Trh so smartfónmi to asi nezachráni, ale táto novinka môže mať ešte veľký dopad.

Microsoft už viackrát experimentoval s ARM procesormi. Pred 4 rokmi predstavil operačný systém Windows RT, ktorý bol určený pre zariadenia s týmto typom procesorov. Experiment skončil neúspechom najmä kvôli tomu, že klasické x86 programy na zariadeniach s Windows RT nefungovali. Situáciu nezachránil ani desktopový režim.

Druhý pokus takisto zlyhal z rovnakého dôvodu. Funkcia Continuum má výborný dizajn a možnosť premeniť smartfón na počítač je super – za predpokladu, že máte programy, ktoré sa dajú reálne používať. Lenže Continuum nepodporuje ani všetky Windows aplikácie, nieto tradičné programy.

Revolučný rok 2017?

Situácia by sa však mala zmeniť budúci rok. Nedávno sme informovali o špekuláciách, že Windows 10 ponúkne natívnu emuláciu x86 programov, ktoré budú vďaka tomu fungovať na smartfónoch, notebookoch alebo tabletoch s ARM procesormi. Microsoft túto novinku teraz oficiálne potvrdil a oznámil partnerstvo so spoločnosťou Qualcomm. Práve Snapdragon 835 bude prvý procesor, ktorý prinesie spomenutú funkcionalitu.

Zariadenia s procesorom Snapdragon 835 sa objavia na trhu budúci rok a Microsoft medzičasom pracuje na tom, aby bol emulátor x86 aplikácií pre ARM procesory zabudovaný priamo v operačnom systéme Windows 10. Nielen v mobilnej verzii pre smartfóny, ale aj v klasickej verzii pre počítače. Taktiež treba dodať, že emulátor zvládne iba 32-bitové verzie programov, 64-bitový softvér nebude podporovaný.

To by však nemalo používateľov obmedzovať a výhody by mali prevyšovať. Budete si totiž môcť kúpiť ultratenký notebook alebo tablet s dobrou výdržou batérie, ktorý dokáže plnohodnotne konkurovať tradičným riešeniam s procesormi od Intelu alebo AMD. Alebo si kúpite Windows smartfón, ktorý bude naozaj fungovať ako plnohodnotný počítač. Vývoj emulátora môže byť takisto dôvodom, prečo Microsoft ešte stále nepredstavil dlho očakávaný Surface Phone.

Priložené video prezentuje, ako funguje emulácia tradičného softvéru na ARM procesoroch v praxi.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Windows 10: Continuum a novinky mobilnej verzie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit