SGDA (Slovak Game Developers Association) chce zlepšiť povedomie o slovenskom hernom priemysle doma aj v zahraničí.

Hry už dlhé roky nie sú zábavkou iba pre násťročných. Herný biznis neustále napreduje a aj vďaka STEAMu a mobilným platformám vznikajú nové príležitosti pre vývojárov.

Tvorbe hier sa na Slovensku aktuálne venuje minimálne 23 herných štúdií. Niektoré z nich určite poznáte (Pixel Federation), iné sú známe iba určitej skupine hráčov (napr. Games Farm s RPG sériou Kult). Každopádne na Slovensku existuje aj firma Inlogic Games, ktorá zamestnáva 50 vývojárov a gro ich zárobku tvoria Java hry. V roku 2016. Je to neuveriteľné, ale je to tak.

Na Slovensku funguje viac vývojárskych štúdií, ako si možno myslíte

Na Slovensku funguje viac vývojárskych štúdií, ako si možno myslíte

Povedomie o hernom biznise absentuje, SGDA to chce zmeniť

Problémom lokálneho herného priemyslu je však absencia entity, ktorá by toto odvetvie na Slovensku zastupovala a hájila jeho záujmy. Práve túto dieru chce zaplátať asociácia slovenských herných vývojárov – Slovak Game Developers Association (SGDA). Asociáciu založili Filip Fischer (spoluzakladateľ štúdia Pixel Federation), Marián Ferko (spoluzakladateľ štúdia Cauldron), Pavol Buday (bývalý šéfredaktor portálu Sector, aktuálne PR a organizátor konferencií), Marcel Klimo (konzultant pre gamifikáciu a herný dizajnér) a Adam Šabla (dizajnér).

SGDA chce propagovať slovenských tvorcov doma aj na zahraničných konferenciách, navzájom ich spájať, aby mohli jednoduchšie spolupracovať a vymieňať si skúsenosti. Asociácia slovenských herných vývojárov sa bude takisto venovať edukácii a budovaniu povedomia.

Pavol Buday, jeden zo spoluzakladateľov asociácie, vysvetľuje, čo je SGDA

Pavol Buday, jeden zo spoluzakladateľov asociácie, vysvetľuje, čo je SGDA

Jedným z cieľov je aj vyriešenie aktuálne nulového záujmu zo strany štátných inštitúcií. Tvorba hier je totiž kreatívny priemysel a na jeho dotáciu sú dostupné určité finančné prostriedky a granty, ktoré sa bude SGDA snažiť získať pre lokálnych vývojárov. Štátne inštitúcie aktuálne tento biznis nechápu a dnes chýba niekto, kto by im vysvetlil jeho fungovanie a podstatu. Slovak Game Developers Association sa tomu chce venovať a rovnako sľubuje hájiť slovenských vývojárov aj na medzinárodnej scéne a pred investormi. Držíme palce.

Informácie o SGDA nájdete na oficiálnom webe a Facebooku. Pre záujemcov je k dispozícii kontaktný email hello@sgda.sk.

Plány na rok 2017

Plány Slovak Game Developers Association na rok 2017

Prečítajte si aj:

Reportáž E3 2016: Čo je nové v svete herných zariadení?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit