Kvalita audia na Netflixe sa posúva o úroveň vyššie.

Populárna streamovacia videoslužba dnes prostredníctvom svojho oficiálneho blogu oznámila zvýšenie kvality reprodukcie zvuku. Po novom sa diváci môžu tešiť na štúdiovú kvalitu. Konkrétne ide o zvýšenie prenosovej rýchlosti na 640 kbit/s v prípade 5.1 audio zostáv, respektíve 768 kbit/s v prípade priestorového zvuku vo formáte Dolby Atmos. Ďalšou užitočnou novinkou je možnosť prispôsobenia kvality zvuku k rýchlosti vášho internetového pripojenia. Aj keď Netflix už dlho podporuje prispôsobenie kvality streamovaného videa, v prípade audia táto možnosť doteraz absentovala.

Doteraz sa kvalita audia nastavila v závislosti od rýchlosti internetu vždy na začiatku sledovania seriálu či filmu, bez možnosti jej následnej korekcie počas prehrávania. Preto sa diváci mohli stretnúť buď s neželaným stavom, kedy bola po celý čas prehrávania konkrétneho obsahu kvalita zvuku nižšia z dôvodu nízkej rýchlosti internetu v čase štartu prehrávania, alebo naopak, so sekaním obrazu v prípade vyššej, na úvod nastavenej kvality, než akú ich internet vedel reálne zvládnuť.

Netflix zároveň sám priznáva, že nejde o skutočnú štúdiovú kvalitu zvuku, avšak pre diváka určite bude táto zmena vnímateľným upgradom. V praxi to znamená, že aj keď je zvuk komprimovaný, pre bežné ľudské ucho bude nerozpoznateľný od pôvodného zdroja. Toto tvrdenie navyše potvrdzujú aj testy spoločnosti Dolby či nezávislé vedecké štúdie. Zvýšenie kvality zvuku aj jeho prispôsobenie sa rýchlosti internetového pripojenia spúšťa Netflix počnúc dnešným dňom.

Zdroj: The Verge

 

Prečítajte si aj:

Apple TV+: konkurencia pre Netflix, HBO a Amazon Prime Video je skutočná a zaujímavá