Qualcomm zverejnil oficiálne výsledky benchmarkov.

Po predstavení novej generácie vlajkového čipu spoločnosti Qualcomm sa všetci sústredia na prvé oficiálne benchmarky, ktoré boli vykonané na platformách ako napríklad AnTuTu alebo Geekbench. Doterajšie neoficiálne výsledky neboli príliš presvedčivé, čo už pred pár dňami umožnilo vyniknúť konkurentovi Snapdragonu 8 Gen 3, ktorým je pripravovaný čipset MediaTek Dimensity 9300.

Tento čipset v testoch AnTuTu ako prvý čip na svete prekonal hranicu 2 000 000 bodov, čím zdvihol latku pomerne vysoko. Na základe oficiálnych výsledkov z platforiem AnTuTu aj Geekbench je však vidieť, že nový vlajkový Snapdragon je skutočnou beštiou, čo potvrdzujú aj výsledky dosiahnuté na ďalších porovnávacích platformách.

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: AndroidAuthority

Qualcomm výsledky čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 zdieľal počas konferencie Snapdragon Tech Summit 2023, ktorá sa konala od 24. – 26. októbra, pričom odhalil výkon čipu nielen v AnTuTu 10 a Geekbench 6, ale aj PCMark, GFXBench, 3DMark, AI Mark, MLPerf, JetStream a.2 Speedometer 2.

Keďže najznámejšími porovnávacími platformami sú práve AnTuTu a Geekbench, tak sa zameriame práve na tieto výsledky. Nový čipset v testoch AnTuTu dosiahol skóre 2,13 milióna bodov, čím prekonal nedávny neoficiálny rekord Dimensity 9300.

Snapdragon 8 Gen 3 potvrdil očakávaný výkonZdroj: GSMArena

V každom prípade je vidieť, že nová vlajková čipová sada spoločnosti Qualcomm zvýšila výkon svojho predchodcu Snapdragon 8 Gen 2 o približne 30 %, pričom v single-core teste platformy Geekbench dosiahla 2926 bodov a v multi-core teste 7501 bodov. Hoci Snapdragon 8 Gen 3 v multi-core teste prekonal všetku konkurenciu, vrátane iPhonu 15 Pro Max, tak v single-core teste práve tento telefón od Apple dosiahol podstatne lepšie výsledky

CPU nového Snapdragonu 8 Gen 3 pozostáva z jedného veľkého jadra Cortex-X4, piatich (3+2) stredných jadier Cortex-A720 a iba dvoch malých jadier Cortex-A520. Super-jadro CPU je taktované na 3,3 GHz, tri stredné jadrá na 3,2 GHz, ďalšie dve stredné jadrá na 3 GHz a dve malé jadrá na 2,3 GHz. Čip je tiež vybavený 12 MB vyrovnávacej pamäte L3. Qualcomm s touto konfiguráciou skutočne dosiahol medzigeneračné až 30 % zvýšenie výkonu, pričom efektivita sa podľa slov spoločnosti Qualcomm zvýšila o 20 %. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.