Vlastníkom značky bude spoločnosť HMD global.

Microsoft dnes oznámil predaj divízie hlúpych telefónov – „klasické“ Nokie bude po novom vyrábať spoločnosť Foxconn. Tá istá spoločnosť bude mať na starosti aj výrobu smartfónov a tabletov so značkou Nokia, avšak so systémom Android.

Uznávame, že celá situácia je mierne chaotická, takže krátka rekapitulácia. Microsoft pred dvoma rokmi kúpil divíziu telefónov Nokia. Do nej spadali hlúpe telefóny Nokia a inteligentné telefóny so systémom Windows Phone a označením Nokia Lumia. Microsoft neskôr slovo Nokia z názvu odstránil, takže v prípade nových modelov sa stretnete iba s označením Lumia.

Spoločnosť Nokia ako taká však fungovala aj naďalej, avšak počas určitej doby nemohla vyrábať telefóny. Vyplývalo to z dohody s Microsoftom. Na tablety sa to nevzťahovalo a preto sa v niektorých častiach sveta predáva štýlový tablet Nokia N1.

gold-nokia-230-price_nowat

Už minulý rok sa však hovorilo o tom, že Nokia sa vráti aj na trh so smartfónmi. Spoločnosť čakala, až skončí embargo, ktoré priamo vyplývalo z akvizície Microsoftom. To uplynulo a Nokia oznámila, že svoju značku licencovala spoločnosti HMD global, ktorá bude zodpovedná za výrobu a predaj telefónov a tabletov so systémom Android. Taktiež získala povolenie od Microsoftu, aby mohla používať názov Nokia v segmente hlúpych telefónov.

Kruh sa uzatvára. Ako sme už spomínali, Microsoft oznámil predaj divízie hlúpych telefónov a spoločnosti Foxconn a HMD global sa dohodli na spolupráci s cieľom „vybudovať celosvetový biznis pre telefóny a tablety so značkou Nokia„. Partnerstvo oboch firiem začalo už v dobe výroby tabletu Nokia N1.

nokia_n1_tablet_nowat

Dodajme, že HMD global sídli vo Fínsku a jej výkonným riaditeľom je Arto Nummela, ktorý pracoval v Nokii a neskôr v Microsofte. V predstavenstve spoločnosti bude mať zastúpenie aj samotná Nokia. Takýmto spôsobom bude kontrolovať kvalitu nových produktov. Okrem hlúpych telefónov a mobilných zariadení so systémom Android sa na trh dostanú aj nositeľné zariadenia od Nokie. Spoločnosť nedávno kúpila značku Withings.

Čo myslíte, podarí sa Nokii využiť druhú šancu na trhu so smartfónmi?

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Microsoft predal divíziu hlúpych telefónov. Kúpil ju Foxconn

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit