Český program na správu a editovanie fotografií Zoner Photo Studio X na jeseň uviedol aktualizáciu. Hlavnými novinkami sú retušovacie nástroje v nedeštruktívnom module Vyvolať a zjednodušenie experimentovania v module Editor pomocou Vrstvy úprav. ZPS X už tiež umožňuje strih videa, pričom sa teraz dajú voľne kombinovať videá s fotkami aj hudbou.

Prechodom ZPS X na predplatený spôsob predaja sa evidentne vývojárom uvoľnili ruky a aktualizácie so skutočne novými funkciami tak prichádzajú každé tri mesiace. Celkový objem noviniek, ktoré Zoner za posledný rok predstavil, by predtým vydal na takmer dva roky vývoja.

 ZPS X teraz aj so silou prítlaku retušovacieho pera

Unikátny retušovací štetec v nedeštruktívnom module Vyvolať dovoľuje kombináciu viacerých masiek a zároveň viacerých ťahov v rámci jednej masky. Každý ťah sa pritom dá kedykoľvek upraviť či zmazať, pričom snímka nestratí nič zo svojej pôvodnej kvality. Automatické vyhľadanie zdrojovej oblasti pre retuš tiež prispieva k urýchleniu práce. K tomu ešte môžeme pripočítať podporu prítlaku pera tabletu v module Vyvolať. Príchod retušovacích nástrojov tak robí z modulu Vyvolať komplexný editačný nástroj.

Takto sa dá použiť retušovací štetec v module Vyvolať

Experimenty s vrstvami úprav

Aj modul Editor dostal nové funkcie. Základné úpravy expozície, farieb, úrovní či kriviek teraz môže používateľ aplikovať do samostatnej vrstvy úprav. Tá sa dá editovať. Jednotlivé vrstvy sa tak nemusia opakovane duplikovať a rôzne varianty úprav sa teraz dajú vyskúšať rýchlejšie a pohodlnejšie.

 Editor videoklipov s podporou videa i fotiek

Tvorba prezentácie z dovolenky či strih videa z oslavy sa teraz dajú vybaviť s novým nástrojom Video v module Vytvoriť. Videá sa v ňom dajú strihať, ovládať ich hlasitosť a kombinovať ich s fotkami a hudbou.

A takto sa upravuje video aj s hudbou priamo v ZPS

Medzi ďalšie novinky jesennej aktualizácie patrí rýchlejšie načítanie zložiek s väčším množstvom obrázkov, podpora online-only súborov v úložisku OneDrive, ale aj lepšia ilustrácia hraníc rozmazania štetcov. Pribudli tiež klávesové skratky na rýchle povolenie a zakázanie masiek, či na zobrazenie len samotnej masky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.