Spoločnosť Certus Mercatus uviedla robotický vysávač Roomba j7+ s operačným systémom iRobot OS. Tento operačný systém prináša novú úroveň upratovania.

Roomba j7 a j7+ (verzia s odpadkovým košom v dokovacej stanici) sa na Slovensku začali predávať už koncom roka 2021. Kvôli pandemickej situácii sme sa ich slávnostného uvedenia na trh dočkali až o polroka neskôr. Vysávač sme v redakcii už otestovali a pripravili sme tiež videorecenziu.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
iRobot Roomba j7+ spolu s mopovačom Braava

Štýlovo na elektromobile

Na prezentáciu tejto novinky sme si zašli do špeciálneho vedeckého priestoru neďaleko Prahy. Na cestu sme použili elektrické vozidlá značky Mercedes, konkrétne sme mali k dispozícii vozidlo EQS 450+. Nabíjali sme na diaľnici D1 neďaleko Jihlavy na nabíjačke IONITY a to jeden krát smerom do Prahy a jeden krát smerom späť – vždy v rámci bezpečnostnej prestávky zhruba 20 minút.

Mercedes EQS 450+ pri našej ceste do PrahyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mercedes EQS 450+ a EQB pri našej ceste do Prahy

Hlavné výhody novinky

Vysávač iRobot Roomba j7+ je navrhnutý tak, aby sa prispôsobil vašej domácnosti a je inteligentným partnerom pri upratovaní. Vďaka novému operačnému systému iRobot OS a navigácii PrecisionVision je Roomba j7+ inteligentnejšia ako jeho predchodcovia.

Pri každom čistení sa vysávač naučí, ako sa pohybovať po podlahách a zapamätá si konkrétne miestnosti a určitý nábytok. Čistí teda tam, kde je to najviac potrebné. Môže tiež automaticky spustiť čistenie, keď odídete z domu a zastaviť ho, keď sa vrátite.

iRobot j7+
iRobot j7+ s vyprázdňovacou stanicou

Vysávač vás spozná

Vysávač Roomba j7+ pochopí vaše preferencie pri upratovaní, naučí sa vaše pravidlá upratovania a požiada o spätnú väzbu, aby si mohol zapamätať, ako má v budúcnosti reagovať. Dokonca rozpozná a vyhne sa aj elektrickým šnúram a zvieracím výlučkom.

iRobot j7+
Spodná časť robotického vysávača iRobot j7+

Operačný systém iRobot

Digitálne funkcie operačného systému iRobot OS zahŕňajú:

  • Automatické čistenie pri odchode z domu: Ak v aplikácii povolíte automatizáciu, Roomba na základe informácií z vášho mobilného telefónu zistí, že odchádzate z domu. A naopak. Môže upratovať len v čase, keď vás nebude rušiť. Prestane upratovať hneď, ako prídete domov. Roombu teda neuvidíte v akcii. Jediné, čo zaregistrujete, sú vysaté podlahy
  • Inteligentná asistencia pri mapovaní a označovaní názvov miestností: robot pomáha novým zákazníkom pri úvodnom upratovaní a následných upratovaniach prispôsobiť mapu ich domácnosti a zabezpečiť optimalizáciu pri upratovaní. Dokonca pomôže uľahčiť prispôsobenie mapy tým, že automaticky odporučí označenia miestností, keď sa robot naučí pôdorys domu.
  • Zabudli ste spustiť robota, ale vaši hostia sú už na ceste? Pomocou novej funkcie „Odhadnúť čas čistenia“ zistíte, ako dlho bude čistenie trvať. Funkcia je k dispozícii pre roboty iRobot s inteligentným mapovaním Imprint. V aplikácii iRobot Home si môžete zobraziť odhadovaný čas podľa konkrétnej miestnosti
  • Vďaka funkcii „Nerušiť“ si môžete pomocou aplikácie iRobot Home definovať časové okná, v ktorých by robot nemal pracovať. Napr. máte vtedy míting pri homeoffice alebo si chcete pospať. Funkcia „Nerušiť“ bude rešpektovať vaše prianie.
  • Možno sa vám stalo, že upratovanie náhodne spustil váš miláčik – či už dieťa alebo zvieratko. Toto sa vám už nestane pomocou nového „uzamknutia“ cez aplikáciu iRobot Home. Táto funkcia dočasne deaktivuje fyzické ovládanie tlačidla „Clean“ robota. Po jej aktivácii možno roboty ovládať len prostredníctvom aplikácie iRobot Home.
  • Tichá jazda: Robot nevysáva, keď sa presúva do konkrétnej miestnosti alebo čistiacej zóny, čím šetrí energiu a minimalizuje hluk.
iRobot j7+
iRobot j7+ sa efektívne vyhne káblom

Roomba j7+ s umelou inteligenciou

Roomba j7+ sa účinne vyhýba prekážkam, ako sú káble, slúchadlá, topánky, ponožky, uteráky, oblečenie a pevné výlučky domácich zvierat. Ak na podlahe v obývačke zostane nabíjací kábel, Roomba j7+ ho zaregistruje a vyhne sa mu. Ak vaše šteniatko zanechalo na chodbe prekvapenie, Roomba j7+ ho zaručene odhalí a obíde.

Predstavenie iRobot Roomba j7+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predstavenie iRobot Roomba j7+

Vďaka schopnosti rozpoznať a aj predvídať steny a nábytok dokáže tiež spomaliť a zvoliť postup šetrného čistenia okolo predmetov a pozdĺž hrán. V kombinácii s technológiou inteligentného mapovania Imprint sa Roomba j7+ dokáže rýchlo naučiť pôdorys domácnosti. Môžete si potom vybrať, ktoré miestnosti bude Roomba j7+ upratovať.

iRobot j7+
Upratovanie v kuchyni pomocou robotického vysávača iRobot j7+

Udržuje vás v obraze a dáva vám možnosť voľby

Čím viac Roombu j7+ používate, tým je čistenie efektívnejšie. Vďaka sofistikovanej inteligencii operačného systému iRobot sa Roomba j7+ interaktívne učí vaše preferencie a prispôsobuje sa vám pri udržiavaní čistoty. Keď Roomba j7+ identifikuje nebezpečenstvo alebo prekážku, odošle fotografiu do aplikácie iRobot Home. Následne môžete vysávaču dať pokyn, aby sa danej oblasti vyhol alebo ju vyčistil.

V aplikácii iRobot Home môžete tiež poskytnúť spätnú väzbu o tom, ako by si mal Roomba j7+ v budúcnosti poradiť s takýmito prekážkami. Pomôže vám to udržať si prehľad o prípadnom neporiadku alebo nebezpečenstve. Pomáha tiež zabezpečiť, aby robot úspešne dokončil svoju prácu.

Predvída neporiadok

iRobot j7+ sa postará o vaše potreby v oblasti upratovania – dokonca aj o tie, o ktorých ešte neviete 🙂 Pomocou operačného systému iRobot sa Roomba j7+ naučí, ako najradšej upratujete a automaticky vám poskytne návrhy. Zohľadňuje dokonca aj obdobia, keď môže byť potrebné častejšie upratovanie – napríklad v dobe alergií.

Spolupráca iRobot Roomba s robotickým mopovačom
Spolupráca iRobot Roomba s robotickým mopovačom

Keďže si Roomba j7+ pamätá konkrétne miestnosti a časy, kedy preferujete upratovanie, môže navrhnúť plány upratovania – napríklad v kuchyni po raňajkách.

Pre vyššiu úroveň upratovania technológia Imprint Link odošle robotickému mopu Braava jet m6, aby po vysávaní Roomby j7+ vytrel podlahu.

Predstavené robotické vysávače a mopovačeZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predstavené robotické vysávače a mopovače

Zabudnite na upratovanie

Roomba j7+ obsahuje aj stanicu Clean Base s funkciou automatického vyprázdňovania odpadkového koša. Robot má zaujímavú povrchovú úpravu z točeného kovu a intuitívny dizajn s jedným tlačidlom.

Stanica Clean Base bola prepracovaná tak, aby sa zmestila pod stôl a zaberala menej miesta ako v minulosti. Jej textúrovaný štýl a kožený remienok doplnia váš interiér. So stanicou Clean Base môžete na vysávanie zabudnúť na celé mesiace. Robotický vysávač Roomba j7+ sa totiž môže vyprázdňovať do uzavretého vrecka, ktoré sa vyprázdni a nemusí sa vymieňať celých 60 dní. Pri vyprázdňovaní nevzniká neporiadok ani oblak prachu. Použité vrecko jednoducho zlikvidujete a do základne vložíte nové.

Robotický vysávač Roomba j7+ s technológiou automatického vyprázdňovania Clean Base je v elektronickom obchode k dispozícii za cenu 999 eur. Ak vám postačí vysávanie bez vyprázdňovacej stanice, vysávač Roomba j7 je v cene 799 eur.

iRobot j7+
iRobot j7+ s vyprázdňovacou stanicou

Ďalšie produkty od iRobot

iRobot pripravuje aj ďalšie produkty, pandémia ovplyvnila aj tu zmenu požiadaviek používateľov. Videli sme napr. čističku vzduchu Aeris s HEPA filtrom a aj tyčový vysávač H1 od tejto firmy. Tieto produkty prídu na náš trh až koncom tohto roka a budeme o nich informovať.

Špecialitou je aj dlho očakávaná robotická kosačka TERRA, ktorá sa tiež pripravuje na uvedenie na trh.

iRobot TERRA
Robotická kosačka iRobot TERRA

Ďalšie produkty od ostatných firiem

Na našom stretnutí sme mali možnosť vidieť aj ďalšie produkty. Najprv je to elektronická opatrovateľka Owlet. Vytvorili ju aktívni rodičia, jej základom je ponožka, ktorá sa nasadzuje na nohu bábätka. Tá existuje vo viacerých veľkostiach a farbách.

Za vývojom Owlet sú aktívni rodičia
Za vývojom opatrovateľky Owlet sú aktívni rodičia

Obsahuje snímač, ktorý meria tepotu dieťaťa, tiež vlhkosť v okolí. Súčasťou je tiež kamera s vysokou kvalitou obrazu, samozrejmosťou je snímanie zvuku.

Cena tejto opatrovateľsky je okolo 360 eur.

OwletZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Opatrovateľka Owlet

Posledným produktom je Leaf Learn, čo je kapsula s rastlinami a systém svetla riadený mobilnou aplikáciou. Výsledkom sú vysoko zdravé plodiny, ktoré môžete bez obáv jesť.

LEAF LEARN
Spoluautor LEAF LEARN je vedec

Tento produkt detailne testujeme v redakcii a prinesieme naše skúsenosti s ním. Mini Starter Pack a 4 semienkové kapsule stoja 161,60 eur. Každá ďalšia kapsula je za 3,60 eur.

Leaf LearnZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Plodiny Leaf Learn

Zdroje: iRobot, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.