ROCCAT vie, ako vyrábať kvalitné herné klávesnice a presvedčil nás o tom jeho mechanickou klávesnicou Ryos MK Pro.

Novinka ROCCAT Skeltr je klávesnica z úplne iného súdka a jej najväčším lákadlom je prepojenie sveta herného príslušenstva s mobilnými zariadeniami. V praxi to znamená, že súčasťou konštrukcie je žliabok, do ktorého položíte smartfón alebo tablet. Klávesnica má v sebe zabudované Bluetooth rozhranie, takže sa stlačením jedného tlačidla môžete prepínať medzi písaním na počítači, resp. hraním a písaním na spárovanom mobilnom zariadení.

Prepojenie s mobilnými zariadeniami tým nekončí. Výbornou vlastnosťou je možnosť pripojiť z klávesnice USB kábel a telefón nabíjať. Takisto si môžete pomocou audiokábla prepojiť telefón s klávesnicou a telefonické hovory manažovať pomocou headsetu. Skeltr ponúka dedikované tlačidlá, ktoré aktivujú Bluetooth rozhranie, resp. slúžia na prepnutie audia medzi počítačom a telefónom. Nechýba ani tlačidlo na prijatie telefonického hovoru. To nám však počas hrania nefungovalo vždy bezchybne – v takom prípade sme nemali problém prijať hovor ťuknutím na displej telefónu. Prepojenie audia z telefónu cez klávesnicu do pripojeného headsetu fungovalo bezchybne a rovnako aj prepínanie sa medzi Bluetooth rozhraním a používaním klávesnice s počítačom.

ROCCAT si zaslúži za celkové spracovanie tohto konceptu pochvalu. Myšlienka je dobrá, aj nám sa viackrát stalo, že sme počas hrania potrebovali niekomu odpísať alebo prijať telefonický hovor a nechceli alebo nemohli sme kvôli tomu prerušovať hru. Škoda však vysokej ceny. Skeltr sa predáva za 170 eur a to je na pomery membránových klávesníc pomerne veľa. Extra funkcie cenu čiastočne dokážu obhájiť, avšak kvalitné mechanické herné klávesnice kúpite už za 150 eur. Nie je to výčitka, niekomu membránové klávesnice vyhovujú viac. Minimálne kvôli tomu, že sú vo všeobecnosti o poznanie tichšie, ale my v tejto cenovej rovine dávame prednosť mechanickým klávesom.

Skeltr tak dáva hráčom otázku – chceš poriadnu mechanickú klávesnicu alebo si vystačíš s kvalitnou membránovou klávesnicou a extra funkciami, ktoré inde nenájdeš? Faktom je, že spomenuté prepojenie so svetom mobilných zariadení je v prípade tejto klávesnice naozaj unikátom. A ROCCAT obohatil svoju novú klávesnicu aj o ďalšiu funkciu. Na smartfóne môžete pomocou mobilnej aplikácie sledovať detailné informácie o vašej hre a takisto aj o stave počítača. K dispozícii máte informácie o zaťažení PC a ďalšie detaily, ktoré hráči obvykle sledujú, ale doteraz nemali možnosť ich jednoducho zrkadliť na obrazovku smartfónu. Skeltr to dokáže.

Dodajme, že klávesnica je podsvietená s odnímateľnou podložkou na zápästie. Dizajn vyzerá futuristicky, avšak plastová konštrukcia mu uberá na elegancii. Okrem klasickej ponuky klávesov obsahuje Skeltr tri palcové klávesy, konektory na slúchadlá a mikrofón a jeden USB konektor + audiokonektor pre smartfóny. Škoda vyššej ceny, resp. škoda absencie mechanických klávesov.

Cena: 170 EUR
Zapožičal: ROCCAT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit