Ponuka kávovarov je dnes naozaj široká.

Milovníci kávy si v dnešnej dobe nemusia svoju obľúbenú pochúťku vychutnávať profesionálne pripravenú len v kaviarňach. Mať doma kávovar už nie je žiadny luxus a skutoční kávičkári ho aj patrične využijú, takže nejde o zbytočnú investíciu.

Veď napokon, káva je pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Či už ju pijeme ráno, keď ešte zápasíme s túžbou po spánku, počas práce, neskorého popoludnia alebo po večeri pri príjemnom rozhovore s priateľmi, káva nám poskytuje nielen očakávanú dávku kofeínu, ale aj zážitok plný chute a arómy.

Okrem toho, v dnešnej dobe sú kávovary nielen samotným nástrojom na prípravu kávy, ale tiež môžu byť štýlovým doplnkom do interiéru. Ich rôznorodosť a kadejaké funkcie umožňujú ľuďom individuálne si prispôsobiť svoju šálku kávy podľa vlastnej chuti.

Kávovary môžu byť viacerých typov a je potrebné si vedieť medzi nimi vybrať a zvážiť niekoľko faktorov. Ide napríklad o cenu, veľkosť, dizajn, funkcie, údržbu a spotrebu energie. Každý typ kávovaru má svoje výhody a nevýhody, preto je potrebné zistiť, aký typ kávy preferujete a aké sú vaše potreby a očakávania.

Existujú kávovary, ktoré sa líšia podľa spôsobu prípravy, tlaku, teploty a množstva použitej vody. Filtrové kávovary pracujú na princípe preceďovania horúcej vody cez mletú kávu a filtrovací papier. Sú jednoduché na použitie a vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšiu chuť kávy bez peny.

Espresso kávovary sú obľúbené pre svoju schopnosť pripraviť silnú a aromatickú kávu za krátky čas. Tieto stroje používajú vysoký tlak na pretlačenie vody cez kávový mletý prášok a produkujú silnú a aromatickú espresso kávu.

Kapsulové kávovary používajú jednorazové kapsule alebo kapsule s predom odmeraným množstvom kávy. Sú rýchle, jednoduché na obsluhu a často ponúkajú viacero príchutí a typov kávy. Pre ľudí zameraných na ekológiu však môže byť problémom odpad vo forme plastových kapsúl.

Plne automatizované kávovary zvládnu takmer všetky úkony spojené s prípravou kávy. Môžu variť espresso, cappuccino a ďalšie druhy kávových nápojov, a to často s možnosťou prispôsobenia parametrov podľa chuti.

Pochopiteľne, výrobe kávovarov sa venujú rôzni výrobcovia a pri výbere je teda treba hľadieť aj na ich skúsenosti a renomé. Medzi overené patria napríklad kávovary značky Krups, teda výrobcu, ktorý ponúka veľa modelov a rôzneho príslušenstva.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.