Tablet Surface Pro patrí medzi najvšestrannejšie Windows počítače na trhu.

Microsoft v októbri 2022 predstavil novú generáciu tabletov Surface Pro a notebookov Surface Laptop. Novinky sú v predaji už aj na Slovensku a v redakcii sme mali možnosť otestovať tablet Surface Pro 9 vo verzii s procesorom Intel. K dispozícii je takisto konfigurácia s ARM procesorom Microsoft SQ 3. generácie a mobilnou 5G konektivitou, avšak tú zatiaľ na slovenskom trhu nenájdete.

Surface Pro 9 predstavuje evolučné zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, pričom si zachováva takmer identický dizajn s drobnými zmenami. Surface Pro 8 prišiel po dlhých rokoch s vynoveným dizajnom a tenšími rámikmi okolo displeja, najmä po jeho bokoch. A hoci pôsobí Surface Pro 9 na prvý pohľad totožne, detailnejšie preskúmanie prezradí, že Microsoft odstránil 3,5 mm jack a presunul napájacie tlačidlo + tlačidlá na reguláciu hlasitosti na hornú hranu.

Surface Pro 9 ponúka totožný 13-palcový IPS displej s rozlíšením 2880 × 1920 pixelov a 120 Hz obnovovacou frekvenciou ako jeho predchodca. V nastaveniach systému Windows si môžete aktivovať vyššiu, resp. dynamickú obnovovaciu frekvenciu. Nechýba podpora pre Dolby Vision a funkcia adaptívneho prispôsobenia teploty farieb podľa okolitého osvetlenia. K dispozícii sú dva predpripravené profily – sRGB a Vivid pre živšie zobrazenie farieb.

Tablet má rozmery 287 × 209 × 9,3 mm a hmotnosť 880 gramov bez klávesnice. Klávesnica Surface Pro Signature Keyboard s dotykovým perom Slim Pen 2 váži 294 gramov, samotné pero má hmotnosť 15 gramov. Hrúbka tabletu s klávesnicou sa pohybuje od 14,4 do 17,4 mm v najhrubšom bode – na mieste, kde je uložené dotykové pero v klávesnici.

Microsoft Surface Pro 9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9

Kvalitný displej a reproduktory

Pomocou kalibračnej sondy som nameral jas displeja v SDR zobrazení od 2 do 436 nitov. Minimálny jas na úrovni 2 nitov je raritou medzi notebookmi aj tabletmi a niektorí používatelia to možno ocenia. Pokrytie farebných priestorov v továrenskom nastavení dosahuje 99,1 % pre sRGB, 70 % pre Adobe RGB a 72 % pre DCI P3. Displej je lesklý a jeho kvalitu hodnotím ako výbornú.

Kvalitná je takisto reprodukcia zvuku, ktorú zabezpečujú dva reproduktory s Dolby Atmos. Oceňujem vysokú maximálnu hlasitosť a dobré podanie výšok. Basy by mohli byť hlbšie, avšak v tomto smere sa prejavuje obmedzenie priestoru, ktorý mohli v Microsofte využiť pre reproduktory.

Výborný audiovizuálny základ je kľúčovou vlastnosťou prakticky všetkých generácií tabletov Surface Pro (testujem ich od 4. generácie). A zatiaľ čo v minulosti mal Microsoft značne navrch, dnes je už situácia medzi zariadeniami vyrovnanejšia.

Surface Pro 9 obsahuje zabudovaný stojan, ktorý umožňuje rôzne spôsoby používania. Tento koncept funguje skvelo a nemám k nemu pripomienky. Stojan je možné otvoriť pod uhlom až 165 stupňov, čo oceníte, keď budete chcieť na tablete kresliť. V prípade písania odporúčam stojan zavrieť a používať Surface Pro v režime na výšku – ako časopis.

Microsoft Surface Pro 9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9

S Intel Core 12. generácie a rýchlejšou RAM

Hlavným lákadlom novej generácie sú procesory Intel Core 12. generácie. Z pohľadu koncových spotrebiteľov sú k dispozícii konfigurácie s Core i5-1235U a Core i7-1255U. Ja som testoval firemnú verziu tabletu s procesorom Core i7-1265U, 16 GB RAM typu LPDDR5 (5200 MHz) a 256 GB NVMe SSD úložiskom.

Pre porovnanie, Surface Pro 8 som pred necelým rokom používal vo verzii s procesorom Intel Core i5-1145G7 a 8 GB RAM typu LPDDR4x (4266 MHz). Nová generácia má teda rýchlejší procesor a modernejšiu RAM s vyššou frekvenciou. Porovnanie výsledkov, ktoré som nameral vo viacerých testovacích aplikáciách, nájdete na konci článku v tabuľke. V skratke však zhrniem, že nová generácia dosiahla o cca 21 % viac bodov v teste PCMark 10 Extended, ktorý pokrýva viacero aktivít v rámci bežného kancelárskeho používania.

V prípade testu, ktorý bol zameraný na používanie aplikácií balíka Microsoft Office, bol nárast iba na úrovni 5 %. Rozdiely v oboch testoch môžu byť čiastočne spôsobené väčšou operačnou pamäťou. V prípade grafického výkonu som zaznamenal nárast na úrovni 5 až 13 % v závislosti od grafického testu. Do pozornosti však dávam zlepšenú stabilitu tabletu počas graficky náročných výpočtov. Toto bola vec, ktorú som tabletu Surface Pro 8 vyčítal.

Z medzigeneračných zlepšení spomeniem aj o 35 % rýchlejšie úložisko – minimálne v prípade mnou testovaných kusov tomu tak bolo. Microsoft takisto zlepšil prednú webkameru, ktorá podporuje záznam videa vo Full HD rozlíšení pri 30 fps a tvorbu fotiek v rozlíšení 4 až 5 Mpx. Fotky aj video sú čistejšie a detailnejšie, testovaciu fotografiu nájdete na konci článku.

K dispozícii sú takisto dva mikrofóny pre účely audio a videohovorov a zadná kamera s podporou záznamu videa v rozlíšení 4K. Tablet má vo výbave aj Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.1. Portovú výbavu tvoria dva USB-C porty s podporou Thunderbolt 4 a magnetický Surface Connect port.

Microsoft Surface Pro 9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9

Jedno z najvšestrannejších zariadení na trhu

Surface Pro 9 považujem za jedno z najvšestrannejších zariadení na trhu. Počas testovania som ho používal v režime notebooku v kombinácii s klávesnicou Surface Pro Signature Keyboard a dotykovým perom Slim Pen 2. Oceňujem pevnú konštrukciu tejto klávesnice na celej ploche, vrátane plochy konektora, čo nebýva štandardom v prípade všetkých Windows tabletov na trhu.

Tablet som takisto pripojil prostredníctvom USB-C portu k externému monitoru a vtedy som ho používal ako stolný počítač. USB-C v tomto zariadení podporuje certifikáciu Thunderbolt 4 a umožňuje prenos obrazu na úrovni DisplayPort 1.4 v rozlíšení až 4K pri 144 Hz cez samostatný DisplayPort-na-USB-C kábel, resp. v rozlíšení 4K pri 60 Hz v prípade multifunkčných USB adaptérov. Vyskúšal som obe možnosti a dosiahol som uvedené maximá.

V tomto režime som ocenil, že tablet nemá zabudovanú klávesnicu. Keď je položený na stojane vedľa externého monitora, jeho displej mám bližšie v porovnaní s tradičnými notebookmi. USB-C takisto umožňuje napájanie tabletu.

Klávesnicu a dotykové pero je potrebné zakúpiť samostatne, avšak zriedkavo môžete natrafiť na akciu, kedy vám predajca pribalí niektoré príslušenstvo k Surface Pro tabletu ako darček zadarmo.

Dotykové pero využijete na anotáciu či podpisovanie dokumentov alebo na písanie poznámok rukou. V tomto smere ma Surface Pro 9 (a takisto aj Pro 8) príjemne prekvapil. Zážitok z písania rukou pomocou pera Slim Pen 2 je zrovnateľný s kombináciou iPad Pro + Apple Pencil 2. generácie. Z hľadiska profesionálneho kreslenia to neviem porovnať.

Microsoft Surface Pro 9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9

Teploty v záťaži a výdrž

Surface Pro 9 počas testovania fungoval spoľahlivo a stabilne. Tablet je chladený pomocou ventilátora, ktorého hlučnosť je štandardná pre tento formát, resp. veľkosť zariadenia. Zariadenie väčšinu času fungovalo nehlučne a ventilátor sa zobudil prakticky iba počas používania graficky náročnejších aplikácií.

Inak je tomu, keď tablet pripojíte k externému displeju a budete ho zároveň nabíjať cez USB-C. V takomto prípade bol ventilátor často aktívny. Je to drobný detail, ktorý môže niekomu prekážať, avšak toto správanie môže byť ovplyvnené aj rozlíšením a frekvenciou monitora. Ja som mal Surface Pro 9 pripojený k 4K monitoru s nastavením 144 Hz obnovovacej frekvencie. Pre porovnanie, Huawei MateBook X Pro 2022 s procesorom Intel Core i7-1260P bežal v rovnakých podmienkach prakticky nehlučne, nakoľko vyžadoval aktívne chladenie iba zriedkavo.

V rámci testov kancelárskej práce sa teploty procesora pohybovali na úrovni 50 až 70 °C. Počas renderovania v aplikácii Cinebench sa stabilizovali na teplote 62 °C. V prípade graficky náročných aplikácií bola teplota grafického čipu na úrovni 65 °C, následne sa po cca 15 minút znížila na 60 °C, čo sa prejavilo aj poklesom fps.

Keď som tablet používal so 4K monitorom v režime stolného počítača, teploty sa hýbali na úrovni 50 až 60 °C počas bežnej práce a klesli na 36 až 42 °C, keď som nepracoval a zariadenie bežalo so zobrazenou pracovnou plochou.

Výdrž batérie dosahovala 9,5 hodiny v teste kancelárskej práce pri polovičnom nastavení jasu, čo zodpovedá 90 nitom. Je to o 1,5 hodiny dlhšia výdrž v porovnaní so Surface Pro 8. Pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu sa výdrž skrátila o hodinu na 6 hodín a 43 minút. V rámci bežného používania som dosahoval výdrž na úrovni 5 až 7 hodín v závislosti od spôsobu používania tabletu a od nastavenia jasu.

Nabitie batérie z 2 % na 48 % trvalo polhodinu. Po hodine nabíjania sa kapacita pohybovala na úrovni 81 %, po 1,5 hodine dosiahla 96 %. Tieto hodnoty som nameral v kombinácii s priloženou 65 W nabíjačkou so Surface Connect rozhraním. Súčasťou nabíjačky je USB port s výkonom 5 W, ktorý slúži na nabíjanie mobilných zariadení či príslušenstva.

Microsoft Surface Pro 9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9

Verdikt

Surface Pro 9 výraznejšie neprekvapil. Ponúka dizajn ôsmej generácie, ktorý mierne upravil – zmenilo sa rozloženie tlačidiel a zmizol 3,5 mm jack. Displej je prakticky totožný a nový procesor ponúka čiastočný nárast výkonu.

Ak zvažujete kúpu tabletu Surface Pro, z praktického hľadiska mi dáva zmysel aj kúpa ôsmej generácie, pokiaľ natrafíte na atraktívnu zľavu. Používateľský zážitok je prakticky identický s výnimkou rozdielneho výkonu.

A pokiaľ premýšľate, či si kúpiť Surface Pro 9 alebo notebook, treba si zvážiť, či dokážete naplno využiť všestrannosť tabletu. Jeho plná sila spočíva v rôznych režimoch používania a to aj v kombinácii s dotykovým perom.

Ak vás láka formát tabletu iba kvôli sledovaniu videí a filmov na cestách, notebook budete možnože výhodnejšie riešenie z hľadiska pomeru cena/výkon, nakoľko určite nájdete modely aj s procesormi 12. alebo 13. generácie radu P alebo H, prípadne čipy od AMD, ktoré vám za rovnaké peniaze ponúknu vyšší výkon. Treba si zvážiť preferencie a potreby.

Avšak pre ľudí, ktorí dokážu naplno využiť potenciál zariadenia, je Surface Pro 9 vynikajúce riešenie, ktoré má svoje špecifické miesto na trhu. Faktom je, že aj môj spôsob používania tabletu od Windowsu sa postupne mení s každou novou generáciou a pri testovaní Surface Pro 9 som sa často pristihol pri tom, že si rukou píšem poznámky.

Cena: od 1199 eur / 1969 eur testovaná konfigurácia

Zapožičal: Microsoft

Páči sa nám

  • Výborný audiovizuálny základ
  • Všestrannosť zariadenia
  • Pomer strán obrazovky 3 : 2
  • Výborný zážitok z písania rukou
  • Dobrý výkon na každodenné potreby
  • Prakticky nehlučná prevádzka v režime tabletu či notebooku
  • Kvalitná predná webkamera
  • Kompatibilita s existujúcou klávesnicou a perom pre majiteľov starších generácií

Nepáči sa nám

  • Práca na kolenách je menej pohodlná v porovnaní s notebookom
  • Časté chladenie ventilátorom po pripojení k externému displeju (môže byť ovplyvnené rozlíšením a frekvenciou monitora)
  • vyššie vstupné náklady pre nových používateľov, keďže pero a klávesnicu treba kúpiť samostatne

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Microsoft Surface Pro 8Microsoft Surface Pro 9
Displej13″, IPS, 2880 × 1920 px, 120 Hz, Dolby Vision13″, IPS, 2880 × 1920 px, 120 Hz, Dolby Vision
CPU / GPUIntel Core i5-1145G7 / Intel Iris Xe (Tiger Lake-UP3 GT2)Intel Core i7-1265U / Intel Iris Xe (Alder Lake-P 282 GT2)
Operačná pamäť / Úložisko8 GB LPDDR4x (4266 MHz) / 256 GB NVMe SSD16 GB LPDDR5 (5200 MHz) / 256 GB NVMe SSD
Konektivita2× USB-C (Thunderbolt 4), 3,5 mm jack, Surface Connect port2× USB-C (Thunderbolt 4), Surface Connect port
Rozmery a hmotnosť287 × 208 × 9,3 mm / 0,891 kg (bez klávesnice)287 × 209 × 9,3 mm / 0,879 kg (bez klávesnice)
Cenaod 1059 eur (v dobe uvedenia na trh)od 1199 eur / 1969 eur testovaná konfigurácia
Test – Benchmarky  
PCMark 10 – Rozšírený test4 0494 895
PCMark 10 – Aplikácie9 5329 990
PCMark 10 – Kompletný SSD test1356 / 219,48 MB/s1869 / 296,62 MB/s
3DMark – Wild Life10773 / 59,2 %12186 / 3650 (Extreme)
3DMark – Night Raid14886 / 54,7 %15655 / 87,5 %
Cinebench – Single / Multi CoreN/A1672 / 6737
Výdrž batérie – práca / video8:02 / 7:449:31 / 6:43
Test – Displej  
Minimálny / maximálny jasod 2 do 473 cd/m2od 2 do 436 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov99,7 % sRGB, 77,5 % Adobe RGB, 83,9 % DCI P399,1 % sRGB, 70 % Adobe RGB, 72 % DCI P3
Microsoft Surface Pro 9: Fotografia pomocou prednej webkameryZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9: Fotografia pomocou prednej webkamery
Microsoft Surface Pro 9: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit