Predstavenie sa opäť odkladá?

O iPhone SE 4 nepočujeme prvýkrát. Už v roku 2022 sa objavili správy, ktoré naznačovali, že tento zaujímavý model bude uvedený “už” v roku 2024. Pravdepodobne aj z tohto dôvodu sa na internete objavilo video, ktoré koncept iPhone SE 4 vykresľuje v celej jeho paráde. Pred dvomi rokmi sa dokonca vedelo, že Apple pri modeli iPhone SE 4 plánuje významnú zmenu dizajnu, ktorá ho odlíši od starších modelov SE. V tom čase sa tvrdilo, že dizajn by mal byť inšpirovaný modelom iPhone XR.

Pri modeli iPhone SE 4 tak môže byť použitý rovnaký koncept, ktorý dobre fungoval už pri predchádzajúcich generáciách telefónov SE. Dizajn by mal byť inšpirovaný “dosluhujúcim” dizajnom vlajkových lodí, keďže iPhone 14 Pro v roku 2022 odštartoval nové dizajnové smerovanie značky, pričom klasický iPhone 14 si ponechal dizajn svojho predchodcu. Okrem použitia výrezu sa však bude musieť nový iPhone SE 4 zaobísť bez čítačky odtlačkov prstov a fyzického tlačidla Domov.

Je však viac ako isté, že Apple už pracuje aj na novej generácii iPhone 16, ale súbežne pracuje aj na novom zástupcovi série iPhone SE. Staršie správy dokonca naznačili nielen zmenu dizajnu tohto telefónu, ale tvrdia, že iPhone SE 4 dostane OLED displej, čím Apple konečne prestane v iPhonoch používať LCD displeje, čo sa nám nepáčilo už ani pri modeli iPhone SE (2022), keďže takýto telefón si môže dovoliť iba Apple.

Novšie úniky však upúšťajú od dizajnového smerovania v štýle iPhone XR, a skôr sa prikláňajú k dizajnu (a rozmerom) modelu iPhone 13. V súčasnosti tak existuje podstatne lepší dôvod na nasadenie novšieho dizajnu, keďže iPhone XR je skutočne starý, ale aj o niečo väčší ako iPhone 13. Práve väčšie rozmery XR-ka by mohli byť prekážkou.

Aby však iPhone SE 4 lepšie zapadol do súčasného dizajnového smerovania značky, je potrebné, aby sa nepodobal na modely iPhone 14 Pro alebo 15 Pro, ale aby bol dizajnovo o jednu generáciu pozadu. Tú generáciu predstavujú modely iPhone 13 a iPhone 14, čiže je vysoká pravdepodobnosť, že nový zástupca série SE v blízkej budúcnosti nahradí práve tieto dva modely. Okrem toho, že ponúkne aktuálny výkon telefónov spoločnosti Apple, pravdepodobne bude aj svojou cenou vsadený na úroveň modelov iPhone 13 alebo 14.

Vo výbave iPhonu SE 4 sa aj preto očakáva 6,1-palcový OLED displej a hranatý dizajn. Pri výbere čipovej sady je však možné očakávať minimálne čipset A16, ale nie je vylúčené, že Apple pri tomto modeli vsadí na istotu a iPhone SE 4 vybaví rovno čipovou sadou A17 Pro z aktuálnej generácie iPhone 15 Pro.

Hoci predstavenie iPhonu SE 4 sa očakávalo v roku 2024, tak je možné, že na trh bude uvedený až v roku 2025. Ibaže by nás Apple všetkých prekvapil, a tento telefón uviedol už tento rok.

Zdroj: Vlastné, YouTube IO Guard

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.