YItechnology je odnožou spoločnosti Xiaomi, ktorá má vo svojom portfóliu naozaj zaujímavé zariadenia, od telefónov, až po inteligentný varič ryže.

Je samozrejmé, že na MWC 2017 nemohla táto spoločnosť chýbať, a to aj napriek tomu, že nepredstavila nový telefón. Tentokrát sa nachádzala v pavilóne ShowStoppers a nás zaujali jej novinky z oblasti príslušenstva, akčných a domácich kamier.

YI 4K+ Action Camera

Alebo GoPro killer? Aj tak by sa dala nazvať. Nová akčná kamera s príznačným označením (+) naznačuje, že prináša niečo nové. Novinkou je procesor Ambarella (Amba H2 SoC / Quad-core ARM Cortex A53 64-bit CPU) vyrobený 14 NM technológiou. Oproti predchodcovi – A9SE SoC, ktorý bol v modeli YI 4K, je tento procesor úspornejší a dokáže bezproblémovo spracovať 4K UHD video, a to pri snímkovaní – 60 fps. Nechýba ani elektronická stabilizácia obrazu, ktorá je schopná účinne stabilizovať video v 4K rozlíšení s 30 fps. Zaujímavosťou je aj hlasové ovládanie kamery, ktoré, ak dobre funguje, je veľmi užitočné.

K posledným a užitočným novinkám patrí USB-C port, ktorý umožňuje pripojiť ku kamere rôzne periférie, a taktiež cez neho zariadenie nabijete. Toto riešenie chválime, nakoľko USB-C je už dostatočne rozšírené a k novým zariadeniam patrí. Snímač v kamere je od Sony (SONY IMX377 1/2.3“ – 12 MPx CMOS Exmor R) a dokáže vytvárať 12 MPx fotografie v RAW formáte, to je skvelé! Poslednou novinkou je režim Live Stream, čo poteší mnohých používateľov, ale najmä vlogerov a blogerov. Za zmienku stojí aj 2.19-palcový, dotykový RETINA displej. Prvú generáciu YI Action Cam sme testovali a už tá dosahovala výborné výsledky. Je pravdepodobné, že toto bude spolu s GoPro 5Garmin VIRB Ultra 30 špička na trhu. Kompletné špecifikácie a informácie nájdete na stránkach výrobcu >>> TU <<<.

YI Handheld Gimbal

Ako by to bolo, keby medzi toľkými výrobcami gimbalov chýbala spoločnosť Xiaomi. A teda, ďalšou novinkou je Gimbal pre akčné kamery od YItechnology. Ak sa vám chveje ruka, resp. chcete zachytiť extra rýchly dej v pohybe a integrovaná stabilizácia kamery to nezvláda, gimbal sa bude hodiť. Toto zariadenie stabilizuje v troch osiach, a tiež disponuje tromi prevádzkovými režimami. Zaujímavosťou je, že nemá vlastnú rukoväť, ale skrutkuje sa na statív (1/4 závit), selfie palicu a rôzne iné príslušenstvo. To je výhoda, ale aj nevýhoda, záleží na konkrétnych preferenciách používateľa.

Napájanie gimbalu je dvomi batériami z balenia, ktoré sa následne v zariadení nabíjajú. Zariadenie vyzerá zaujímavo a myslíme (veríme), že pribudne aj možnosť použitia držiaku pre smartfóny, čo zvýši celkovú atraktivitu gimbalu. Nakoľko je gimbal bez statickej rukoväte, jeho ovládanie je cez príslušnú aplikáciu. Zariadenie je aktuálne dostupné a jeho cena sa pohybuje od 250 Eur. Kompletné informácie a špecifikácie nájdete >>> TU <<<.

YI 1080p Home Camera 2

Ďalším produktom, ktorý nás zaujal, je (statická) Full HD kamera do domácnosti druhej generácie. Predchádzajúca verzia vynikala výborným pomerom cena/výkon. Novinka je podstatne vylepšená a prináša niekoľko zmien. Snímač má o niečo väčší čip (CMOS 1/2.8“) so šiestimi vrstvami a rozlíšenie – 1080p / Full HD so svetelnosťou f/2.0. Novinkou je aj procesor Ambarella S2LM (ARM Cortex-A9) s nízkou spotrebou a podporou kodeku H.264 HP. Kamera by mala, podľa výrobcu, poskytovať 2x lepší a jasnejší obraz ako predchodca, a to ja vďaka podpore inteligentného HDR. Zorné pole kamery je 130° a pokryje dostatočne široký priestor.

Vylepšenia sa týkajú aj pokročilej detekcie ľudských postáv, detského plaču, a tiež pribudla detekcia gest. Ak urobíte pred kamerou nejaké, predurčené gesto, môžete tým vytvoriť fotografiu alebo krátke video, ktoré sa okamžite odošle do vášho telefónu. Samozrejmosťou je nočné videnie (11 infračervených diód) a ovládanie cez aplikáciu alebo PC. Vylepšenia sa dočkalo aj obojsmerné audio, ktoré je teraz ešte citlivejšie. Nechýba ani vzdialený prístup ku kamere odkiaľkoľvek a záznam videa (fotografií) na cloud alebo na microSD kartu v zariadení (max. 32 GB). Kamera sa dá použiť v domácnosti alebo menšej kancelárii, kde si svoj potenciál určite uplatní. Dostupná je ihneď, s cenovkou od 90 Eur. Kompletné špecifikácie a informácie o zariadení nájdete >>> TU <<<.

YI Dome Camera

Domáci „maznáčik“ číslo dva, ale tentokrát plne otočný, v rozsahu 345° horizontálne a 115° vertikálne je YI Dome kamera. Veľmi podobné zariadenie, ako YI 1080p. Hlavným rozdielom je pohyblivosť kamery, ale aj o niečo nižšie rozlíšenie – 720p (112° zorné pole). To je však dostačujúce a výsledný obraz je pomerne ostrý. Kameru je možné ovládať vzdialene a záznam videa ukladať na cloud alebo pamäťovú kartu v zariadení (max.32 GB). Nechýba ani pokročilá detekcia pohybu, nočný režim (infračervené diódy), obojsmerné audio a mnoho iného.

Čo ale zaujalo nás, je automatická obhliadka priestoru. Ak chcete s bežnou (domácou) otočnou kamerou „prejsť“ sledovaný priestor, musíte to robiť manuálne – pohybom prsta po displeji telefónu. Tu to však nutné nie je. V nastaveniach si môžete predurčiť viacero zón – manuálne, potom na jednu z nich kliknúť, pričom sa kamera bude v nastavenom rozmedzí plynulo otáčať sama. Ďalšou možnosťou je nechať ju permanentne otáčať v nastavenom rozmedzí. Nastavení je viacero a každý používateľ si nájde to svoje. Za zmienku stojí aj režim, ktorý pri zachytení pohybu sleduje trajektóriu objektu 10 sekúnd. Kamera je ovládaná cez smartfón s príslušnou aplikáciou alebo cez PC. Dostupná je ihneď, za cenu od 50 Eur. Všetky informácie a podrobnú špecifikáciu produktu nájdete >>> TU <<<.

Na článku spolupracoval Michal Reiter – Barcelona

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE