Boj o prestíž sa práve začal.

Výroba čipových sád pre moderné smartfóny je nesmierne zložitý proces, ktorý si nevyžaduje len najmodernejšie technológie, ale aj obrovské investície. Najväčšími výrobcami čipových sád sú dve spoločnosti – TSMC a Samsung. Pokým Android smartfóny využívajú 4 nm čipové sady, tak modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max využívajú čipovú sadu Apple A17 Pro, ktorá je prvou a aktuálne aj jedinou komerčne dostupnou 3 nm sadou v smartfónoch. 

V roku 2024 budú aj pre Android zariadenia dostupné 3 nm čipové sady, avšak ich výrobcovia sa už teraz sústredia na ich pokročilejšiu 2 nm generáciu. Aj preto už teraz sa spoločnosti Samsung a TSMC snažia získať zákazníkov, ktorí od nich budú odoberať 2 nm čipové sady. Pod väčším tlakom sa aktuálne nachádza Samsung, pretože 3 nm výrobný proces kórejskej spoločnosti nenašiel príliš veľké uplatnenie, keďže väčšina odberateľov čipových sád dala prednosť taiwanskému TSMC.

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: NapiDroid
Snapdragon 8 Gen 3

Spoločnosť Samsung preto dúfa, že 2 nm výrobný proces bude v jej podaní úspešnejší. Jedným z najväčších úspechov by bolo získanie spoločnosti Qualcomm, ktorej by vyrábala budúce vlajkové čipové sady série Snapdragon 8. Pre Samsung pomerne sľubne vyzerá aj zadaná požiadavka spoločnosti Qualcomm, ktorá Samsung poverila vývojom 2 nm prototypu čipu pre novú generáciu série Snapdragon 8 Gen. Na druhej strane je vidieť, že aj Qualcomm má záujem spolupracovať so Samsungom.

Tento proces sa nazýva Multi-Wafer Project (MWP) a vzťahuje sa na vytváranie viacerých prototypov polovodičových čipov na jednom waferi. Na základe výkonu tohto prototypu sa spoločnosti rozhodnú, či pokročia k ďalšiemu kroku alebo nie. Keďže 2 nm proces je veľmi mladý a Samsung aj TSMC pracujú na svojich vlastných verziách, Qualcomm oslovil obidve spoločnosti, aby vytvorili vlastné prototypy. Keďže teraz sa iba začína s testovaním, tak chvíľu potrvá, pokým spoznáme víťaza súboja Samsung / TSMC.

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Predpokladá sa, že Samsung spustí masovú výrobu 2 nm čipov pomocou procesu Gate All Around (GAA) v druhej polovici roku 2025Qualcomm so Samsungom spolupracoval aj na výrobe čipovej sady Snapdragon 888 a Snapdragon 8 Gen 1, ale neskôr sa výroba presunula do spoločnosti TSMC, kde si Qualcomm nechal vyrábať  čipové sady Snapdragon 8+ Gen 1, Snapdragon 8 Gen 2 a Snapdragon 8 Gen 3.

Tento presun výroby bol z dôvodu nižšej energetickej účinnosti procesu spoločnosti Samsung, čo Samsung Foundry mierne zdiskreditovalo, a to aj napriek tomu, že Samsung svoj 3nm výrobný proces sprístupnil skôr ako TSMC.

Zdroj: Sammobile

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.