Zdá sa, že pôjde o obľúbený čipset mnohých výrobcov smartfónov.

Počas uplynulých rokov sa na trhu s čipovými sadami vyprofilovali dve značky, ktoré sa nachádzajú vo veľkom množstve Android zariadení. Zatiaľ čo Apple sa spolieha na svoje vlastné riešenie, tak tento trend ovplyvnil aj spoločnosti Samsung a Google. Nedávno zverejnený zoznam najvýkonnejších smartfónov za jún 2024 podľa AnTuTu potvrdil, že vlajkové modely s čipovou sadou Dimensity 9300 a Dimensity 9300+ od MediaTeku sa nestratia ani v TOP10 najvýkonnejších smartfónov na svete, hoci tam majú iba minoritné zastúpenie. Na druhej strane je potrebné skonštatovať, že do TOP10 sa tentokrát nedostal žiadny smartfón s čipovou sadou Exynos.

Aj preto môžeme čipové sady od MediaTeku považovať za jedny z najlepších na trhu, čo sa bude snažiť potvrdiť aj pripravovaný vlajkový čipset Dimensity 9400. MediaTek aj pri tomto modeli zvolí netradičné rozloženie jadier na čele so superjadrom Cortex-X5, tromi jadrami Cortex-X4 a štyrmi jadrami Cortex-A720. Spoločnosť sa však okrem vlajkového segmentu sústredí aj na “cenovo dostupnejšie” smartfóny, ktoré v najbližších mesiacoch do svojej výbavy dostanú pripravovanú čipovú sadu Dimensity 8400.

MediaTek_Dimensity_productZdroj: MediaTek

Príspevok od leakera DigitalChatStation na čínskej sociálnej sieti Weibo prezrádza, že pripravovaná čipová sada Dimensity 8400 v testoch AnTuTu dosiahla skóre medzi 1,7 až 1,8 milióna bodov, čo je porovnateľný výsledok, ako dosiahla sada Snapdragon 8 Gen 3. Tá sa v rovnakých testoch dokázala dostať na úroveň približne 1,7 milióna bodov.

Čipová sada Dimensity 8400 sa aj preto už teraz môže nachádzať v hľadáčiku viacerých výrobcov smartfónov, ktorí od čipovej sady požadujú vysoký výkon, ale zároveň chcú, aby ich zariadenia neboli príliš drahé. Keďže čipová sada Snapdragon 8 Gen 3 tieto očakávania nedokáže naplniť, tak horúcim kandidátom na cenovo dostupnú a výkonnú čipovú sadu sa môže už čoskoro stať práve Dimensity 8400. Je pritom vysoko pravdepodobné, že Dimensity 8400 sa bude často objavovať aj v smartfónoch spoločnosti Xiaomi.

Očakáva sa, že prvé smartfóny vyššej strednej triedy s čipovou sadou Dimensity 9400 sa na trhu objavia koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roka. Nie je preto žiadnym prekvapením, že záujem o MediaTek stále rastie.

Zdroj: PhoneArena, DigitalChatStation

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.