K svetovým hráčom na poli vystavovateľov sa pridali telekomunikačné firmy.

Správy o tom, že svetová výstava Mobile World Congress 2020 nebude mať viaceré hlavné značky a kľúčové predstavenia nových smartfónov, sme priniesli v samostatnom článku.

Huawei a Xiaomi sa zatiaľ k novo vzniknutej situácii nevyjadrili. Svoje prezentácie v Barcelone potvrdili, keďže ich prezentácie sú mimo výstaviska a majú zaplatené iné priestory. Či však zostanú pri pôvodnom pláne aj po novom vyhlásení GSMA, nie je jasné.

O aktuálnej situácii informujú viaceré zahraničné servery vrátane Financial Times. Dnes po obede oznámila zrušenie tlačovej konferencie Nokia, klinčekom do rakvy celej výstavy bol nemecký telekomunikačný gigant Deutche Telekom. Pomyselných klincov však bolo viac, rovnako tak aj AmazonVodafone.

Problémom je šírenie a rizikovosť koronavrísusu. Nie, že by naň umieralo viac ľudí ako na chrípku, no zatiaľ nie je známa efektívna liečba. Preto je rizikový, opäť najmä u detí, starších a ľudí, ktorí nemajú 100 %-tný zdravotný stav…pre koho je teda naozaj rizikový si viete predstaviť sami.

Zasadnutie správnej rady organizácie GSMA, ktorý je organizátorom kongresu, sa vyjadrilo o tom, že je nemožné usporiadať túto udalosť. Dôsledkom je najmä to, že vystavovatelia sú z Číny a práve táto krajina je epicentrom nákazy. Potenciálne šírenie a riziko celej situácie by tak nemalo dopad iba na Barcelonu ale na celý svet. Stačí pár nakazených ľudí, niekoľko prestupných letov a šírenie sa môže začať exponenciálne.

Miestne média odhadujú, že zrušenie bude mať dopad v podobe straty takmer 500 mil. EUR. Hotely, reštaurácie a pridružené služby s touto výstavou počítajú každý rok. Hovorí sa aj o dočasných 14 000 pracovných miestach.

Zatiaľ nie je jasné, či sa budú firmy nejako deliť o stratu zo zaplatených prezentačných priestorov. Mnohí zamestnanci čínskych spoločností museli doraziť do Barcelony 14 dní pred začatím podujatia, niektorí tam teda už sú. Španielsky minister zdravotníctva sa síce vyjadril, že prijali vysoké bezpečnostné opatrenia. Napriek tomu padol jasný verdikt z GSMA, že MWC 2020 je zrušené a dbajú na bezpečnosť vystavovateľov aj návštevníkov.

Zdroj: Financial Times

Prečítajte si aj:

MWC 2020 má problém: Výrobcovia smartfónov rušia svoju účasť kvôli koronavírusu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.