Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zo štatistík Európskeho štatistického úradu Eurostat vyplýva, že Chorvátsko  navštevujú v lete najčastejšie Nemci (22,7%), Slovinci (8,3%) a Rakúšania (8,1%) –  teda dovolenkári zvyknutí platiť spoločnou európskou menou. Chorvátsko je zároveň druhou najpopulárnejšou krajinou pre slovenských dovolenkárov, hneď po Česku. Vstup jednej z najobľúbenejších dovolenkových destinácii do eurozóny by preto dovolenkárom jednoznačne ešte viac spríjemnil ich pobyt. V súvislosti s oficiálnym požiadaním Chorvátska o vstup do systému výmenných kurzov ERM II, nevyhnutným pre začlenenie do eurozóny, sme sa v ČSOB pozreli na to, ako Slováci v tejto krajine platia.

„Chorvátsko sa v našich štatistikách radí medzi TOP 3 krajiny, v ktorých Slováci využívajú svoje platobné karty najčastejšie, hneď po Česku a Rakúsku. Nie je prekvapením, že najmä počas dovolenkovej sezóny. Spomedzi celkového objemu platieb, ktoré vlani v lete realizovali za hranicami klienti ČSOB, zostalo necelých 14% práve v Chorvátsku. Jednoducho povedané, nechali tam zhruba každé siedme „dovolenkové“ euro. Na túto krajinu pripadal aj zhruba každý desiaty zahraničný výber hotovosti z bankomatu, v priemernej výške 148 eur,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Trend vývoja objemu platieb kartou v Chorvátsku

Pre ilustráciu, len v júni tohto roka nechali  klienti ČSOB v Chorvátsku 2,6-násobne viac peňazí pri platbách kartou ako tomu bolo ešte v roku 2016. Objem peňazí, ktoré si vlani v lete vybrali z tamojších bankomatov sa oproti roku 2016 zvýšil o 52%.

„Súvisí to samozrejme s väčšou dostupnosťou platobných terminálov u miestnych obchodníkov, ako aj s tým, že si dovolenkári čoraz viac zvykajú na využívanie platobných kariet na dovolenke.  Pri kartových transakciách im navyše výsledná suma prepočítava kurzom devízovým kurzom, ktorý je pre našinca výhodnejší,“  dodáva Jamborová.

Ak sa krajine podarí splniť všetky potrebné podmienky, bude dodržiavať konvergenčné kritéria a zrealizuje nevyhnutné reformy, od roku 2023 by tak bola dovolenka v tejto krajine pre našincov opäť o niečo jednoduchšia. Podľa Eurostatu tam v lete mieri 7% našincov a v priemere sa tam zdržiavajú asi 7 dní. Výmena kuny za euro by našincov jednoznačne odbremenila od potreby prepočítavania či vyhľadávania zmenární s najvýhodnejším kurzom pre turistov.

Aktuálny kurz kuny sa pohybuje na úrovni  1 EUR= 7,394 HRK. Zaujímavosťou je, že prijatie eura podporuje podľa prieskumu chorvátskej centrálnej banky 52% miestnych, zatiaľ čo 40% je proti.

Značky: