Trh so smartfónmi je dynamický, napriek tomu sa však zvyčajne darí značkám ako sú Samsung, Apple či Xiaomi.

Inak tomu nebolo ani počas posledného kvartálu, teda tretieho kvartálu roku 2023. Počas mesiacov júl – september sa darilo najmä stálym značkám, no priestor získali aj menej známe spoločnosti, ktorým sa rovnako darilo. Niektoré dokonca zaznamenali výrazný nárast predajov smartfónov a nikoho neprekvapí, že šlo najmä o mladé čínske značky.

Analytická spoločnosť Canalys vytvorila prehľad toho, ako sa výrobcom darilo v poslednom kvartáli a porovnala výsledky aj s rovnakým obdobím počas minulého roka. Tieto štatistiky následne prezdieľal portál androidauthority.com a my sme sa na ne pozreli teraz bližšie.

Na prvom mieste Samsung, nasleduje Apple

Nikoho zrejme neprekvapí, že najviac telefónov na globálnom trhu opäť predal juhokórejský Samsung, ktorý stojí ako za prémiovými telefónmi, tak aj lacnejšími zariadeniami a zariadeniami so skladateľným displejom. Celkovo si tento výrobca vzal až 22 % trhu a výraznejšie tak predbehol druhý Apple. Ten získal „len“ 18 % trhu a medziročne poklesol o 6 % v predajoch.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs. iPhone 14 Pro MaxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra vs. iPhone 14 Pro Max

Tretiu priečku získalo čínske Xiaomi, ktoré uzatvára trojicu TOP výrobcov smartfónov v predajoch na globálnom trhu. Jeho medziročný nárast predajov bol o 2 %, pričom je jediným výrobcom v prvej trojici, ktorý medziročne v predajoch narástol. Xiaomi má pred sebou ešte sľubnú budúcnosť, pretože najbližšie mesiace plánuje zabodovať vďaka sérii Xiaomi 14 a taktiež novému systému HyperOS.

Darilo sa aj iným značkám

Stálice v podaní spoločnosti Samsung, Apple a Xiaomi, ktoré v predajoch zahrnulo aj dcérsku značku POCO, doplnili aj ďalší výrobcovia. Na štvrtej priečke v predajoch je spoločnosť OPPO, ktorá však zahŕňa aj predaje telefónov od značky OnePlus. Nasleduje značka TRANSSION, ktorú len málokto pod týmto názvom pozná. Obsahuje však výrobcov ako Tecno, Infinic či iTel.

Najpredávanejšie smartfóny Q3 2023Zdroj: Canalys
Rebríček najpredávanejších výrobcov smartfónov v Q3 2023

Práve tieto čínske značky zaznamenali medziročný nárast v predajoch až o 40 % a stali sa tak populárnym výrobcom na globálnom trhu. Ako určite dobre viete, trh s telefónmi je skutočne dynamický a práve tento výrobca má možnosť zaradiť sa v budúcnosti medzi populárnejšie značky.

Zdroj: androidauthority.com, Canalys

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.