Snáď pôjde o nový trend mobilného fotografovania.

Smartfóny iPhone od Apple bezpochyby patria k najlepším fotomobilom, ale aj u nich je stále priestor na zlepšovanie. Najnovšie neoficiálne správy, ktoré priniesol napríklad portál Tomsguide.com na základe informácie z twitterovského účtu používateľa s nickom Revegnus, hovoria o tom, že najvyšší tohtoročný model by mohol dostať objektív s variabilným zoomom.

Čo to vlastne znamená? Ako sme písali v našom nedávnom článku, súčasné smartfóny majú až na výnimky teleobjektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ktoré umožňujú iba jedno konkrétne priblíženie, napríklad trojnásobné. Telefóny Samsung Galaxy S21 UltraS23 Ultra majú dokonca dva teleobjektívy, jeden s trojnásobným a druhý s desaťnásobným priblížením.

IPhone 14 Pro a Pro Max majú teleobjektív s trojnásobným priblížením a 15-násobným hybridným priblížením (hybridné priblíženie je ale do veľkej miery len digitálny zoom, teda výrez z fotografie upravený umelou inteligenciou).

Podľa uvedených správ by iPhone 15 Pro Max mohol zvládnuť v rámci jedného objektívu hneď niekoľko úrovní priblíženia. Teda podobne ako napríklad Sony Xperia 1 III z roku 2021, ktorej teleobjektív umožnil prepínať medzi trojnásobným a päťnásobným zoomom. Jeho jediný teleobjektív tak dokázal to, na čo Galaxy S23 potrebuje dva (hoci uňho ten väčší má až desaťnásobný zoom a nie len päťnásobný ako Sony).

Nové iPhony by sa vďaka tejto funkcii posunuli na vyššiu fotografickú úroveň, hoci stále by nešlo o kontinuálny zoom ako ho poznáme z fotoaparátov, kde je možné scénu približovať plynulo bez akýchkoľvek skokov. Na to slúži takzvaný periskopický zoom, ktorým je vybavená napríklad Sony Xperia 1 IV. Tá dokáže plynulo meniť priblíženie medzi 3,5 a 5,2-násobným zoomom.

Revengus zároveň tvrdí, že snímače v iPhone 15 Pro Max budú zrejme rovnakou kombináciou rozlíšení 48 Mpx/12 Mpx/12 Mpx ako je to v iPhone 14 Pro. V každom prípade, ak Apple začne využívať variabilný či kontinuálny zoom, bude to signál pre ostatných výrobcov, aby do svojich zariadení začali tento výdobytok tiež pridávať.

Zdroj: Tomsguide.com, Twitter.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.