Microsoft hovorí, že Európska únia má svoj podiel na výpadku, ktorý sa stal v súvislosti s technológiou CrowdStrike.

Kvôli nesprávnej aktualizácii prestali fungovať počítače po celom svete. Zasiahlo to nielen letecké spoločnosti a bežné obchody, ale aj banky, nemocnice či železničné siete. Počítače sa nepodarilo spustiť a skončili v nekonečnej reštartovacej slučke na modrej obrazovke smrti (BSOD). Zaujímavosťou v tomto prípade je, že počítače so systémom macOS a Linux neboli nijakým spôsobom zasiahnuté. To aj napriek tomu, že používajú rovnaký softvér. Akú rolu v tomto zohráva Európska komisia?

Oddelené jadro

Na to, aby ste pochopili, prečo systémy s Windows boli napadnuté a ostatné nie, je potrebné sa pozastaviť pri súčasti s názvom jadro. Ide o systémovú časť, ktorú v mnohých prípadoch, minimálne na Linuxoch a macOS, spravuje operačný systém. Nepustí do svojho jadra žiaden zásah zvonku a tým sa počítače stávajú podstatne odolnejšie. Jadro slúži na spravovanie procesov ako prístup do pamäte alebo súborov, či spravovanie hardvéru.

V minulosti Microsoft vykonal nápravu oddelením viacerých súčastí od jadra a aj preto je systém od verzie XP stabilnejší, než boli pôvodné Windows 98 a nižšie. Podobnú analógiu s jadrom a oddelenými procesmi a oprávneniami nájdeme tiež vo firemných verziách označovaných ako NT (New Technology). Ide však o veľmi vzdialenú analógiu, ktorá umožnila zlepšiť stabilitu systému, napríklad v oblasti grafických procesov. Niečo podobné mal Linux už vtedy a ak zlyhal ovládač grafickej karty, stačilo ho reštartovať bez toho, aby bolo potrebné reštartovať celý systém.

BSOD_Win10_WUZdroj: Microsoft

Európska komisia a Microsoft

Microsoft však tvrdí, že podľa akejsi dohody ešte v roku 2009 súhlasil s možnosťami prístupu aplikácií tretích strán na rovnakej úrovni, ako má systémové jadro alebo aplikácie. To ale samozrejme otvára vrátka nebezpečným kódom a aplikáciám, ktoré nemusia byť dobre odladené a môžu nechtiac narušiť systém. Nutné je však dodať, že aj vďaka tejto možnosti majú vývojári väčšie možnosti na zapracovanie svojich riešení do operačného systému. Ide napríklad o ochranu proti škodlivým kódom.

Na rade je Apple

Naproti tomu však firma Apple neurobila podobné kroky a svoj operačný systém nechala uzatvorený. To sa však v posledných mesiacoch mení a je to ostro diskutovaná téma. Aj táto firma však bude musieť sprístupniť svoj systém aplikáciám, ktoré doteraz nemali do systému prístup. Áno, hovoríme o obchodoch s aplikáciami tretích strán.

Stále však nejde o sprístupnenie na takej úrovni, o akej hovoríme napríklad v prípade nielen Windows, ale aj systému Android. Preto je stále vysoko pravdepodobné, že pre zariadenia so systémom iOS nebudú výrobcovia schopní vyvíjať antivírusové systémy s takou previazanosťou, ako je to pre Android. Firma nezabudla argumentovať tým, že spĺňaním nových požiadaviek o zákonoch DMA a DSA ohrozuje stabilitu a bezpečnosť systému.

Čo bude ďalej?

Je jasné, že Microsoft nemá možnosť svoj systém len tak zo dňa na deň zmeniť. To však nemusí byť prekážkou, pretože až na tento jeden prípad, fungujú systémy bežným spôsobom. Je však jasné, že nemá možnosť zamedziť prístupu iným aplikáciám k jadru.

Firma sama hovorí, že chyby podobného charakteru nie sú príliš časté. Aj napriek tomu, čo sa stalo, išlo o obmedzenie približne 1 % všetkých počítačov so systémom Windows. Otázkou je, ako veľmi sa na to chceme v budúcnosti vo svete previazanom s digitálnymi technológiami spoliehať.

Zdroj: MacRumors

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.