Zemskú atmosféru družica skúmala 21 rokov.

Po takmer štyroch desaťročiach vo vesmíre sa na Zem vracia družica NASA ERBS (Earth Radiation Budget Satellite). Pod návratom nemáme na mysli jej prípadné pristátie na zemskom povrchu, ale postupný zostup do atmosféry planéty, kde by mala zaniknúť. Vstúpiť do nej mala v nedeľu (8. 1. 2023) zhruba o 1:40 stredoeuróspskeho času, avšak s možnou časovou odchýlkou až 17 hodín.

NASA očakáva, že väčšina z 2450-kilogramového satelitu v atmosfére zhorí. Vesmírna agentúra zároveň dodáva, že pravdepodobnosť, že by trosky ERBS niekoho na zemskom povrchu zasiahli, je veľmi nízka, zhruba 1 ku 9400.

Podľa portálu Phys.org túto družicu vyniesol do vesmíru raketoplán Challenger ešte v roku 1984. O dva roky neskôr došlo k jeho výbuchu krátko po štarte, keď tragicky zahynula celá jeho posádka.

ERBS v roku 1984 uvoľnila z nákladového priestoru Challengera pomocou robotického ramena kozmickej lode Sally Rideová, prvá Američanka, ktorá letela do vesmíru. Počas tej istej misie sa jej kolegyňa z posádky Kathryn Sullivanová stala prvou Američankou, ktorá uskutočnila výstup do vesmíru. Bola to zároveň prvá misia, počas ktorej leteli do vesmíru hneď dve astronautky spoločne.

ERBS pokračovala v zhromažďovaní údajov o stratosferickom ozóne, vodnej pare, oxide dusičitom, aerosóloch a celkovo o atmosfére Zeme až do roku 2005. Vedci tieto údaje použili na štúdium, ako Zem absorbuje a vyžaruje slnečnú energiu. Prínos ERBS pre vedu je ešte pôsobivejší, ak si uvedomíme, že NASA pôvodne očakávala, že družica bude funkčná len dva roky.

Zdroj: NASA.gov, Phys.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.