Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na zápis firmy  do obchodného registra už nebude treba čakať a organizácie štátnej správy ušetria peniaze za prevádzku vlastných účtovných systémov vďaka spoločnému riešeniu. To sú niektoré zmeny, ktoré prinesú dva nové národné projekty z eurofondov pod taktovkou úradu podpredsedu vlády Petra Pellegriniho. Oba prešli public hearingom (verejnou konzultáciou).

Zápisy, zmeny a výmazy údajov v obchodnom registri budú po novom vykonávať okrem súdov aj externí registrátori. Priemerný čas potrebný na zapísanie obchodnej spoločnosti je dnes 5 dní, po zvýšení počtu registrátorov z 8 na 150 to bude „obratom“. Nový Informačný systém Obchodného registra (IS OR) navyše bude poskytovať údaje, ktoré budú použiteľné na právne účely on-line.

Centrálny ekonomický systém (CES), do ktorého bude zapojených 487 organizácií štátnej správy, bude okamžite poskytovať presné a kvalitné dáta na analýzy a riadenie. CES bude základným prostriedkom pre optimalizáciu ekonomických procesov v zapojených organizáciách, pretože umožní ministerstvu financií centrálne ich usmerňovať, zefektívňovať a znižovať náklady.

IS OR bude stáť približne 9,9 milióna eur, CES vyše 48 miliónov. Vyzvania na oba národné projekty zverejnil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorý je Sprostredkovateľským orgánom pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra.

Značky: