Plánovanie je fajn, pozor, aby ste nakoniec neskončili pri plánovaní s prebujnenými zoznamami úloh.

Na plánovanie môžete využiť čokoľvek, ideálne ak to nie je len samotný kalendár. Zoznamov úloh, To-do aplikácií, je neúrekom a mnohé sú fajn, ak pracujete v tíme ľudí. Taký je aj Todoist, no zároveň sa hodí na plánovanie pre jednotlivcov. Za tie roky som si naň zvykol hneď z niekoľkých dôvodov.

Jednoduché rozhranie

Nepotrebujem super premakané prostredie s možnosťami zameranými na komentovanie a priraďovanie úloh. Je to tu ale funkcie sú tak postavené, aby neprekážali. Zadanie úlohy, priradenie dátumu ak chcete, prípadne projektu. Projektom sa myslí zatriedenie, aby bolo vidno, či ide o pracovné veci, dovolenku alebo nejakú záľubu. No a nechýba trojstupňové definovanie priority.

Webové rozhranie je výborné, platí to aj pre ovládanie aplikácie pre mobilné zariadenia. Všetko jednoduché a nápady resp. úlohy môžete nahadzovať ako za pochodu. Nie je to celý proces, kým vytvoríte úlohu.

Zadarmo aj platený

Jednorazové aj opakujúce sa úlohy máte v štandardnej výbave. Celkovo sa dá vytvoriť až 80 projektov. Jedným z takých projektových zoznamov je u mňa zoznam kníh, ktoré si chcem kúpiť. Dávať si takéto niečo do kalendára nie je pre mňa a robiť si bežný zoznam tiež nie. Tu si dám nápady a námety a keď na ne príde správny čas a možnosť ich vykonať, priradím im dátum splnenia. Podobne je to aj s inými úlohami. Týka sa to všeobecne princípu rozdielov medzi udalosťami v kalendári a zoznamom úloh.

V tejto verzii sa nedajú komentovať nové úlohy ani pridávať prílohy. Toto by mohlo niekomu chýbať, mne zatiaľ nie. Dokonca aj v bezplatnej verzii máte možnosť pracovať s piatimi ľuďmi na jednom projekte. Čiže napríklad mať nákupný zoznam zdieľaný s inými členmi rodiny.

Prečo Todoist?

Okrem toho, že sa naozaj dobre používa, je to aj dostupnosť opakujúcich sa úloh vo verzii zadarmo. Skúšal som aj platený verziu, ale nakoniec som zistil, že tie funkcie pre seba nepotrebujem. Inak 36 EUR za rok nie je veľká suma. Todoist vás bude cez systém karmy motivovať plnenie úloh.

Ak naozaj nestíhate, máte možnosť ich preplánovať systémom inteligentného plánovača. Ten zanalyzuje, o aké typy úloh ide, ako sa opakujú a navrhne nové termíny. Všetko je zobrazené v novom rozložení týždňa a zmeny stačí potvrdiť. Alebo len cez Drag&Drop presunúť myšou úlohy na iný deň.

Pravdepodobne to bude znieť neprirodzene, chcieť nástroj, ktorý je veľmi jednoduchý. No to je pointou úspešného plánovania. Aby ste nemali po ruke nástroj, ktorý má tak veľa možností a vo výsledku bude tak komplikovaný, že namiesto plnenia úloh, budete plniť zoznamy.

Toto je jedna z vecí, na ktorej mnohí občas pohoríme. Dokonalo vyzerajúce zoznamy, no plnenie úloh možno akosi viazne. Každý z nás má občas tento typ problému.

Todoist dávam ako vhodný námet na veľmi dobre vymyslenú aplikáciu. Za mňa sa dá používať zadarmo, no ak vám predsa len budú chýbať napríklad pripomienky na úlohy alebo prepojenie s kalendárom, máte možnosť si ho zaplatiť.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Služby a aplikácie Microsoftu mi robia v poslednej dobe radosť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.