Nový operačný systém pre iPhony by mal byť predstavený v lete.

Nová „veľká“ aktualizácia operačného systému pre iPhony, ktorá ponesie označenie iOS 17, by mala priniesť viacero noviniek, napríklad vo vylepšení vyhľadávania, dynamického ostrova, ovládacieho centra či widgetov. Informoval o nich portál MacRumors.com,

Bohužiaľ jeho zdroj bol v prípade vyhľadávania a dynamického ostrova veľmi stručný. Uviedol len, že funkcia vyhľadávania bude „výrazne vylepšená“ a dynamický ostrov toho „dokáže oveľa viac“. Zmeny čakajú aj ovládacie centrum, ktoré bolo predstavené pred takmer desiatimi rokmi v iOS 7 a o čias iOS 11 vyzerá takmer rovnako. Teraz má byť zmenený jeho dizajn a prispôsobiteľnosť.

Celkovo sa podľa zdroja iOS 17 zameria na zlepšenie výkonu a stability. Tvrdí tiež, že nový operačný systém sa dostane aj na telefóny iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X, o ktorých sa nedávno objavila nepotvrdená informácia, že nový iOS 17 už nedostanú.

V prípade widgetov Apple podľa zdroja portálu MacRumors testuje interaktívne widgety, teda také, ktoré používateľa nielen o niečom informujú, ale môže pomocou nich určité funkcie telefónu aj ovládať. Šlo by vraj napríklad o určité tlačidlá či posuvníky, zatiaľ ale nie je isté, či sa táto funkcia skutočne dostane do finálneho vydania nového operačného systému.

Zatiaľ čo v operačnom systéme Android sú widgety takmer od jeho začiatkov bežná vec, na iPhonoch sa objavili až s verziou iOS 14 v roku 2020. Navyše, ponúkajú veľmi obmedzené funkcie. Zobrazujú iba údaje a informácie na prečítanie a nepodporujú interaktívne prvky.

Očakáva sa, že spoločnosť Apple oznámi iOS 17 počas konferencie WWDC 2023, ktorá sa uskutoční 5. júna, a ako zvyčajne, prvá beta verzia by mala byť sprístupnená vývojárom na testovanie ešte v ten istý deň. Prvá verejná beta verzia bude pravdepodobne vydaná v júli.

Zdroj: MacRumors.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.