Inflácia z mesiaca na mesiac rastie a dosahuje rekordné čísla.

To v praxi znamená, že naše peniaze kvôli neustále zvyšujúcej sa cene tovarov a služieb strácajú na hodnote, a za to, čo sme si pred rokom kúpili povedzme za 100 eur, si dnes budeme musieť priplatiť. Vychádza z toho teda jediné, pokiaľ sa vám mzda nezvýšila aspoň o infláciu, ste dnes o niečo chudobnejší. Áno, o tom počúvame na každom rohu. O čom sa však toľko nehovorí je, ako môžete vaše peniaze aspoň čiastočne ochrániť, ba až zhodnotiť.

Umiestňovanie peňazí na akciový trh môže v niektorých potenciálnych investoroch vyvolať strach a obavy. Ak sa však aj napriek, častokrát najmä neopodstatneným, obavám rozhodnete vaše peniaze zhodnotiť, úlohu zohráva aj ten správny moment, a prirodzene, investičný nástroj.

Je dnes správny čas na investovanie?

Ako teda vyhodnotiť, či je vhodný čas na nákup akcií a či je správne čakať na pokles cien akcií na trhu? Najlepšia odpoveď je asi tá, že akýsi správny čas neexistuje. Investori pasívnych indexových fondov aj individuálni investori do akcií sa zväčša držia osvedčených stratégií, kedy jednoducho nesledujú každý pokles a nárast trhov, nesnažia sa trhy časovať, a v investovaní si zachovávajú chladnú hlavu.

„S istotou môžeme tvrdiť, že búrka na akciovom trhu netrvá večne. Už počas dávnejších prepadov sme našim klientom komunikovali fakt, že práve v časoch, kedy sú trhy dole, sa najviac oplatí investovať, môžeme to dokonca prirovnať ku akýmsi nákupom vo výpredaji,“ komentuje Ján Hlavsa, CEO a Co-founder Fondee aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na Slovensku.

„Dokonca aj sama história nám tak trochu hovorí, že investori, ktorí sa držali akciového trhu a nie svojich emócií, väčšinou žali profit. A tak tomu bude pravdepodobne aj v budúcnosti,“ dodáva Hlavsa.

Napriek obavám z recesie, ktoré priniesli dva kvartály negatívneho poklesu trhov počas prvej polovice roku 2022, je dôležité mať na pamäti, že trh sa pozerá dopredu. Hodnoty akcií sú založené na budúcich očakávaných výnosoch. A napriek občasnému poklesu ich hodnoty majú výnosy tendenciu z dlhodobého hľadiska stúpať. To znamená, že stále existujú dobré akcie na nákup uprostred recesie.

Warren Buffett raz povedal: „Nepokúšam sa predpovedať trh – moje úsilie sa venuje hľadaniu podhodnotených cenných papierov.“ Podľa neho nezáleží na tom, čo sa odohráva na trhu. Preto ak dnes existujú akcie s dobrou cenou, oplatí sa ich kúpiť. A že pôjdu trhy opäť hore? O to rýchlejšie treba reagovať.

„V období značného poklesu sme mohli všade navôkol sledovať jav, kedy mnohých investorov vystrašil tento malý pokles ceny. Nakoľko sa nazdávali, že prichádzajú o ďalšie straty, predávali svoje aktíva a urýchlene vyskakovali z „topiacej sa lode“. Išlo ale skutočne o topiacu sa loď? V takýchto situáciách je v skutočnosti oveľa pravdepodobnejšie, že pôjde o korekciu, čo znamená pokles o viac ako 10 %, ale menej ako o 20 %, ako o pád trhu alebo pokles o viac ako 20 %. Korekcie akciového trhu sa dejú neustále – v priemere raz za dva roky. Môžu byť skvelou príležitosťou na nákup akcií, zatiaľ čo sú dočasne zľavnené. Sme však radi, že urýchleným rozhodnutiam neprepadli a naďalej ani neprepadajú naši klienti, za čo zrejme vďačíme vhodnej edukcácií a vysvetľovaniu javov na trhu,“ vysvetľuje Hlavsa.

„Trhy postupne pôjdu hore, nik však netuší kedy to bude. Preto však už o vhodnosti investovania netreba presviedčať ani skeptickejších investorov. Vieme teda, že investovať sa dnes oplatí a že história nám našepkáva, že trhy budú aj naďalej rásť, čo sa odrazí aj na našom výnose z investovania. Stále tu však máme problém investičnej gramotnosti, kvôli ktorej ľudia aj napriek priaznivým podmienkam investovanie odkladajú, napriek tomu, že ide o maximálne racionálny prístup,“ komentuje Hlavsa.

Neviete ako začať s investovaním?

Ako bolo povedané vyššie, častokrát najlepšiu investičnú stratégiu majú práve tí investori, čo toho veľa nenarobia. Pasívni investori neprepadajú panike, naopak si zachovávajú chladnú hlavu a investujú s rovnakou pravidelnosťou bez ohľadu na to, ako sa darí trhom.

Pasívny investor teda nepotrebuje denne tráviť hodiny sledovaním trhov, nie. Preto sa pasívnym investorom ľahko stanú práve ľudia, ktorí s investovaním predošlé skúsenosti nemajú. Sú to práve mladí klienti, ktorí na investičnom trhu nemajú toľko skúseností, aby sa v rôznych situáciách vedeli rozhodovať správne. Našim klientom prakticky stačí nastaviť si trvalý príkaz, aby tak vedeli do svojho investičného portfólia vo Fondee investovať pravidelne, a o všetko ostatné sa postará tím našich špecialistov. Žiadne vstupné, ani výstupné poplatky a fakt, že si svoje peniaze môžu kedykoľvek bez poplatku previesť naspäť na bežný účet, sú dôvody, pre ktoré si nás práve začínajúci investori vyberajú,“ vysvetľuje fungovanie online investičnej platformy Fondee Jan Hlavsa.

„Pokiaľ ste do sveta investícií ešte nevstúpili, práve nízke, no postupne stúpajúce, ceny vás môžu naopak motivovať k nákupu. Stále totiž platí toľkokrát omieľaná investorská poučka Warrena Buffeta: ‚‚Buďte bojazliví, keď sú ostatní chamtiví, a chamtiví, keď sú ostatní bojazliví“,“ uzatvára Hlavsa.

Pokiaľ chcete vedieť viac o možnostiach investovania vo Fondee, aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na trhu, navštívte www.fondee.sk.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fondee.

Značky: