Z pohľadu dizajnu, ale aj mnohých hardvérových komponentov ide o klasický model LG V30, ktorého recenziu si môžete prečítať > TU

Tieto zariadenia sa od seba takmer vôbec nelíšia, iba ak farbou, ktorá je pri nových modeloch o kúsok tmavšia (new Platinum Gray / new Maroccan Blue). V zásade sú však na vlas rovnaké. Po hardvérovej stránke zostal zachovaný procesor Qualcomm Snapdragon 835 (GPU – Adreno 540), 6-palcový FullVision displej (P-OLED) s pomerom strán 18:9 a 3300 mAh batéria.

Samozrejmosťou je dvojica fotoaparátov na zadnej strane (f/1.6 > 71° + f/2.2 > 120°), a tiež  vode a prachu odolnosť. Hardvérovou inováciou prešli iba pamäťové moduly. Kapacita operačnej pamäte RAM narástla na 6 GB (predchodca mal 4 GB RAM). Integrovaná pamäť zariadenia narástla tiež. V ponuke budú dve pamäťové verzie – 128 alebo 256 GB. Predchodca bol vo verziách 64 a 128 GB.

Novinky z oblasti umelej inteligencie

LG V3OS ThinQ prichádza s podporou umelej inteligencie (AI), ktorá má najväčšie zastúpenie v oblasti fotografie. Spoločnosť LG uviedla, že v „AI Cam“ vidí veľký potenciál. Z tohoto dôvodu LG tento rok nepredstavilo nič nové, ale iba čiastočne inovované. Na papieri to vyzerá dobre, ale skutočnosť je iná. Najprekvapujúcejším faktom je, že LG oznámilo novú aktualizáciu pre predošlý model – LG V30, ktorá bude obsahovať totožnú softvérovú nadstavbu. Rozdiel tak bude iba v pamäťových moduloch RAM a ROM.

AI Cam je softvérová nadstavba fotoaparátu, ktorá za pomoci umelej inteligencie rozpoznáva fotografované objekty a podľa toho nastavuje preferencie fotoaparátu, aby bola výsledná fotka čo najlepšia. Po aktivácii tejto funkcie začne zariadenie generovať názvy toho, čo pred sebou fotoaparát vidí. Po presnej identifikácii sa zobrazí názov objektu v spodnej časti a prispôsobí sa tomu aj nastavenie fotoaparátu. Nefunguje to vždy presne, ale treba povedať, že výsledné fotografie sú o niečo lepšie, resp. živšie a s lepším kontrastom.   

„LG nechcelo prísť na MWC 2018 s holými rukami, a tak so sebou prinieslo inovovanú verziu predošlej generácie V-tridsiatky.“

Druhou funkciou fotoaparátu, ktorej pomáha umelá inteligencia, je Qlens. Po jej aktivácii sa zobrazia 3 ikony, kde máte na výber – Amazon Visual Shopping / Pinterest Visual Search / Scan QR code. Funguje to tak, že odfotíte objekt alebo skôr predmet, ktorý by mala umelá inteligencia rozpoznať a vyhľadať v e-shope Amazonu alebo v databáze Pinterestu. Podľa toho, čo si zvolíte. V stánku LG sme to skúšali, ale táto funkcia nás nepresvedčila. Rozpoznávanie objektov je veľmi slabé a niekedy bez akéhokoľvek výsledku.

Poslednou zaujímavou novinkou je – Bright mode. „Jasný režim“ kombinuje štyri obrazové body (pixely) do jedného, pričom dokáže vytvoriť jasnejšie fotografie aj za zhoršených svetelných podmienok. Nie je to však zadarmo. Fotografie v tomto režime strácajú na ostrosti. Buď bude fotografia svetlá alebo tmavšia a ostrá, môžete si vybrať.

Všetky spomenuté softvérové inovácie budú v dohľadnej dobe dostupné aj pre predošlú, klasickú verziu – LG V30, takže dôvodov na kúpu novinky veľa nie je. Ak potrebujete viac pamäte RAM a väčšie úložisko, tak sa o tom dá uvažovať. Novinka, LG V30S ThinQ, bude dostupná najprv v Kórei a neskôr (v marci) aj na iných trhoch. Či sa reálne dostane aj k nám je zatiaľ neznáme, tak isto, ako aj cena.

Galéria – LG V30S ThinQ

Prečítajte si aj:

LG V30 vs. RED WEAPON: Porovnanie videozáznamu diametrálne odlišných zariadení

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE