Výrobca zlepší aj plášť batérie v prípade modelov Pro.

Apple tento rok s veľkou pompéznosťou predstavil iPhone 15 a iPhone 15 Pro. Z noviniek zaujali najmä modely Pro, nakoľko tie vždy prinášajú nové technologické inovácie. Hlavným lákadlom tohtoročných smartfónov bol najmä titánový bočný rámik, vďaka ktorému sú telefóny ľahšie v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami.

Bohužiaľ, po uvedení nových iPhonov na trh sa zistilo, že modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max môžu byť náchylnejšie na rýchlejšie zahrievanie. Zaznamenal som to aj ja počas testovania modelu Pro Max.

Apple sa k problému vyjadril a tvrdil, že ide o softvérovú chybu v systéme iOS a v niektorých aplikáciách tretích strán. Problém následne odstránil aktualizáciou operačného systému a niekoľkých problematických aktualizácií. Situácia sa naozaj zlepšila, avšak niektorí používatelia aj napriek tomu zaznamenali zahrievanie nových iPhonov 15 Pro (Max) v špecifických situáciách.

Apple sa však poučil a zdá sa, že pracuje na tom, aby sa takáto situácia v prípade budúcich iPhonov už neopakovala. Leaker Kosutami, ktorý v minulosti zverejnil napríklad informácie o USB-C komponentoch pre iPhony 15, tvrdí, že Apple aktívne pracuje na grafénovom chladiči pre iPhony 16. Ďalším zlepšením, ktoré by malo zdokonaliť chladenie, je použitie kovového plášťa v batériách pre modely Pro.

Grafén sa používa na chladenie smartfónov už niekoľko rokov. Ide o tenkú vrstvu grafitu – uhlíkového nanomateriálu s vysokou tepelnou a elektrickou vodivosťou. Má štvornásobne lepšiu tepelnú vodivosť než hliníkové zliatiny a desaťkrát lepšiu ako meď.

V roku 2019 si tzv. funkčný grafén patentoval Huawei. Ten má oproti obyčajnému grafénu niekoľko výhod. Je nerozpustný vo vode, schopný zlepšiť tepelnú vodivosť až o 50 % a znižuje teplotu zaťažovaných vnútorných častí o 1 °C.

Zdroj: Kosutami

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit