Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa analýzy spoločnosti Kaspersky Lab za prvý štvrťrok 2015, globálny spameri sa zamerali na nové domény najvyššej úrovne, ktoré využívajú na šírenie spamových a phishingovým útokov. Tieto domény, pôvodne určené pre legitímne organizácie a firmy, predstavujú ideálny nástroj na propagáciu ilegálnych aktivít či nevyžiadaných reklamných kampaní.

Štatistika spamu a phishingu za Q1:

  • Prehľad ukázal, že podiel spamu v e-mailovej komunikácii predstavoval v prvom kvartáli roku 2015 59,2%, čo je o 6 percentuálnych bodov menej ako v predchádzajúcom kvartáli.
  • USA si udržali pozíciu najčastejšieho zdroju spamu – sú pôvodcom až 14,5% nevyžiadanej pošty
  • Produkty spoločnosti Kaspersky Lab zaznamenali 50 077 057 prípadov , ktoré spustili “antiphishingový” systém. Je to o 1 milión prípadov viac ako v rovnakom období minulého roku.
  • Phishingové techniky zamerané na klientov finančných inštitúcií majú na svedomí 37,06% všetkých zaznamenaných prípadov
KasperskyGraf_nowat

Pomer spamových emailov, Október 2014 – Marec 2015

Podvody s novými doménami

Ďalšia vlna registrácie nových generických domén (gTLD) poskytuje organizáciám možnosť zvoliť si domény tak, aby boli v súlade s ich aktivitami a zameraním ich stránok. Napríklad stránky zamerané na pracovné ponuky alebo prácu môžu použiť  doménu .work a vedecké stránky doménu .science atď. Obchodné príležitosti poskytované novým gTLD programom sa v internetovej komunite stretli s nadšením a aktívna registrácia nových názvov neustále pokračuje.

Spameri a kyber kriminálnici na nový trend zareagovali tiež veľmi rýchlo. Vďaka ich aktivitám sa nové domény stali takmer okamžite cieľom masívnej distribúcie reklamného spamu, a phishingových a škodlivých e-mailov.

Podľa štatistík e-mailovej komunikácie spoločnosti Kaspersky Lab, bol v prvom kvartáli roku 2015 zaznamenaný značný nárast nových domén zasielajúcich spamový obsah.

E-maily zaslané z domén typu .work vo všeobecnosti obsahovali ponuky na vykonanie rôznych typov prác vrátane údržby domácnosti, stavebných prác alebo inštalácie zariadení. Mnohé z e-mailov zaslaných z domén typu .science zase propagovali školy ponúkajúce diaľkové štúdium, kurzy pre zdravotné sestričky a študijné programy pre právnikov či iné profesie.

E-mailová komunikácia v prvom kvartáli roka obsahovala aj množstvo e-mailov z „farebných domén“ ako .pink, .red či .black. Tieto e-maily boli často zamerané na propagáciu internetových zoznamovacích stránok z Ázie.

„Ak sa pozrieme na štatistiky spamu za prvý štvrťrok vo všeobecnosti, tak z nových domén sa najviac šíril spam zameraný na poisťovacie produkty, čo do počtu odoslaných správ aj počtu registrovaných domén, a to na najrôznejšie druhy poistenia – od životného, áut, až po poistenie zvierat,“ hovorí Tatiana Ščerbaková, Senior Spam Analyst Kaspersky Lab.

Viac informácií o spame a phishigových operáciách v prvom kvartáli 2015 sa dozviete na blogu Securelist.com.