V prípade inteligentnej domácnosti Shield Plus od firmy Lamax Tech naozaj platí, že všetky Smart Home riešenia nemusia byť vždy rovnaké. Z určitého hľadiska je Shield Plus najunikátnejšie riešenie inteligentnej domácnosti, aké sme doteraz testovali – v rámci kategórie cenovo dostupných zariadení, ktoré v balení obsahujú základnú stanicu a pár senzorov.

Shield Plus sa od konkurencie odlišuje najmä tým, že k svojmu plnohodnotnému fungovaniu vyžaduje SIM kartu. Nekomunikuje cez domácu Wi-Fi sieť, ale cez GSM sieť a cez SMS príkazy. V praxi to znamená, že budete potrebovať SIM kartu štandardnej veľkosti alebo plastovú redukciu, ak máte k dispozícii iba nano/micro SIM kartu. A daná SIM karta bude musieť mať dostatočný kredit alebo paušál pre účel odosielania SMS správ a pre prípadné telefonáty. Na to treba myslieť.

Základná stanica má vo výbave dvojicu batérií, ale na plnohodnotné fungovanie s podporou používania RFID čipov vyžaduje pripojenie do elektrickej siete.

Batérie považujeme za záložný zdroj, ktorý má zabezpečiť fungovanie systému, ak by vypadla elektrina alebo by zlodej vypol prúd. V prípade napájania systému na batérie síce nefungujú RFID čipy, avšak diaľkové ovládanie je stále funkčné a systém môžete priamo ovládať aj pomocou zabudovaných dotykových tlačidiel.

Shield Plus považujeme za riešenie, ktoré je zamerané v prvom rade na zabezpečenie domácnosti. O automatizácii nemôže byť príliš reč, a to aj napriek tomu, že si môžete dokúpiť Wi-Fi zásuvky a tie ovládať pomocou aplikácie. Tie sme nemali možnosť testovať. Pomocou aplikácie tiež môžete aktivovať alebo deaktivovať zabezpečenie.

Obsah balenia balíčka Shield Plus

Samotná aplikácia je spracovaná veľmi jednoducho a okrem nastavení umožňuje prepínať systém do jedného z troch režimov – aktívne zabezpečenie, domáci režim, neaktívne zabezpečenie. V rámci aktívneho zabezpečenia vás systém upozorní na to, keď sa aktivuje ľubovoľný senzor.

V prípade domáceho režimu si môžete vytvoriť zóny a nechať sa upozorňovať iba na vybrané senzory – napr. dymový senzor v garáži, ak si ho dokúpite. V základnom balíčku Shield Plus sa nachádza základňová stanica, dverový senzor, pohybový senzor a bezpečnostná kamera. Nastavenie senzorov sa nevykonáva cez aplikáciu, ale priamo na samotnom zariadení. Je potrebné zmeniť nastavenie pinov. Ponuku ďalších senzorov nájdete na webe výrobcu tech.lamax-electronics.com/sk/.

Ovládanie pomocou aplikácie je o poznanie pomalšie v porovnaní s konkurenčnými riešeniami. Dôvod je ten, že aplikácia v skutočnosti generuje SMS príkazy, ktoré posiela na SIM kartu v základňovej stanici Shield Plus. Základňa správu musí prijať, spracovať príkaz a poslať odozvu.

Je zrejmé, že Wi-Fi riešenia sú v tomto smere rýchlejšie, ale pri používaní Shield Plus sme väčšinou nemali problémy s vykonaním príkazu. Bolo síce treba počkať pár sekúnd, avšak systém v našom prípade pracoval spoľahlivo. Ovládanie pomocou aplikácie nefungovalo tak, ako by sme chceli, iba v prípade, že sme mali nastavené volanie zo základňovej stanice v prípade alarmu. Stanica sa nám snažila dovolať a nedokázala spracovať príkaz na vypnutie alarmu vo forme SMS príkazu z aplikácie. Bolo treba využiť diaľkové ovládanie alebo RFID čip.

Keď sme vypli upozornenie vo forme volania, resp. sme prepli na posielanie varovných SMS správ, opäť fungovalo vypnutie alarmu aj cez aplikáciu. Testovali sme tiež funkcie hlasovej schránky či obojsmerného hovoru a tie fungovali bez problémov. Znamená to, že základňovú stanicu môžete využiť aj pre účel telefonovania, nakoľko obsahuje mikrofóny aj reproduktor.

Pri testovaní aplikácie sme si dávali pozor na reakcie základňovej stanice aj kvôli tomu, že kolegom z iného magazínu často nefungoval systém tak, ako by mal. V našom prípade sme však problémy nemali. Aj napriek tomu by sme však preferovali používanie priložených diaľkových ovládačov – je to pohodlnejšie a rýchlejšie ako zadávanie príkazov cez aplikáciu.

Ovládanie aplikáciou je dnes nutnosť, ale vzhľadom ku konceptu tohto systému odporúčame využiť na aktivovanie/deaktivovanie alarmu priložené diaľkové ovládače. Je to rýchlejšie riešenie

Pokiaľ nechcete používať mobilnú aplikáciu, príkazy môžete písať aj vo forme SMS správ, čo je pravdepodobne najmenej pohodlné riešenie. Najjednoduchšie ovládanie však zabezpečujú už spomenuté priložené diaľkové ovládače. Prepínanie zabezpečenia prebieha pomocou nich najrýchlejšie. Rýchle je aj priloženie RFID čipu, pomocou neho môžete alarm iba deaktivovať.

Treba zdôrazniť, že Shield Plus je určený na používanie v zabezpečenom interiéri. Systém totiž možno deaktivovať telefonátom z ľubovoľného čísla. Pokiaľ by sa však zlodej vlámal do bytu, tak kým by stihol Shield Plus deaktivovať – najskôr by si musel zavolať na svoj telefón, aby zistil číslo základne a následne zavolať späť, by vás už systém upozornil na spustenie alarmu.

V rámci aplikácie si môžete nastaviť, s akým oneskorením sa má alarm spustiť, čo je užitočné pri jeho vypínaní po príchode domov pomocou RFID čipov. Tiež sa dá nastaviť intenzita sirény a dĺžka alarmu.

Lamax Tech Shield Plus vám v základnom balení nepovie, akú máte teplotu a vlhkosť v dome a ani vás neupozorní na spotrebu. Ide však o riešenie, ktoré sa snaží pristupovať k častým pripomienkam existujúcich cenovo dostupných krabičiek pre inteligentnú domácnosť – čo sa stane, ak niekto vypne prúd a deaktivuje tak domácu Wi-Fi sieť a tiež základňovú stanicu inteligentnej domácnosti.

Lamax Tech Shield Plus bude v tomto prípade fungovať ďalej. Nevýhodou je trochu ťažkopádnejšie ovládanie pomocou aplikácie a pre niekoho fakt, že Shield Plus je v prvom rade bezpečnostné riešenie. To je aj výhoda, záleží od toho, čo očakávate od inteligentnej domácnosti.

Pri Shield Plus je tiež dôležité pochopiť konceptu zariadenia a zžiť sa s ním, keďže ide naozaj o diametrálne odlišné riešenie. Počas nášho testovania však fungovalo zabezpečenie spoľahlivo a takmer vždy aj aktivácia jednotlivých príkazov – výnimku sme spomenuli v článku.

Okrem základňovej stanice a senzorov je súčasťou balíka Shield Plus aj kamera. Konkrétne ide o model Chuango IP116. Kamera ponúka rozlíšenie 720 p, videá dokáže nahrávať na microSD kartu a tiež aj do telefónu cez aplikáciu. Okrem kontroly domácnosti môžete cez aplikáciu počúvať, čo sa deje doma alebo obojsmerne komunikovať. Ide o štandardnú funkcionalitu.

Kameru je možné ovládať pomocou samostatnej aplikácie alebo ju pridať do aplikácie pre ovládanie systému Shield Plus. Pri jej párovaní sme mali v redakcii problém s pripojením k jednej Wi-Fi sieti. Po zvolení inej Wi-Fi siete sa však spárovala a nastavila korektne.

Cena: 289 EUR
Zapožičal: ChilliCom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit