Všetko by malo začať už budúci rok.

Qualcomm minulý rok v októbri okrem čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 uviedol aj čipovú sadu Snapdragon X vo verzii Plus a Elite, pričom obe tieto verzie sú založené na nových jadrách Oryon. Spoločnosť neskôr uviedla, že jej najnovší čipset je v multi-core teste až o 21 % rýchlejší ako M3 od Apple, čo neznie vôbec zle. Je však potrebné myslieť na to, že obidva čipsety sú určené pre odlišné operačné systémy.

Qualcomm Snapdragon X EliteZdroj: Phandroid
Qualcomm Snapdragon X Elite

Dobrou správou je, že aj MediaTek sa pripravuje na uvedenie čipovej sady, ktorá by mala konkurovať práve spomínaným čipsetom Snapdragon X. Tieto čipové sady sú určené pre prenosné počítače s operačným systémom Windows. Snapdragon X Plus a Elite sú založené na technológii ARM64, pričom MediaTek by sa mal k nim pripojiť niekedy budúci rok. Portál 9to5google informuje, že čip od MediaTeku by mal byť uvedený po vypršaní exkluzívnej zmluvy Qualcommu.

Copilot+ PCZdroj: Microsoft
Copilot+ PC

Predpokladá sa, že čip pre počítače od MediaTeku by mohol byť na trh uvedený koncom roka 2025 po tom, čo Qualcommu vyprší zmluva na dodávky čipov pre notebooky. Aj tento čip je založený na existujúcom dizajne spoločnosti Arm, čo môže výrazne urýchliť jeho vývoj. Čip príde s podporou umelej inteligencie, čo je vzhľadom na aktuálne trendy už nevyhnutnosť.

Napríklad spoločnosti AMD a Intel iba koncom mája na výstave Computex oznámili čipy s dostatočne vysokým výkonom pre Copilot+, no zatiaľ sú podporované iba čipy Snapdragon X Plus a Elite. Aj preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa MediaTek popasuje s touto situáciou, a zároveň či sa tejto spoločnosti podarí naskočiť na dobre „rozbehnutý vlak„.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.