V prvej a druhej časti nášho blogu sme sa dostali najprv do Hong Kongu a potom do Shenzenu. Zistili sme, ako funguje taká obrovská firma, ako Huawei v Číne nepochybne je. V tejto časti si popíšeme naše stretnutie so šéfom dizajnérskej skupiny, pánom Anthony Smithom. Ten pracoval dlhé roky pre firmu Apple a Philips, teraz sa podieľa na návrhu dizajnu produktov Huawei.

Pre Huawei je dizajn veľmi dôležitý. Osobitne sa venuje pozornosť baleniu produktu

Ako sme sa dozvedeli, pod dizajn patrí úplne všetko. Dôležité je balenie produktu, spôsob jeho rozbaľovania, ale aj to, ako vyzerá príslušenstvo vrátane káblov a napájacieho zdroja.

HuaweiTesty-19

Anthony Smith pracoval aj na návrhu hodiniek Huawei Watch a takisto tablete MediaPad 8.0 M2. Predovšetkým práca na nových hodinkách bola veľmi vzrušujúca, lebo to bola pre Huawei úplne nová skúsenosť.

Výroba Huawei P8

Po tejto návšteve sme smerovali do výrobného závodu firmy Huawei v meste Dong Guan asi 50 km od mesta Shenzen. Zvesti o tom, že Huawei nemá vlastnú výrobu sú mylné, Huawei naopak vlastní jednu z najväčších výrobných podnikov v oblasti Shenzenu. Vedľa neho je to napr. aj výrobných závod firmy Coolpad, ten je však asi o 80 % menší. Rovnako nie je pravda, že základom úspechu lacnej výroby hocičoho elektronického v Číne je žmýkanie zamestnancov do posledných síl či práca detí. Práve naopak, zamestnanci firmy Huawei sú celkom vyškolení ľudia, vo výrobnom závode pracujú na dve smeny. Výrobný závod má dve pracoviská – na jednom sa montujú základné dosky a na druhom sa montujú telefóny. Na výrobnom procese sa podieľajú desiatky ľudí, ale hlavne je to založené na strojoch, ktoré pochádzajú prevažne z Japonska a Francúzska.

HuaweiMobil-3

Huawei P8 pred výrobným závodom

Je to najmodernejšia fabrika Huawei, v dobe našej návštevy sa tu vyrábali telefóny Huawei P8 a Mate 7, rovnako sa tu montujú aj hodinky Huawei Watch (tie ale v Číne nie sú na trhu). Telefóny a fotoaparáty sme pri našej návšteve museli nechať v autobuse, určite by sa mi hodili hodinky či okuliare s možnosťou fotografovania. Ten výrobný proces je totiž premyslený do posledného detailu. Avšak, ani to by nestačilo, pri vkročení do výrobného závodu sme museli odovzdať aj remene z nohavíc a nič elektronické do vnútra nesmelo.

Tip:  Video Huawei P8

Nič tu nie je náhodné, všetko je premyslené a jednotlivé kroky nadväzujú pekne na seba. Výroba jedného telefónu Huawei P8 trvá 3 dni, najviac pritom zaberie čas, kedy zaschýna lepidlo a telefón sa testuje. Sprievodca nám vysvetlil, že podstatným prvkom je to, že Huawei ako jeden z mála výrobcov používa vlastný procesor a je tak sebestačný. „Sme len traja, ktorí sa môžu spoľahnúť sami na seba – Huawei, Apple a Samsung“ – vysvetľuje sprievodca.

huawei-p8-rozobraty_nowat

Súčiastky, z ktorých sa skladá Huawei P8. Zdroj: ifixit.com

Vo výrobe panuje úplná čistota a poriadok. Navyše, ak niektorý zo zamestnancov dostane nápad, ako vylepšiť  výrobný proces, dostane za to odmenu a táto výrobná etapa sa bude volať podľa jeho krstného mena. Na tvárach zamestnancov sme nevideli žiadny stres či únavu. Po dvoch hodinách práce majú pritom 10 minút prestávky, údajne niektorí počas prestávky tancujú (v Číne celkom bežná forma oddychu).

Huawei do výrobného procesu investoval milióny Eur a bolo to vidno. Napr. displeje do telefónu umiestňoval robot od Mitsubishi, väčšie súčiastky privážal motorizovaný vozík ako výsledok vývoja priamo vo firme Huawei.

Testovanie telefónu zahrňuje aj váženie

Najnáročnejšia je časť s testovaním telefónu a skúša sa úplne všetko. Doba skúšok zaberie 13 hodín. Videli sme ako zamestnanci sledujú displej, počúvajú hudbu, fotografujú a porovnávajú odfotenú scénu a telefonujú. Telefón sa následne dôkladne zabalí, do škatule sa uložia všetky komponenty, celá krabica sa zváži, aby sa zistili, čo je tam naozaj všetko. Následne sa telefóny zabalia do veľkej škatule a v tejto podobe smerujú k zákazníkom. Na stene výrobného závodu potom svieti údaj o tom, koľko dní už nezaznamenali žiadny problém pri výrobe a tiež koľko dní nezaznamenali hlásenie problému od zákazníka. Každý problém sa pritom detailne vyšetrí.

Napr. ak sa objaví problém pri 13 hodinách testovania u jediného telefónu, rozoberie sa a zistí sa príčina problému. Telefón sa následne testuje dva krát a až potom postupuje ďalej. Pri hlásení problému od zákazníka sa dá vysledovať presne na súčiastku odkiaľ pochádza a kto telefón presne skladal. Tu sa neoplatí riskovať, dôvera zákazníka je veľmi krehká.

Mimochodom, nastavenie procesu výroby na iný telefón nieje nič dramatické. Zmení sa súčiastková základňa, mierne sa modifikujú výrobné procesy a za krátky čas sa vyrába iný model.

Smerujeme do Shanghaia

Naša cesta sa prehupla do ďalšej časti a my smerujeme do Shanghaia. Tu sa stretneme s prezidentom pre mobilné telefóny a nazrieme aj do priestorov, kde sa pred výrobou telefónu tieto náročne testujú napr. na odolnosť voči pádu.

 

Huaweisha-3

Typické obytné stavby v Shanhaii

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.