Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Autonómny softvér pre samojazdiace autá, podpora žien počas tehotenstva pomocou telemedicíny, chatovacia aplikácia pre znakovú reč – za týmito výnimočnými ako aj mnohými ďalšími projektmi stoja inovátori, ktorí boli zaradení do zoznamu najvýznamnejších inovátorov v strednej a východnej Európe New Europe 100.

V tohtoročnom zozname figuruje vyše desiatka slovenských inovátorov, vrátane Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády SR pre inovácie a informatizáciu (za posilnenie pozície Slovenska v rámci jednotného digitálneho trhu), Martina Adámka, Jozefa Šimka a Daniela Nováka, zakladateľov spoločnosti Inloop (za podporu ekosystému s aplikáciami v regióne CEE), Lucie Desmarquest, z mimovládnej organizácie AkSen (za podporu seniorov), Jána Luntera, zakladateľa a CEO spoločnosti Innovatrics (za vytvorenie algoritmu na analýzu odtlačkov prstov), Michala Pastiera, zakladateľa a kreatívneho riaditeľa reklamnej skupiny ZARAGUZA (za tvorbu kreatívnych a efektívnych digitálnych kampaní), či Mareka Lavčáka, zakladateľ start-up centra Eastcubator (za jeho angažovanosť v oblasti vzdelávania).

New Europe 100 challengers vytvárajú aplikácie, realizujú rôzne spoločenské iniciatívy, vymýšľajú projekty a technológie užitočné pre Európanov ako aj celý svet. Títo inovátori zdieľajú kreatívny prístup ako k svojim projektom, tak aj k regiónu, kde pôsobia – teda k strednej a východnej Európe.

„Chceme vyrozprávať príbehy inšpiratívnych, kreatívnych a spoločensky angažovaných inovátorov zo strednej a východnej Európy. Náš región môže byť hrdý na vývojárov, podnikateľov, vedcov ako aj kultúrnych predstaviteľov, ktorí stoja za inováciami budúcnosti,“ povedal Wojciech Przybylski, prezident nadácie Res Publica a iniciátor projektu.

Rebríček New Europe 100 Challengers je zostavený z nominácií, ktoré predkladajú partneri projektu ako aj všeobecná verejnosť. Väčšinu z nich tvoria jednotlivci alebo tímy z biznis sféry (54%), z politickej a sociálnej sféry je to takmer tretina (29%). Zastúpená je aj vedecká sféra (10%) ako aj médiá a predstavitelia z kultúrnej oblasti (7%).

„Je úžasné vidieť, že čoraz viac úspešných a inovatívnych firiem vzniká práve v regióne strednej a východnej Európy. Poukazuje to na obrovský potenciál, ktorý tu máme. Nové technológie a digitálna ekonomika nepredstavujú len výzvu, skôr sú vnímané ako veľká príležitosť pre výnimočných vedcov, ambicióznych podnikateľov a kreatívnych aktivistov pretvoriť svoje plány do skutočného sveta,“ hovorí Marta Poślad, riaditeľka divízie Public Policy & Government Relations pre región CEE v spoločnosti Google.

„Rebríčkom New Europe 100 sa snažíme ukázať potenciál a kreativitu ľudí z tohto regiónu. Takisto je aj platformou pre networking, kde môžu inovátori spoločne diskutovať. Veríme, že toto je najlepšia cesta, ktorou môžeme podporiť ďalší rozvoj inovatívnych nápadov a ktorých pokrok bude v prospech nás všetkých,“ dodala Beata Jaczewska, výkonná riaditeľka Medzinárodného vyšehradského fondu.

Cieľom New Europe 100 je podporovať inovácie v regióne strednej a východnej Európy, pričom identifikuje osobnosti a tímy, ktoré sa zaslúžili o pozitívnu zmenu. Ide už o tretí ročník projektu, ktorý realizuje nadácia Res Publica, spoločnosť Google, Medzinárodný vyšehradský fond a denník Financial Times v spolupráci s ďalšími významnými inštitúciami z regiónu CEE.

Značky: