Čo sa vám ako prvé vybaví, keď počujete spojenie repasovaný počítač? Napadnú vás hneď slová ako bazár, slabý, pomalý, nekvalitný, bez záruky? Potom ste sa možno ešte nestretli so skutočným a solídnym dodávateľom repasovanej výpočtovej techniky. Mnohé menšie a stredné firmy už repasované počítače vyskúšali a nové odvtedy vôbec nekupujú. Poďme sa pozrieť, prečo tomu tak je – čo môže trh s použitou technikou ponúknuť z hľadiska kvality, výkonu a služieb?

Kvalita

Medzi repasovanými počítačmi a notebookmi najčastejšie nájdeme high-end modely tých najväčších značiek, ako sú Dell, HP, Lenovo a ďalšie. Tieto nové stroje sú veľmi nákladné a vybaviť sa nimi môžu len veľké korporácie a inštitúcie, ktoré sú ochotné obetovať značné prostriedky pre zabezpečenie stabilného výkonu bez výpadkov. Keď sú potom stroja v rámci lízingu obvykle po troch rokoch vymenené, dostanú sa tie použité do ďalšej fázy svojho životného cyklu. Odkúpi je predajcovia repasovanej výpočtovej techniky, ktorí s nimi ďalej pracujú. Je ale jasné, že z hľadiska kvality a spoľahlivosti ide o ten najlepšie tovar, ktorý si však menšia firma nemôže dovoliť.

Výkon

Nebude nás ale pár rokov starý počítač brzdiť z hľadiska výkonu? Načo mi pomôže, že stroj je kvalitný a spoľahlivý, ak bude pomalý? Podobné obavy sú vcelku časté, ale iba u tých, ktorí repasované počítače ešte nevyskúšali. Pozrime sa na nasledujúci graf, ktorý porovnáva výkon šiestich generácií Intel Core i5 procesorov.

Rok čo rok prichádza na trh nová generácia procesorov, ale vidíme, že čo sa týka výkonu, nedochádza k žiadnemu závratnému navyšovanie. A viete prečo? Pretože výkon i tých starších CPU plne postačuje. Intel tak skôr pracuje na znižovaní spotreby procesorov pri zachovaní súčasného výkonu, než aby sa snažil výkon nejako zásadne navyšovať. Ak chcete spoľahlivý značkový počítač za rozumný peniaz, ktorý vás pri práci nebude brzdiť, môžete s kľudom siahnuť po repasovanom.

Služby

A ako sú na tom repasované počítače v oblasti služieb? Dostaneme k nim záruku? Bude k dispozícii technická podpora? Budeme na vybavenie reklamácie musieť čakať mesiac? To všetko už záleží na dodávateľovi repasovanej výpočtovej techniky. Niekto sa snaží rýchlo čo najviac predať a ďalej sa nezaujíma. Na trhu sú však aj solídny dodávatelia, ktorí ponúkajú služby na takej úrovni, ako je často nedostaneme ani pri kúpe novej techniky. Ak zvolíte vhodného dodávateľa, môžete k repasovanému počítaču či notebooku dostať záruku aj na 4 roky, garanciu vybavenie reklamácie do piatich dní, bezplatnú technickú podporu ihneď pri zavolaní a ďalšie služby. Tí najlepší ponúkajú aj zaslanie náhradného stroja vopred ihneď pri nahlásenie reklamácie, čo je zásadný predovšetkým pre firemných zákazníkov, ktorí potrebujú minimalizovať výpadky v prevádzke.

Silná kombinácia

Naozaj solídnú repasovanú výpočtovú techniku ​​- teda značkové high-end stroje s dostatočným výkonom a garantovanými službami, nájdeme napríklad u spoločnosti Technimax, ktorá sa špecializuje na značku Dell a potreby firemných zákazníkov. Vyskúšajte ju aj vy a spoznajte, ako silná môže byť kombinácia kvality, výkonu a služieb pri zachovaní rozumných nákladov.