Lepšia správa financií znamená trochu zistiť, kde a ako míňate peniaze.

Na evidenciu môžete využiť rôzne nástroje, napríklad Microsoft Excel. Sedieť ale za počítačom alebo hoci aj cez smartfón nahadzovať bločky z obchodu nebude najpohodlnejšia cesta. Už niekoľko rokov používam aplikáciu Toshl. Nájdete ju na webe ale je dostupná aj cez smartfón.

Nechcem ju porovnávať s inými aplikáciami tohto typu. Sami si ju nainštalujete a vyskúšate. Za krátko zistíte, či vám jej spôsob ovládania a možnosti vyhovujú. Dá sa používať zadarmo alebo ako platenú za približne 19 EUR ročne (dá sa platiť aj mesačne).

Hlavný rozdiel je v počte podporovaných príjmov. Ak potrebujete evidovať viac ako dva typy príjmov na vašu osobu, bude ju treba zaplatiť. Tiež aj to, ak si chcete na niečo definovať rozpočet, vytvoriť opakované výdavky alebo napríklad rozšíriť možnosti exportu dát z aplikácie.

Ako si viesť evidenciu?

Základom toho, ako ušetriť do budúcna svoje peniaze, je práve pohľad do minulosti. Zo začiatku odporúčam jednoducho robiť to, čo ste robili doteraz. Máte svoje nákupné a spotrebné zvyklosti a tie si budete značiť do aplikácie. Ako prvé je potrebné sa trochu zamyslieť nad kategóriami. Mne sa osvedčil systém jednoduchosti.

Dajú sa vytvárať kategórie a podkategórie. Niekde si to takto evidujem, inde zase nie. Pre mňa nemá zmysel rozdeľovať drogériu na jednotlivý tovar podľa typu. Či už to budú čistiace prostriedky alebo prostriedky na starostlivosť o telo, stále je to v kategórii drogéria. Podobne mám kategóriu Zdravie. Táto kategória bola v Toshl prednastavená, iba som ju poslovenčil :-).

Sem idú všetky výdavky týkajúce sa zdravia. Či už je to nákup v lekárni, vstup do posilňovne, masáž alebo zubár či iný typ súvisiaceho výdavku. Kto by potreboval, môže si Zdravie „rozpitvať“ na viac podkategórií. Nechcem sa ale príliš zahltiť nahadzovaním výdavkov a evidenciou, z ktorej veľa nenačítam a mne neprinesie pridanú hodnotu.

Na druhú stranu, moja položka Investovanie má dostatok kategórií. Tu následne vidím, koľko peňazí na aké typy investícií išli.

Kam sa podeli všetky peniaze?

Práve kvôli tejto otázke si vediem evidenciu výdavkov. Tam treba zaplatiť niečo väčšie, tu zase každý deň nejaká maličkosť a po dvoch týždňoch by sa zdalo, že sa peniaze strácajú samé od seba. Stačí pozrieť do histórie výdavkov a ľahko si pripomeniete, že ste minulý mesiac predplácali nejakú službu na pol roka, alebo prišla ročná splatnosť niečoho iného, prípade ste mali rodinnú oslavu a niečo kúpili.

Iste, fáza dva je, že na základe tohto dokážete vidieť, kde sa dá viac šetriť. Základom ale je, že keď vás prepadne pocit, že akosi stále nemáte peniaze, viete zistiť ich účel. Toshl vám ukáže aj vašu bilanciu príjmov a výdavkov a takisto predikciu do budúcna.

Vynikajúce na aplikácii sú kruhy s výdavkami. S priemerom priamo úmerným vašim výdavkom a najmä v pomere k celkovými výdavkom. Na základe tohto „hravého“ zobrazenia zistíte, že vás hypotéka stojí najviac, potom je to jedlo, prípadne nejaká záľuba alebo platenie nejakej služby.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Obrázky: Toshl

Prečítajte si aj:

Tomáš odporúča: Nakupujte cez e-shopy a porovnávajte ceny

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.