Zatiaľ však najmä v Bratislave.

Mastercard v minulom roku (konkrétne 31. júla 2018) oslávil 10 rokov bezkontaktných platieb na Slovensku. Spolu s vybranými bankami v pilotnej fáze spustil aj podporu služieb Google Pay na Slovensku.

Aktuálne podporuje platby aj VÚB Banka. Kedy budú Google Pay podporovať ďalšie banky, zatiaľ nie je známe. K podpore služby Apple Pay sa zástupcovia firmy Mastercard nechceli vyjadriť.

Nie každý ale vie, aké benefity mu prémiová karta prináša. Firma chce priniesť portál, kde by si používateľ našiel všetky dostupné služby, ktoré sú dostupné k jeho karte. Vďaka prémiovej karte od Mastercardu môžete navštíviť letiskový salónik na bratislavskom letisku úplne zadarmo.

(zľava) Martin Dolejš – manažér rozvoja obchodu, SK&ČR a Miroslav Lukeš – generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko

Mastercard chce implementovať terminály priamo vo vozidlách, ktoré by umožnili nákup cestovného lístka priamo vašou bežnou bezkontaktnou kartou. Toto rozšírenie môžeme očakávať blízkej budúcnosti. Odhadujeme v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Cieľom však bude, aby ste mohli kdekoľvek na Slovensku nastúpiť do autobusu a využiť vašu kartu. Pilotný program a prvé výsledky budú vidieť v bratislavskom kraji. Mastercard ale plánuje rozšíriť tento koncept do iných miest a na iných dopravcov. Takéto riešenie v Prahe a Kolíne už funguje v rámci iniciatívy Mastercard a Smart cities.

Detaily o pokrytí na všetky autobusové (trolejbusové) spoje nie sú ešte známe. V prípade električiek bude situácia prehľadnejšia. Tieto typy spojení budú pokryté kompletne.

Mastercard vyčleňuje na rozvoj svojich technológií státisíce eur ročne. Zrýchli sa tým implementácia technológií ako aj zariadení. To má v konečnom dôsledku pozitívny vplyv na nižšiu záťaž rozpočtu dopravných podnikov či mesta.

Richard Walitza – riaditeľ pre digitálne riešenia a inovácie Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko

Aplikácia IDS BK je vylepšená o možnosť platieb cez Masterpass. Nový spôsob platby je vhodný najmä pre používateľov, ktorí nemajú slovenské číslo a podporovaného operátora. To znamená, že cudzinci by si nedokázali s ich mobilných číslom zakúpiť cestovný lístok. Navyše pri každom nákupe je zľava 0,20 EUR. Ide o zľavu na platbu, preto sa oplatí aj viac lístkov kúpiť samostatne, nie všetky naraz. Na stránke www.lacnejsielistky.sk sa dozviete viac.

Global Pay with Masterpass je ďalšia služba, ktorá sa postupne bude rozširovať do viacerých reštaurácií. Jednotlivé stoly majú svoj „beacon“ na platenie a potom stačí, keď cez Masterpass zaplatíte pri stole bez toho, aby ste čakali na účet alebo čašníka. Po dojedení môžete odisť.

Prečítajte si aj:

Päťdesiat rokov: Asi toľko bude u nás trvať, kým bezhotovostné platby celkom prevalcujú hotovosť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.