Nemecký parlament schválil nový zákon o sociálnych médiách s názvom NetzDG. Pokuty sa šplhajú až do 50 miliónov EUR.

Napriek tomu, že Facebook, Twitter a ďalšie sociálne siete začali po prezidentských voľbách v Amerike razantnejšie zasahovať proti falošným správam, výsledky sú rozpačité. Nedostatočná svižnosť v mazaní nenávistných komentárov a falošných správ sa podpísala pod hrozbu vysokých pokút zo strany Nemecka. Do značnej miery aj kvôli ich parlamentným voľbám.

NetzDG je nový zákon, ktorý nastavuje tvrdé pravidlá pre sociálne siete. Pokuty sa pohybujú v rozmedzí od 5 miliónov do 50 miliónov EUR, ak sociálne siete nebudú okamžite mazať nenávistné komentáre, výhražky a iný nelegálny obsah. Kým organizácie pre ochranu ľudských práv nový zákon tvrdo kritizujú, najmä kvôli potláčaniu slobody reči, nemecká kriminálna polícia argumentuje faktom, že počet zločinov z nenávisti narástol len za posledné dva roky o 300%.

Súčasťou novej legislatívy je vytvorenie nového nezávislého kontrolného úradu, ktorý bude financovaný súkromným sektorom. Tomuto úradu budú môcť sociálne siete posielať sporný obsah na posúdenie, keď si nebudú istí, či sa jedná o nenávistné komentáre, výhražky, alebo niečo podobné.

Faktom je, že v Nemecku už poskytovateľ služby zodpovedá aj za obsah vytvorený a publikovaný používateľmi. Navyše, napriek tomu, že Nemecko je v EÚ zatiaľ jedinou krajinou s tak tvrdou legislatívou, ich poslanci volajú po plošnom zavedení podobných zákonov naprieč celou EÚ. Nepochybne by sa pri tom začala rovnaká zodpovednosť aplikovať aj na prevádzkovateľov rôznych portálov pre zdieľanie obsahu.

Zdroj: Tom’s Hardware, Netzpolitik

Falošné správy na Facebooku: Nemecko hrozí pokutou vo výške až 500 tisíc eur