Po verzii 5G plus prichádza lacnejšia verzia.

Telefón chce zaujať najmä pripojením do 5G siete, ktorú môžete nejakým spôsobom využívať aj dnes. Jej prínos pre vás ešte nebude relevantný, no v tomto roku sa budú lokality s jej dostupnosťou rozširovať a 5G telefón bude prínosom. Telefón zaujme cenou do 300 eur a praktickou výbavou. O verzii moto g 5G plus si prečítate v tomto článku.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • 5G procesor
  • Kvalitné fotografie
  • Výdrž 2 dni na jedno nabitie
  • 5000 mAh batéria

Čím zaujme?

Podstatné body sú uvedené vyššie. Jedným z nich je 5000 mAh batéria a 20 W nabíjanie. To je dostatočne rýchle na to, aby ste mali vždy dostatok energie a telefón nemuseli neustále nabíjať alebo príliš energiou šetriť. Typická výdrž budú dva dni.

Nabíjanie by mohlo byť aj rýchlejšie, no v zásade k nemu nemám výhrady. Tým, že je to telefón s takmer čistým Androidom, je aj jeho energetická náročnosť minimalizovaná.

Procesor Snapdragon 750G je dostatočne rýchly. Pri porovnaní s najrýchlejšími telefónmi je cítiť, že 750G nie je najvýkonnejší. Predstavuje ale vyváženosť medzi výkonom a energetickou náročnosťou.

To v ruka v ruke s cenou. To je faktor, ktorý je treba zohľadniť a výrobca namixoval moto g 5G tak, aby ste dostali najlepšie veci za rozumnú cenu. Vždy sa môžeme baviť o tom, že by to mohol byť rýchlejší procesor alebo väčšie úložisko. Vlastne aj fotoaparát by mohol mať viac Mpx, no potom sa dostanete na úplne inú cenovku.

Čo sa týka používania a praktických testov, 6 GB RAM je postačujúci údaj, rovnako aj 128 GB úložiska. Ak nepotrebujete využiť priestor na dve SIM karty, dáte si do telefónu len jednu kartu a zostane miesto na rozšírenie úložiska cez microSDXC kartu.

Máte radi veľký displej? Moto g 5G má až 6,7“ uhlopriečku s rozlíšením Full HD+. Určite sa hodí nielen na filmy a hry ale aj na prezeranie obsahu. Displej je naozaj veľký a dalo by sa povedať v štandardnom rozmere telefónu.

Konštrukcia

Dobre sa drží v ruke a možno by sa dal telefón spraviť ešte tenší. To ale z praktického pohľadu nie je potrebné. Dobre sa používa a vďaka jeho zaobleniu a mierne vystupujúcemu fotoaparátu ho ľahko zoberiete zo stola. Nebude sa šmýkať, ako sa to môže stávať pri smartfónoch s mierne tenším telom alebo ostrejším zaoblením. Je to telefón za 300 eur, nie za 999 a treba k tomu tak pristupovať.

Zároveň oceňujem, že sa výrobca drží svojho hesla priniesť všetky potrebné veci v cenovo dostupnom modeli. Teda je tu aj 3,5 mm konektor. Možno ho niekto z vás už používa, no je nás stále mnoho, čo chceme mať možnosť pripojiť káblové slúchadlá alebo reproduktor bez potreby párovania cez Bluetooth. Reproduktor je len jeden a jeho zvuková kvalita je bežná.

Dokonca aj na odtlačok na zadnej strane som si opäť rýchlo zvykol. Je to pohodlné a podstatne rýchlejšie ako použitie čítačku pod displejom.

Odolnosť voči vode je vo forme náhodného postriekania alebo proti dažďu. Do tohto segmentu zatiaľ nedorazila certifikácia IPX7, ktorá by ho ochránila v prípade úplného ponorenia do vody.

Systém a rozšírenia

Rozšírenie systému je rovnaké ako pri mnohých iných telefónoch tejto značky. Je tu nadstavba Moto a rozhranie My UX. Stále je zachovaná „čistota“ Androidu, no je tu niekoľko vylepšení navyše.

Napríklad sa rozsvieti obrazovka, keď príde notifikácia, LED svetlo zapnete zatrasením telefónu a tiež je tu nastavenie, aby sa obrazovka nevypla, keď sa na ňu pozeráte. Tí, čo máte telefón tejto značky, viete, o čo ide. Detailnejšie informácie o rozhraní smartfónov motorola, sa dozviete v článku Čo všetko dokáže nadstavba motorola My UX.

Fotoaparát

Nie je to fotomobil, no má režimy a spracovanie fotiek, ktoré dnes chcete. Nezáleží na tom, či máte telefón za 1000 eur alebo za 300. Nočný režim chcete a ten tu je. Tým, že je moto g 5G hrubší, výrobca mohol fotoaparát viac ukryť do tela. Vystúpenie je jemné a na zadnej strane sú tri objektívy s LED bleskom. Usporiadané symetricky. Vyzerá to dobre.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 Mpx a tiež využíva technológiu Quad Pixel na spájanie štyroch pixelov dokopy na zlepšenie kvality výsledného pixelu. Výrobca stavil na istotu a tak pridal aj ultraširokouhlý a k tomu ešte makro objektív. Všetko sa prepína pohodlne a vďaka úplne prerobenej aplikácii Moto Camera 3.0 je ovládanie ukážkové. Všetko máte po ruke a prepínanie nastavení ako aj režimov fotenia je rýchle.

Na výber je množstvo režimov, ako ich poznáte z iných modelov tejto značky, napríklad portrétový, zvýraznenie vybranej farby a zvyšok v ČB zobrazení, alebo napríklad spomínaná nočná fotografia.

Fotografovanie v automatickom aj nočnom režime je dostatočne rýchle a je použiteľné. Nočný režim tu má svoj opodstatnenie a odporúčam ho využívať. Výsledky sú o poznanie lepšie ako pri automatickom a fotografie sa vám budú určite páčiť.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.7, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširokouhlý 118°
  • 2 Mpx f/2.4, makro od 4 cm

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Automatický, ultraširokouhlý

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • 5G telefón za dobrú cenu
  • Všetky podstatné funkcie a vlastnosti
  • NFC na platenie
  • Veľký displej a batéria
  • Nabíjanie s výkonom 20 W
  • Rýchlosť vyhotovenia nočných fotiek

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nie je vodoodolný
  • Iba mono reproduktor

Verdikt

Motorola moto g 5G je ideálny, keď chcete 5G telefón a máte radi túto značku. Dostanete všetko potrebné na to, aby ste mali dobrý a praktický telefón. Nie je tu síce OLED displej, no povedzme, že toto nemusí byť až tak nutný parameter.

Naopak tu máte veľkú batériu, rýchle nabíjanie, kvalitný fotoaparát a mnoho praktických možností integrovaných do nadstavby systému. A navyše motorola pravidelne aktualizuje systém o bezpečnostné záplaty, čo je ďalší faktor v prospech tejto značky.

Cena: 299,90 eur za 6 / 128 GB verziu

Zapožičal: motorola

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónumotorola moto g 5G
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 11. 2020
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 750G 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD IPS, 16 miliónov, 60 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, f/1.7, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]166 × 76 × 10 / 212
VodeodolnosťIP52 (vodoodolná vrstva)
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 20 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score322113
PCMark for Android – Performance7992
3DMark Wild Life1097

Prečítajte si aj:

Realme 7 Pro: 65 W a AMOLED displej za 299 eur (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.