Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Panasonic dnes predstavila nový model LUMIX DMC-TZ 100 – špičkový kompaktný fotoaparát určený hlavne na cesty. V mnohých ohľadoch sa vyrovná oveľa drahším modelom s výmennými objektívmi. Napriek malým rozmerom je najnovší prírastok do radu LUMIX TZ vybavený najmodernejšími funkciami a tiež desaťnásobným zoomom, takže sa na cestách určite stane obľúbeným spoločníkom fotografov i kameramanov.

Fotoaparát je vybavený na kompaktné pomery veľkým snímačom s uhlopriečkou 1″, na aký v tejto triede narážame len výnimočne, a tiež obrazovým procesorom Panasonic Venus. Táto kombinácia je zárukou kvalitných snímok v podstate v akomkoľvek prostredí. Okrem toho sú k dispozícii atraktívne moderné funkcie ako 4K Photo alebo Post-Focus, vďaka ktorým nie je nevyhnutné vystihnúť najvhodnejší okamih na stlačenie spúšte – o všetko potrebné sa postará automatika. Vďaka jednoduchému ovládaniu a bohatým možnostiam konektivity je možné navyše fotografie aj videozáznamy ľahko zdieľať s priateľmi alebo rodinou.

Cestovateľské fotografie v maximálnej kvalite

Snímač veľkosti 1″ je väčší ako snímače podobných fotoaparátov, čo znamená väčší rozmer jednotlivých pixelov a teda aj ich lepšiu prirodzenú citlivosť na svetlo. Snímky sú tak plné detailov a pôsobí prirodzene aj pri použití vysokej citlivosti, keď je svetla málo (napríklad pri východe alebo západe slnka). Procesor Venus sa okrem toho stará o špičkové farebné podanie, u cestovateľských kompaktov nevídané. Jednotlivé odtiene a jasové tóny sa spracovávajú oddelene a potom sa znovu spájajú, výsledky berú dych svojou vernosťou.

Ako prvý model svojho radu je LUMIX DMC-TZ 100 vybavený objektívom Leica f2,8-5,9 DC, ktorý vďaka vysokej svetelnosti v kombinácii s relatívne veľkým snímačom umožňuje kreatívnejšiu prácu s väčšou hĺbkou ostrosti než u väčšiny kompaktov. Objektív je navyše vybavený desaťnásobným zoomom s rozsahom zodpovedajúcim 25-250 mm u plnoformátového fotoaparátu, takže sa hodí napríklad aj k fotografovanie vtákov v lete či ďalších zvierat vo voľnej prírode.

Okrem fotografovania umožňuje nový Panasonic tiež natáčať videozáznamy v ultravysokom rozlíšení 4K. Vo formáte MP4 sa videozáznam natáča v rozlíšení 3840×2160 bodov rýchlosťou 25 snímok za sekundu, do AVCHD možno točiť vo Full HD (1920×1080) rýchlosťou 50p. V porovnaní s bežným súčasným štandardom Full-HD ponúka 4K štyrikrát viac pixelov v obrazu. Zážitok zo sledovania sa tak takmer vyrovná osobnej skúsenosti pri cestovaní.

 

Profesionálna kvalita za všetkých okolností

Videozáznam v rozlíšení 4K môžu okrem nadšených filmárov využiť aj fotografi. Nový LUMIX DMC-TZ100 je prvým cestovateľským kompaktom s funkciou 4K Photo, ktorá umožňuje uložiť ľubovoľnú snímku z videozáznamu ako samostatnú fotografiu s 8 megapixelmi. Znamená to, že sa nemusíte trápiť so zachytením vhodného okamihu v rýchlych akčných scénach, napríklad keď sa skokan zrovna ponára do morských vĺn. Fotoaparát ho zachytí za vás.

Okrem toho je vďaka natáčaniu v 4K u nových modelov radu LUMIX TZ k dispozícii aj funkcia Post-Focus, vďaka ktorej môžu fotografi napred stlačiť spúšť a až potom dodatočne zaostriť. Model TZ100 je vybavený mechanizmom Light Speed Auto Focus s ostrením za obyčajnú 0,1 s a technológiou Depth from Defocus (DFD). Tieto systémy dokážu spoločne spočítať vzdialenosť medzi fotoaparátom a objektom, kvôli čomu prístroj nasníma sériu záberov zaostrených na rôzne oblasti scény (celkovo sa ich posudzuje 49). A fotograf si potom zo záznamu vyberie, do akého miesta záberu chce zaostriť – či na detaily v popredí, na ústredný motív v strednom pláne alebo na kŕdeľ vtákov v pozadí. Z jediného záberu možno tak získať viac fotografií, z ktorých každá bude pôsobiť úplne inak.

Funkcie pre kreatívnych fotografov

LUMIX DMC-TZ 100 je vybavený celým radom moderných praktických funkcií, výrobca si dal záležať predovšetkým na jednoduchom ovládaní a rýchlych reakciách prístroja. Rýchle akčné fotografovanie uľahčuje okrem iného elektronický hľadáčik, ktorý má rozlíšenie 1 166 000 pixelov. A ak vám nevyhovuje automatika, je k dispozícii celý rad manuálnych funkcií – pomocou prstencov, voličov a ďalších ovládacích prvkov je možné nastaviť potrebnú clonu, expozičný čas alebo citlivosť, k dispozícii je však aj ručné ostrenie.

Jednoduché zdieľanie

O najlepšie snímky či videozáznamy sa môžete ľahko a rýchlo podeliť s rodinou či priateľmi. Fotoaparát je vybavený Wi-Fi aj párovaním s mobilnými zariadeniami pomocou QR kódov, vďaka čomu ho možno ľahko pripojiť k šikovnému telefónu či tabletu. Prostredníctvom mobilného zariadenia je možné potom zábery alebo video posielať na webové stránky či sociálne siete.

 Ďalšie funkcie

  • Dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 cm a rozlíšením 1 040 000 bodov
  • Hybridný optický stabilizátor s pôsobením v 5 osiach, elektronická vodováha
  • Sekvenčné snímanie rýchlosťou 10 obr / s (v plnom rozlíšení bez preostrovania; pri preostrovaní max. rýchlosť 5 obr / s)
  • Automatické ostrenie s rozpoznaním tváre a očí
  • Spracovanie snímok vo formáte RAW priamo vo fotoaparáte
  • Automatické skladanie panoramatických záberov
  • Bezdrôtové ovládanie z mobilného zariadenia prostredníctvom aplikácie Panasonic Image App

Značky: