Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tisícky ľudí, ktorí ostali v karanténe, stratili prístup k hotovosti. Slovenská sporiteľňa sa im preto rozhodla vyjsť v ústrety a pre karanténne obce zabezpečila špeciálny mobilný bankomat. Ten za prísnych bezpečnostných štandardov postupne premiestni do troch uzavretých obcí na východe Slovenska, ktorými sú Žehra, Bystrany a Krompachy.

Ako prví môžu využiť mobilný bankomat obyvatelia Žehry. Banka ho umiestnila v stredu podvečer 22. apríla tesne pred karanténnu oblasť, hneď vedľa kontajnera Slovenskej pošty. O dva dni neskôr, teda 24. apríla bankomat poputuje do Bystran, kde ostane aj cez víkend. V pondelok sa presunie do Krompach, kde počas troch dní vystrieda tri lokality (Družstevná, Hornádska, Stará Maša).

„Mobilný bankomat je pre občanov v karanténnej oblasti možnosťou, ako sa dostáť k svojim peniazom.  Následne si môžu buď v obchodoch, ktoré sa nachádzajú priamo v danej oblasti, zakúpiť potrebné veci, alebo si u  miestnych dodávateľov a rodinných príslušníkov objednať potrebný tovar, naftu ci benzín. Sme radi, že sa Slovenská sporiteľňa rozhodla pomôcť občanom a veríme, že v každej jednej karanténnej oblasti, kde bude mobilný bankomat umiestnený, to občania ocenia,“ povedal Dávid Demečko, prednosta Okresného úradu v Spišskej Novej Vsi.

„Situácia na Slovensku nám nie je ľahostajná. Preto sme sa rozhodli nájsť riešenie, ktoré by bolo nie len prospešné, ale aj bezpečné. Mobilný kontajner, ktorý sme v minulosti využili napríklad aj na hudobnom festivale Pohoda, sme presunuli na Spiš. Presun bankomatu bol veľmi náročný, keďže sme okrem bežných bezpečnostných pravidiel museli zabezpečiť aj prísne štandardy v oblasti ochrany zdravia. Som rada, že sa nám to podarilo zrealizovať a ľudia sa tak dostanú k svojim peniazom,“ povedala Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne a dodáva: „ Od umiestnenia bankomatu k dnešnému obedu  ľudia urobili už 31 výberov v celkovom objeme 7240 eur.

Slovenská sporiteľňa má najväčšiu bankomatovú sieť na Slovensku, celkovo majú klienti k dispozícii 752 bankomatov vo všetkých regiónoch na Slovensku, vrátane 51 vkladomatov. Mobilné bankomaty doteraz najčastejšie využívala v prípade letných festivalov či športových podujatí, alebo tiež pri akútnych situáciách v mestách a obciach na Slovensku.

HARMONOGRAM

  • – 23. apríl Žehra
  • – 26. apríl Bystrany
  • apríl  Krompachy,  Družstevná ulica
  • apríl Krompachy, Hornádska ulica
  • apríl Krompachy, Stará Maša