Najnovšia aktualizácia iOS prináša síce menej, ale zato celkom zaujímavých vylepšení

Kompletný výpis nájdete nižšie. Nás najviac zaujala jedna konkrétna novinka, ktorou je pridanie ďalších, resp. rozšírenie podpory operátorov, ktorí poskytujú službu eSIM. Ako už určite viete, tak všetky tohtoročné novinky sú Dual SIM verzie. V praxi to znamená, že musíte mať vždy jednu primárnu kartu, tú klasickú – plastovú nanoSIM. A tá druhá, sekundárna, je eSIM, ktorú vám vygeneruje operátor v podobe QR kódu. Ten v nastaveniach iPhonu načítate do systému, pričom sa stiahne jedinečný eSIM profil a môžete využívať služby dvoch operátorov alebo dve čísla súčasne.

Na Slovensku spustil službu eSIM ako prvý Orange (Viac informácií nájdete – TU), ale s oficiálnou podporou zatiaľ iba pre Samsung Galaxy Watch. Orange nezaručuje, že eSIM profil bude fungovať v aktuálnom období aj na iných zariadeniach, ale minimálne za skúšku to stojí. Fungovať to vraj môže (nastavenia – mobilné – pridať mobilný program). Orange totiž aktívne testuje eSIM práve na nových iPhonoch. Ak sa nám podarí, tak to vyskúšame aj my.

Druhou praktickou novinkou je opätovné rozšírenie možností haptickej odozvy. Tá síce nie je v systéme tak dobre využiteľná ako 3D Touch, ale Apple sa ju každou aktualizáciou snaží posúvať vpred. To sa stalo aj teraz. Na zamknutej obrazovke alebo v centre hlásení môžete zobraziť rýchly náhľad notifikácie, na ktorú môžete ihneď reagovať alebo prejsť do danej aplikácie. Doteraz to bolo tak, že ste museli posunúť notifikáciu doľava a následne dať zobraziť náhľad. Teraz stačí na notifikácii podržať chvíľku prst, pričom sa vám zobrazí náhľad. Nie je to síce také rýchle ako s 3D Touch, ale funguje to. Ďalší tip, ako využiť haptickú odozvu nájdete – TU.

Výpis hlavných noviniek z najnovšej aktualizácie – iOS 12.1.1

  • Zobrazovanie náhľadov hlásení pomocou haptického dotyku na iPhone XR
  • Podpora ďalších operátorov pre dve SIM karty s eSIM na iPhone XR, iPhone XS a iPhone XS Max
  • Prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou počas FaceTime hovorov jediným klepnutím
  • Snímanie fotiek Live Photo počas FaceTime hovorov s dvoma účastníkmi

Zdroj: Vlastné/Apple

Prečítajte si aj:

Aký iPhone kúpiť: XS alebo o 300 Eur lacnejší XR?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE