Telefón, ktorý na seba upútal na minuloročnom MWC asi najväčšiu pozornosť nebol Android, nemal dotykovú obrazovku a dokonca ani logo Samsung.

Je samozrejme reč o znovuzrodenej legende od Nokie s označením 3310. Zásadnou kľúčovou záležitosťou bola samozrejme nostalgia. Krátko na to prišla vylepšená verzia s rýchlymi dátami 3G a posledným vylepšením je podpora 4G sietí.

Tento rok spoločnosť Nokia je na tom podobne. Oživuje ikonický „banánový telefón„. Vyzerá to ale tak, že po týchto krokoch by sa mohla radšej oživiť jedna z najprestížnejších koncepcií od Nokie. Máme na mysli sériu Communicator ako ikonický pracovný nástroj všetkých manažérov svojej doby.

Nokia 9500

Zatiaľ čo model 3310 je rozhodne kultová záležitosť, stále je to 16-ročný „hlúpy“ telefón, čo znamená, že v dnešnej “tech” dobe neponúka toho až tak veľa. Dokonca aj s farebnou obrazovkou, fotoaparátom a niekoľkými ďalšími vylepšeniami to bude vždy iba niečo pre používateľov s malým nárokom na zariadenie. Takých používateľov bude rozhodne viac ako ľudí, ktorí hľadajú retro nostalgiu.

Séria Communicator (napríklad 9110i alebo E90), je zrelá pre znovuuvedenie v roku 2018. Ak ste ešte nikdy nevideli jedno z týchto zariadení, tak pre objasnenie to boli obzvlášť mohutné telefóny, ktoré sa vedeli otvárať, aby odhalili druhý displej v plnej dĺžke s klávesnicou QWERTY. Skoro ako mini notebook.

Communicator na všetky strany kričal „Pozor robím obchod“ a prišiel so všetkými spôsobmi aplikácií pre prácu na cestách. Tento telefón definoval „inteligentný“ telefón svojej doby.

Nokia E9

Séria Communicator začala okolo roku 1996. Ukázalo sa, že aj vtedy spoločnosť Nokia vedela, že budúcnosť je v telefóne s e-mailom a internetom. Existovalo niekoľko revízií, ktoré zmenšovali a upravovali zariadenia tejto série, až pokým nebola séria ukončená okolo roku 2007. Spoločnosť Nokia experimentovala s podobnými produktmi, ale nakoniec chýbal pri modeloch N800 a E7 2011 celkový dojem a šarm z pôvodnej série.

Komunikátor E90 bol posledným zástupcom, ale vtedy práve prišiel iPhone a aj Android bol už pripravený a čakali na svoj nástup. Presne v tomto bode sa Nokia sériou nesprávnych rozhodnutí a nastavení stratégie sama obrala o svoje líderske postavenie na trhu a ukázala cestu aj pre Windows Phone, ako sa vytratiť z trhu.

Koncept Nokia Communicator

Trendy pre rok 2018 pri zariadeniach s fyzickou klávesnicou stále udáva BlackBerry, ale je tu aj ešte niekoľko výrobcov, ktorí sa zaoberajú týmto riešením. Pokiaľ sa teda zvolí rozumné zladenie veľkosti zariadenia a funkčnosti, tak nejeden z používateľov by znovu siahol po Communicatore od Nokie. Stále sa tvrdí, že Samsung a jeho séria Note nemá konkurenciu. Možno Nokia by to mohla dokázať.

Privítali by ste návrat tejto legendárnej série?

zdroj: engadget

Prečítajte si aj:

MWC 2018: [Aktualizované] Nokia predstavila 5 nových telefónov, medzi nimi aj oživený model z Matrixu

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.