Formát notebookov sa po rokoch čoraz viac mení.

Kedysi tak veľmi preferované pomery displejov 16:9 dnes zostávajú v hre, no vytláčajú ich pomery strán 16:10, 4:3 či napríklad 3:2 ako v prípade Microsoft Surface Book 3. Formát, s ktorým prichádzajú super ľahké notebooky LG gram firma predstavila prostredníctvom digitálnej výstavy CES 2021.

Celkovo ide o 5 modelov v trochu veľkostiach a v 14“ verzii aj vo forme konvertibilnej verzie. Ďalej sú na výber 16 a 17“ verzie. Spoločných vecí je viac a hlavným znakom je použitie platformy Intel Evo, čo predstavuje procesory Intel 11. generácie a grafickú kartu Intel Iris Xe. Pamäťové verzie sú 8 alebo 16 GB. Najľahší z nich, model LG gram 14 (14Z90P) má hmotnosť 999 gramov.

V závislosti na konfigurácii je dostupné maximálne rozlíšenie 2560 x 1600 px a vysoká miera odolnosti vrátane vojenského testu odolnosti. Konkurenciou pre LG je v tomto smere ASUS, ktorý má takisto ultraľahké notebooky, napríklad ASUS ZenBook 14 s hmotnosťou 1,13 kg a unikátnym touchpadom. Rozdiel ale je, že ASUS predáva notebooky aj na Slovensku.

Zdroj: LG Electronics

Prečítajte si aj:

Recenzia ASUS ZenBook Pro Duo: Dva 4K displeje a grafická karta na hry

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.