Kevin Drinkall, riaditeľ spoločnosti Zyxel Networks pre marketing a GTM stratégie v regióne EMEA, predstavuje hlavné trendy, ktoré podľa neho môžeme tento rok očakávať na poli sieťových technológií.

Spoločnosť Zyxel Networks predpokladá, že tento rok bude v oblasti sieťovej infraštruktúry rokom ďalších výrazných inovácií a súčasne rokom rozsiahlych (a v mnohých prípadoch toľko potrebných) investíc zákazníkov do upgradu bezdrôtových technológií.

Tento rok samozrejme bude tiež rokom príchodu nového štandardu WiFi 7 a súčasne ďalšieho rozmachu štandardov WiFi 6 a 6E. Už dnes zákazníci na trhu nájdu niekoľko prístupových bodov štandardu WiFi 7 (ktoré ako jeden z prvých výrobcov do svojho produktového portfólia zaradila tiež spoločnosť Zyxel Networks), pričom tento rok sa môžeme tešiť na výrazné rozšírenie ich ponuky.

Štandard WiFi 7 sa vyznačuje podstatne vyššou rýchlosťou a spoľahlivejšou konektivitou v prostredí s vysokou hustotou pripojených zariadení. Vzhľadom k vysokej cene zariadenia štandardu WiFi 7 avšak pre niektoré malé a stredne veľké organizácie a menšie pracoviská predstavujú lacnejšiu a pritom rovnako tak dobrú investíciu zariadenia štandardu WiFi 6 alebo 6E. Za zmienku stojí tiež fakt, že väčšina zariadení štandardu WiFi 6/6E a všetky zariadenia štandardu WiFi 7 podporujú bezpečnostný protokol WPA3 pre robustnejšiu ochranu sieťovej infraštruktúry aj bezdrôtovo pripojených zariadení.

Multigigabitové prepínače a jednoduchšie zabezpečenie

Ďalším výrazným trendom bude pokračujúci prechod na multigigabitové prepínače, ktoré dokážu zariadenia pripojiť rýchlosťou 2,5 Gbps, 5 Gbps a 10 Gbps. Zyxel Networks v tomto roku ponuku obohatí o ďalšie multigigabitové prepínače s vyššou kapacitou napájania cez PoE. Koncové sieťové zariadenia, ako sú napr. prístupové body štandardu WiFi 6/6E a WiFi 7 alebo vysoko kvalitné IP bezpečnostné kamery s funkciou zoomovania, otáčania a náklonu (PZT), totiž ku svojej prevádzke potrebujú vyšší príkon, čo u sieťových prepínačov s napájaním PoE+ až PoE++ vyžaduje zvýšenie napájacej kapacity na port z 15,4 W alebo 30 W na 60 W.

V oblasti zabezpečenia sietí potom hlavným trendom bude zjednodušenie. Počet sieťových hrozieb každým rokom exponenciálne rastie, v dôsledku čoho sú riešenia pre digitálne zabezpečenia neustále zložitejšie. Hoci je celkom nevyhnutný, tento vývoj môže od bezpečnostných riešení odradiť najmä menšie organizácie, ktorým chýbajú odborné skúsenosti s kybernetickou bezpečnosťou.

V tejto oblasti sme svedkami dvoch súbežných trendov: prvým je rastúci záujem o jednoduchšiu ochranu sietí a druhým rastúca ochota zveriť správu a riadenie zabezpečenia do rúk profesionálov.

Spoločnosť Zyxel Networks už na oba tieto trendy reagovala. Služba Connect and Protect zaisťuje dopredu nastavenú kybernetickú ochranu jej zariadení, čím výrazne uľahčuje ich nasadenie. Sieťová infraštruktúra je naviac pred všetkými typmi hrozieb dodatočne a proaktívne chránena vďaka nepretržite zdokonaľovanej cloudovej platforme Nebula pre správu a kybernetickú ochranu sietí. Okrem iného poskytuje funkciu Collaborative Detection and Response (CDR), ktorá podľa dopredu nastavených podmienok kontroluje bezpečnosť zariadení pripojených k sieti WiFi a v spolupráci s jedným z firewallov Zyxel bráni prieniku hrozieb do siete.

Vyššia prenosová kapacita

Všetkým týmto trendom potom bude kraľovať prechod na vyššiu prenosovú kapacitu naprieč sieťou, ktorý si vyžadujú sofistikovanosť moderných aplikácií, obsahu a cloudových služieb. Tento rok je rokom, kedy bude načase zaradiť v sietach vyššiu rýchlosť.

Vedľa toho nás čaká pokračujúci prechod ku vzdialenému monitoringu a správe sietí, pričom narastie tiež popularita vzdialenej konfigurácie a inštalácie sietí. K tomuto rastúcemu trendu, ktorý však nie je ničím novým, už nejakú dobu vo veľkej miere prispieva rastúci dopyt po riadených službách, nedostatok pokročilých technických zručností a prehlbujúca sa závislosť všetkých organizácií na jej IT systémoch, konektivite a sieťach.

Platforma Nebula spoločnosti Zyxel Networks sa vďaka svojim vylepšeným schopnostiam, a to hlavne dodatočným bezpečnostným funkciám a nasadeniu umelej inteligencie a strojového učenia k vyhľadaniu a odstráneniu porúch, stáva komplexným riešením pre monitoring celých sietí.

Dlhodobé smerovanie v oblasti sietí vypadá nasledovne: zariadenia budú inštalované, konfigurované a riadené na diaľku, pričom prepínače, bezdrôtové prístupové body a bezpečnostné zariadenia spolu budú omnoho intenzívnejšie spolupracovať a zdieľať svoju funkcionalitu. V roku 2024 sa rozvoj sietí dostane do bodu, kedy nastavenie výkonu a digitálne zabezpečenie budú plno integrované naprieč všetkými zariadeniami a kedy všetko bude monitorované a riadené prostredníctvom cloudu.

Značky: