár senzorov a prehľad o spotrebe energie, ZSE ZEON Smart Domov je cenovo dobrá ponuka

Toto je iba pár príkladov využitia technológií inteligentných domácností. Možností využitia je oveľa viac a záleží najmä na vašej kreativite a na tom, aké riešenie si vyberiete. Niektoré riešenia ponúkajú obmedzené možnosti nastavení, iné majú oveľa väčší potenciál. S tým však niekedy súvisia aj väčšie vstupné náklady – najmä v prípade inteligentných domácností strednej triedy je funkcionalita veľmi rôznorodá, avšak treba si kúpiť senzory, ktoré budete potrebovať.

Inteligentná domácnosť pre masy

Krátka charakteristika: Premýšľali sme, ako nazvať riešenia inteligentnej domácnosti, s ktorými aktuálne prichádzajú na trh mnohí výrobcovia, ale aj poskytovatelia služieb. Zvolili sme názov inteligentná domácnosť pre masy, pretože o tom tieto riešenia sú – firmy nimi chcú osloviť najmä veľké skupiny používateľov, ktorí možno doteraz pojem inteligentná domácnosť ani nepočuli. Sú špecifické tým, že ich základom je riadiaca jednotka, ktorú v základnom balení dopĺňa pohybový senzor a dverový senzor a prípadne ďalšie komponenty. Jednotlivé senzory a ostatné kompatibilné zariadenia si môžete dokúpiť, ale ponuka obvykle nedosahuje rôznorodosti pokročilých a prémiových riešení. Štandardne ide o pár základných senzorov, kameru a inteligentnú zásuvku. Je pozitívne, že aj v týchto riešeniach sa už objavujú zariadenia na ovládanie radiátorov, ale v tomto segmente ide ešte stále o veľmi zriedkavú funkcionalitu. Je výhoda, že takéto riešenie si môžete kúpiť a nainštalovať doma kedykoľvek.

Najlepšie riešenie inteligentnej domácnosti pre masy? Ak berieme do úvahy funkcionalitu, tak podľa nás Magenta SmartHome od Telekomu

Inštalácia: Inteligentné domácnosti pre masy sú špecifické tým, že ponúkajú veľmi jednoduchú inštaláciu, ktorú zvládnu aj menej technicky zdatní používatelia. Riadiacu jednotku stačí pripojiť do elektrickej siete a následne do domácej siete buďto pomocou LAN kábla alebo bezdrôtovo cez Wi-Fi. Jednotlivé senzory stačí položiť na vhodné miesto, prilepiť ich alebo ich inak pripevniť. V niektorých prípadoch môže byť potrebné pribitie klincov alebo trochu vŕtania, ale v jadre nejde o nič časovo náročné a namáhavé. V poslednom kroku umiestnite na vhodné miesto kameru, ktorá takisto väčšinou nevyžaduje extra inštaláciu a môžete skontrolovať funkcionalitu domácnosti cez aplikáciu, prípadne si zadefinovať pár pravidiel.

Funkcionalita: Inteligentné domácnosti pre masy obvykle ponúkajú menšie portfólio zariadení a senzorov a s tým súvisiacu základnú funkcionalitu. Často sú si podobné a odlišujú sa skôr spracovaním aplikácie alebo možnosťou nastavenia pravidiel a scenárov. Avšak česť výnimkám, Magenta SmartHome od Telekomu sa postupne celkom pekne rozrastá.

Povedali by sme, že funkcionalitou začína prevyšovať ostatné inteligentné domácnosti pre masy a postupne môže konkurovať aj menej pokročilým riešeniam strednej triedy. Štandardná funkcionalita inteligentnej domácnosti pre masy spočíva v tom, že si môžete skontrolovať váš domov pomocou mobilnej aplikácie v telefóne. Aplikácia umožňuje prístup k informáciám zo senzorov a k nastaveniam. Cez aplikáciu sa pripojíte k inteligentnej domácnosti nielen v dome, ale aj mimo neho. Podmienkou je pripojenie do internetu.

Môžete si nastaviť, aby vás aplikácia upozornila, ak sa aktivuje pohybový senzor a/alebo dverový či iný senzor nielen počas vašej neprítomnosti. Ak riešenie obsahuje aj kameru, tá v takomto prípade vytvorí záznam a uloží ho na microSD kartu alebo v niektorých prípadoch do cloudu. To, čo vidí kamera, si môžete kedykoľvek pozrieť prostredníctvom smartfónu a prípadne aktivovať nahrávanie alebo vytvoriť fotografiu. Tiež je k dispozícii vzdialené ovládanie zariadení, ako sú inteligentná zásuvka či predlžovačka alebo svetlá a ich automatizácia.

Pozor však, ovládanie svetiel v tomto prípade nepokrýva celú domácnosť a nie je to samozrejmá funkcia. Stretnete sa s ňou v prípade niektorých riešení a buď sa aktivuje iba svetlo v riadiacej jednotke alebo je potrebná kompatibilita s riešením, ako je Philips Hue a kúpa špeciálnych svetiel. V prípade Philips Hue je možné meniť aj intenzitu a farbu svetla. Pri ostatných systémoch, ktoré neobsahujú svetlá alebo nepodporujú iné riešenie, si môžete pomôcť trikom, že k inteligentnej zásuvke pripojíte lampu a svetlo budete automatizovať zapínaním/vypínaním zásuvky.

Dostupné riešenia: Zo segmentu inteligentných domácností pre masy sme doteraz testovali alebo sme sa aspoň stretli s nasledujúcimi riešeniami:

Telekom Magenta SmartHome – Subjektívne najlepšie riešenie, ktoré je v tomto segmente aktuálne dostupné na trhu. V ponuke nájdete pohybový, dymový, vodný a dverový senzor, inteligentnú zásuvku, interiérovú aj exteriérovú kameru, prepojenie so svetlami Philips Hue, prepojenie s reproduktormi Sonos, radiátorové hlavice aj ich ovládač či inteligentný vypínač. Súčasťou je výborne navrhnutá aplikácia s pokročilými možnosťami automatizácie kúrenia, upozornení či ovládania inteligentnej zásuvky, informáciou o spotrebe energie cez inteligentnú zásuvku alebo funkciou, ktorá simuluje vašu prítomnosť v dome, keď ste mimo neho. Prečítajte si detailnú recenziu na riešenie Magenta SmartHome>>

ZSE ZEON Smart Domov – Toto riešenie nás počas testovania zaujalo najmä dobrou cenou a nadštandardným obsahom základného balíka ZEON Smart Domov Bezpečnosť. ZSE medzičasom priniesli do predaja ďalšie balíky. Kompletný balík obsahuje dymový, dverový a pohybový senzor, senzor zaplavenia, smart tlačidlo, inteligentnú zásuvku a predlžovačku a hudobnú žiarovku.

V ponuke služby nám stále chýba kamera, čo je chyba, ale tá by sa mala časom objaviť. Aplikácia je základná, ponúka iba jednoduché možnosti automatizácie avšak pekne informuje o spotrebe elektrickej energie prostredníctvom inteligentných zásuviek alebo predlžovačiek. Páči sa nám, že riadiaca jednotka funguje aj ako lampa a v noci vám na určitý čas osvetlí napr. chodbu alebo miestnosť, kde je umiestnená. Tiež informuje o teplote, vlhkosti a hluku v dome. Prečítajte si detailnú recenziu na riešenie ZEON Smart Domov>>

Panasonic Smart Home – Panasonic predáva svoju inteligentnú domácnosť už viac ako rok. V redakcii sme ju testovali až teraz a recenziu nájdete o pár strán ďalej. V jadre ponúka základnú funkcionalitu a zabezpečuje najmä prehľad o tom, že vo vašej domácnosti je všetko v poriadku, keď nie ste doma. Chválime kameru Panasonic KX-HNC800, ktorá funguje aj samostatne a môže ísť teda o výborný spôsob, ako si rozšíriť toto alebo konkurenčné riešenie.

Revogi WiFi Smart Sense Kit – V slovenských obchodoch nájdete aj inteligentnú domácnosť spoločnosti Revogi. Za zmienku stojí, že zariadenia tejto firmy sú základom riešenia ZEON Smart Domov od ZSE. ZEON je však špeciálne prispôsobený pre slovenských používateľov a jednotlivé riešenia nie sú medzi sebou kompatibilné kvôli rozdielnemu firmvéru. Revogi aktuálne ponúka viac doplnkových zariadení, niektoré z nich by mohli byť v budúcnosti pridané aj priamo od ZSE pre ZEON.

Yale Smart Living – Najnovší prírastok do rodiny inteligentných domácností, ktorý sa dostane do predaja na prelome tohto a budúceho roka. Okrem dverového, pohybového a dymového senzora ponúka pokročilý detektor pohybu s fotoaparátom, interiérové a exteriérové kamery, inteligentné „kukátko“ na dvere, inteligentnú zásuvku, ale aj inteligentný zámok na dvere, ktorý je možné odomknúť smartfónom či cez odtlačok prsta. Základná funkcionalita sa však výraznejšie neodlišuje.

Piper – Piper je v jadre kamera, ktorá sníma pohyb a umožňuje lepšie zabezpečenie domácnosti a základnú automatizáciu. Jej výhodou je, že komunikuje so senzormi aj iných výrobcov cez rozhranie Z-Wave. Zariadenie Piper nám do testu zapožičala spoločnosť SmarterHome.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017 ako súčasť prehľadového článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Stručné porovnanie ZEON Smart Domov vs. Magenta SmartHome

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit