Pixel shifting sa vracia s aktualizáciou na One UI 6.1.

Vypaľovanie OLED displejov trápi mnohých používateľov, ktorí na obrazovke často zobrazujú rovnaký obsah. Môže ísť napríklad o statický pás v navigácii či statické ikony v aplikáciách, ktoré jednoducho zostávajú na jednom mieste neustále. Rovnako však na displejoch neustále existujú aj ikony z navigačnej lišty či ovládacie tlačidlá v prípade, že nevyužívate ovládanie smartfónu gestami. A práve ich problematiku sa snažia výrobcovia smartfónov riešiť.

Spoločnosť Samsung je veľkým výrobcom smartfónov, ktorý prinášal riešenie priamo vo svojej nadstavbe. Využíval praktiku tzv. pixel shiftingu, teda mierneho posúvania statických ikon. Ako používatelia ste si to síce všimnúť nemuseli, no smartfóny tak boli ochránené pred vypálením ikon do displeja. S aktualizáciou na One UI 6.0 však táto praktika zmizla.

One UI 6.1 rieši tento problém

Používatelia, ktorí aktualizovali svoj smartfón na verziu nadstavby One UI 6.0 z predchádzajúcej verzie systému mohli byť prekvapení. Samsung deaktivoval praktiku pixel shiftingu, o čom sme vás informovali aj v našom predchádzajúcom článku. Ako sa však zdá, ďalšia aktualizácia tento problém rieši a posúvanie statických ikon je opäť realitou. Samsung tak navrátil funkciu, ktorá možno môže byť nenápadná, no v smartfóne má obrovský dopad.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24 Ultra

Prví používatelia smartfónov po aktualizácii hlásia, že sa im ikony opäť mierne posúvajú, čo je dobrou správou. Kým však všetci získajú aktualizáciu na One UI 6.1, tak ubehne ešte nejaký čas. Preto nie každý používateľ je chránený voči vypaľovaniu displejov. V konečnom dôsledku sa tomu však vystavuje úplne každý, keďže Samsung ráta len s ikonami v notifikačnom paneli a tlačidlami na ovládanie v spodnej časti displeja.

V súčasnosti je aktualizácia na One UI 6.1 dostupná len pre modelový rad smartfónov Samsung Galaxy S23, modely Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5 a tablety Galaxy Tab S9. V budúcnosti ju dostanú aj ďalšie zariadenia. Táto aktualizácia je pre používateľov významná aj v tom, že prináša funkcie umelej inteligencie Galaxy AI aj do starších modelov mimo série Galaxy S24. Aby ste však predišli vypáleniu pixelov do displeja, odporúčame vám meniť scény na displeji aj v aplikáciách, ktoré využívate. Riešením je aj využitie ovládacích gest, ktoré vám z displeja odstránia navigačné tlačidlá.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.