Multimediálny router s vynikajúcim pokrytím. Takto nás oslovil tento router už pár minút po zapojení. Poďme sa naň s nami pozrieť bližšie.

linksys-li-EA8500-1_nowat

Linksys aj naďalej pokračuje vo svojich kódových označeniach. V jeho ponuke sú modely, ktoré pokrývajú všetky cieľové skupiny používateľov. EA8500 znamená AC2600 MU-MIMO. Toto je technológia, ktorá zabezpečí rýchle dátové spojenie pri viacnásobnom prenose dát. To znamená, že nejde len o komunikáciu medzi jedným zariadením ale súčet viacerých prenosov. Takto sa potom dosahuje rýchlosť uvádzaná ako maximálna. V čom je výhoda? Napríklad v tom, že pri práci s domácou NAS cez Wi-Fi nebudete brzdiť prístup do internetu inému používateľovi. V jednoduchosti povedané, zariadenia si budú myslieť, že majú svoju vlastnú Wi-Fi.

zadna_Strana_EA8500_nowat

Technické možnosti

Router je dvojpásmový, čo vyplýva už z jeho označenia AC2600. Má štyri vonkajšie antény a tým, že prenáša dáta najnovším AC štandardom, podporuje technológiu Beamforming.  Vlastne kvalita signálu bolo prvé, čo nás zaujímalo. Testovali sme v reálnom prostredí, žiadne homogénne testy, ktoré si radi robia výrobcovia. Aj to je cesta, otestujú skutočné limity zariadenia bez rušenia. Bežne však máte okolo seba niekoľko Wi-Fi sietí a v takom prostredí sme testovali aj my. Kvalita signálu bola výnimočná. Kde sme inde chválil router s Beamformingom na „dve paličky“ signálu na AC kompatibilnom notebooku alebo smartfóne, tu bol signál výrazne lepší. Na úrovni 4-5 paličiek. Žiadny problém pre tento router, ktorý si musel poradiť s dvoma stenami a niekoľko metrovou vzdialenosťou.

Ocenili sme aj prítomnosť USB 3.0 portu. Do neho pripojili externý disk s rozhraním USB 3.0. Zostal ešte kombinovaný eSata / USB 2.0 port. Ten sme nevyužili, no je to jasná voľba na zapojenie tlačiarne alebo sieťového zariadenia, kde netrváte na rýchlosti alebo samotné zariadenie nepodporuje vyššie rozhranie ako USB 2.0. Na tele sú štyri gigabitové porty, tam sa hodí pripojenie počítačov alebo NAS.

Rozhranie

Možnosti routera vychádzajú z iných sérií, preto bude používateľom dobre známe. Hlavná obrazovka je tvorená widgetmi. Tie skracujú prístup k vybraným funkciám. Či už potrebujete zmeniť nastavenia Wi-Fi, spravovať diskový priestor pripojeného zariadenia alebo napríklad rýchlo povoliť hosťovskú sieť, vždy ich máte po ruke. Škoda len, že otravné animácie okien so sebou výrobca ťahá roky. Tohto by sme sa zbavili. Ak chce „multimediálne“ rozhranie k multimediálnemu routeru, dá sa to aj bez animácií, ktoré iba zdržujú. Páčilo sa nám na widgete pre „External storage“ zobrazenie jeho celkovej a dostupnej kapacity.

routerLinksys (6)

Router podporuje pripojenie až 50 používateľov na hosťovskú sieť. Vy sami ich môžete po určitých krokoch obmedzovať. Nastavenie Wi-Fi nevyžaduje špeciálne znalosti. V našom prípade sme pre 5 GHz pásmo vynútili použitie štandardu AC. To znamená, že len kompatibilné AC zariadenia túto sieť nájdu. Ak nemáte dostatok takých zariadení alebo chcete 5 GHz pásmo použiť aj pre štandard N, jedným výberom sa to dá nastaviť. Môžete filtrovať MAC adresy zariadení, ktoré buď budú alebo nebudú mať do siete prístup. Nám sa páčil aj plánovanie času, keď je Wi-Fi povolená. Je to výborná vec a využívali sme to na vypnutie siete v časoch, kedy nie sme doma a počas noci. Navyše ste o tom, či je Wi-Fi zapnutá alebo vypnutá informovaní cez widget.

Wifi

Nechýba vytváranie priority dátového spojenia pre vybrané zariadenia. Zaobišli sme sa aj bez neho, no ak potrebujete vyhradiť šírku pásma pre počítač na hranie on-line hier, funkcia nájde reálne využitie. Metódou Drag&Drop si posúvate v zozname zariadenia a určujete ich prioritu.

Fotogaléria nastavení

Externé zariadenia

Pripojený disk sme mohli využívať niekoľkými spôsobmi. Pripojenie cez IP adresu routera vo Windows 10 nefungovalo, takže pre nás bola istota povolenie FTP servera. Dajú sa vytvoriť rôzne prihlasovacie účty a povoliť im prístup len k vybraným adresárom na HDD a to v rámci kombinácie čítanie / zápis. No a samozrejme je tu možnosť povoliť alebo zakázať funkciu mediálneho servera. To je zase vhodné pre multimediálne dáta a zariadenia ako TV, herná konzola a iné.

ntwmap

V hornej sekcii Network Map je vidieť každé pripojené zariadenie a to aj či ide cez Wi-Fi alebo LAN. Môžete mu vytvoriť aj rezerváciu IP adresy u DHCP serveru alebo nastaviť pravidlá rodičovskej kontroly. Páčilo sa nám, že je tu automatické sťahovanie firmvéru. Teda aktualizácií routera. To sme ale vypli, pretože nám vypadla sieť v tom najhoršom možnom prípade. Kvitujeme ale hľadanie nových verzií stlačením tlačidla a ich automatickú inštaláciu ďalším stlačením. Môžete si vytvárať vlastné VLAN siete a určovať im prioritu. To na portom LAN 3 a 4. Samozrejme, nechýbajú všetky pokročilé možnosti ochrany súkromia. Preddefinované nastavenia netreba meniť. Router ihneď po zapojení chráni sieť na protokoloch IPv4 a IPv6. Detail, no takisto sa dajú vypnúť signalizačné diódy, no predný biely nápis Linksys bude svietiť ďalej.

Výhody:

  • rýchlosť
  • kvalita pokrytia
  • možnosti konfigurácie
  • jednoducho ovládateľné rozhranie
  • rodičovská kontrola a jej nastavenia
  • plánovanie Wi-Fi
  • autoamtické aktualizácie

Nevýhody:

  • žiadne podstatné

 

Verdikt touchIT.sk

Linksys EA8500 je silný router. Je do domácnosti pre tých, ktorí vedia, čo chcú alebo potrebujú. My sme si pochvaľovali najmä jednoduchú obsluhu, no aj možnosť napojenia na cloud výrobcu a dosah na nastavenia routera mimo domácnosti. To platí potom aj pre pripojené zariadenia. Tým sa dostávame k rýchlostiam. Router v miestach, kde s iným modelom už nevidíme názov siete alebo vypadáva, prenášame dáta rýchlosťou 1 MB/s. Pri priamej viditeľnosti sme sa reálne dostali nad 33 MB/s pri 5 GHz sieti na vzdialenosť siedmich metrov. Je to výborný router. Nemá síce niektoré možnosti konkurencie najmä v oblasti nastavení. No tie sme reálne nepotrebovali. Nechýbalo nám tu nič podstatné a jedna hosťovská Wi-Fi namiesto troch, ktoré majú iné modely, nám postačovala.

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Belkin

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.